Вучич заплашително настоява България да продължи да доставя руски газ

Коментарът му е по повод казаното вчера от българския финансов министър Асен Василев
20 мар 2022 18:07, Нели Христова
238
Вучич заплашително настоява България да продължи да доставя руски газ
Снимка: БГНЕС

Със заплашителен тон по време на поредната си предизборна изява сръбският президент Александър Вучич призова България да продължава да доставя на страната му руска газ, предаде БГНЕС.

"България съобщи, че ще спре вноса на руска газ. Не съм сигурен, че това е толкова лесно за осъществяване", каза Вучич при визитата си в Пожега и добави: "Ние много просто казваме - искаме руска газ от Балкански поток. Вие ни доставете /газа, бел.ред./ до нашия газопровод, за което си плащаме, а това, което вие искате, си е ваша работа, това не е проблем за нас", каза още Вучич.

Според него Сърбия трябва да получава руска газ, "защото страната му заплащала транзитните такси за газа от Русия, който минава по Турски поток през България".

Вучич, който е и лидер на управляващата Сръбска прогресивна партия е кандидат за втори президентски мандат на предстоящите избори на 4-ти април.

Коментарът му е по повод казаното вчера от българския финансов министър Асен Василев. "В настоящата ситуация преговори с "Газпром" няма да има. Има алтернативи. Старите тръби на трансбалканския поток. Там имаме капацитет около 20 млрд. куб. м и може да се ползва в двете посоки, на нас ни трябва 3 млрд. куб. м. Има доставки от Катар, Алжир. Това е общоевропейска стратегия. Следващите 1-2 седмици ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия ЕС. Очакваме през лятото този механизъм да заработи", каза Василев пред БНР.

"Изявленията на официалните лица от България, че няма да удължат договора за закупуването на газ от Русия са празни сънища, защото няма от къде да запълнят газопровода освен от Русия", каза от своя страна директорът на държавното дружество "Сърбия газ" Душан Баятович. Пред проправителствената телевизия "Пинк" той добави: "България не може да спре закупуването на руска газ, защото самата тя ще остане без газ. Лично считам, че това е политическо изявление, което се дължи на натиска срещу България, но това е и натиск срещу Сърбия и Унгария", каза още Баятович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вучич ще се махне, когато се махне Лукашенко !
106
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 108Член 5-ти се задейства автоматично: "Агресия срещу държава, член на НАТО, се счита за агресия срещу НАТО." Ако Вучич желае да започне война с НАТО, нека заповяда. Аре стига вече шашкане, навеждане, снишаване и вопли. Никакви преговори с разни диктаторчета. ПП. Сърбия била добре въоръжена - ха-ха. Сърбия е по-зле от нас. Съветските опорки не вървят вече.
105
7
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Сърби,ще имаме газ от Александруполис-България. Това,че няма да ползваме руската тръба в посока Сърбия и Унгария си е наша работа. А с този дързък тон,може да плашите само гаргите.
104
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асен Василев е с циклофрения. Утре може и да не е министър.
103
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цайса имаш предвид Вучич.......хахахахаха :))) Слаби са сърбите, единствено им остава пропагандата колко са велики :)))
102
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
111 Тръбата "Балкански поток" е платена изцяло с български пари. Има възможност за бартерна сделка, "газ срещу пари", но тя трябва тепърва да се договарят между България и Русия/Газпром. Сърбия няма участие тук и не е в позиция, да заплашва.
101
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цайс, най-добре мълчи си и недей много да лаеш по България. Били сме във всички войни и пак ще ви бием, защото сърбите не ставате за войници.
100
10
 
22
 
! Отговори
105 преди 2 години
такива изказвания като това на асен василев ни правят държава, на която не може да се разчита
99
5
 
20
 
! Отговори
Дин дзън преди 2 години
Я му врътнете кранчето на цайса да видим какво ще направи като е толкова отворен.
98
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вучич е време да си ходи. Повече от 10 години упражнява своята диктатура в Сърбия. Неговият режим поставя страната в услуга на Русия, а черпи от европейските фондове и пазари. Време е, да престане да седи на два стола. Кок ще постъпи с Русия, ако тя наруши договориното пращане в долари, е право само на България, която е в договорни отношения с "Газпром", относно тръбата "Балкански поток".
97
1
 
6
 
! Отговори
uzi преди 2 години
има много врбе...споко де висулки има...и малко ***..
96
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този сургуч си въобразява,че може да ни заплашва,но ще яде точилката.
95
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги са ми били интерестни сърбетата, защо толова се дуят, като исторически в битка винаги са губели :)))
94
10
 
19
 
! Отговори
мак преди 2 години
Явно вече е решено, че България ще се откаже от руски газ, нали ес диктаторства и точно това налага. Какво ще правим после, ще строим нови газопроводи, щото е лесна работа ли? Надявах се, че поне сегашните ще имат собствено мнение и ще защитават бг интереси, а те за щяло и нещяло пеят в хор с Европа.
93
19
 
12
 
! Отговори
АКО СЪРБИТЕ преди 2 години
НИ ПОДПУКАТ СЕГА, КАКТО СА ДОБРЕ ВЪОРЪЖЕНИ, ЩЕ НИ ОПУКАТ ЗА НУЛА ВРЕМЕ, А НАТО НЯМА И ПРЪСТА СИ ДА ПОМРЪДНЕ - БЪДЕТЕ СИГУРНИ.
92
7
 
5
 
! Отговори
ssssssssssssssss преди 2 години
Буци построи пАтока.. с наши пари.. със сигурност има неща в договора, отделно минава през Турция... никога няма да го спрем.
91
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ги нарочим сърбите, край с тях, ама нали сме "братя" :)))
90
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това правителство ще ни скарат не само с руснаците а и със сърбите! По времето на Бойко се разбрахме добре както с руснаците така и със сърбите даже Бойко подари кученце на Путин
89
19
 
8
 
! Отговори
Бауу преди 2 години
Спре ме ли им газа на сърбите ще има Украйна 2 . Путин ще им даде военна техника и сирийци, и ще остане от София само руини! Освен това ще затворят границата Калотина за българи и наши стоки и наши тирове! Нямаме избор освен да умреме от глад, това се очертава в следващите месеци
88
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вуче, тръбата ке я тражиш в гащите на Бърнбабич. Упсъ тамо втулка има.