Вучич заплашително настоява България да продължи да доставя руски газ

Коментарът му е по повод казаното вчера от българския финансов министър Асен Василев
20 мар 2022 18:07, Нели Христова
238
Вучич заплашително настоява България да продължи да доставя руски газ
Снимка: БГНЕС

Със заплашителен тон по време на поредната си предизборна изява сръбският президент Александър Вучич призова България да продължава да доставя на страната му руска газ, предаде БГНЕС.

"България съобщи, че ще спре вноса на руска газ. Не съм сигурен, че това е толкова лесно за осъществяване", каза Вучич при визитата си в Пожега и добави: "Ние много просто казваме - искаме руска газ от Балкански поток. Вие ни доставете /газа, бел.ред./ до нашия газопровод, за което си плащаме, а това, което вие искате, си е ваша работа, това не е проблем за нас", каза още Вучич.

Според него Сърбия трябва да получава руска газ, "защото страната му заплащала транзитните такси за газа от Русия, който минава по Турски поток през България".

Вучич, който е и лидер на управляващата Сръбска прогресивна партия е кандидат за втори президентски мандат на предстоящите избори на 4-ти април.

Коментарът му е по повод казаното вчера от българския финансов министър Асен Василев. "В настоящата ситуация преговори с "Газпром" няма да има. Има алтернативи. Старите тръби на трансбалканския поток. Там имаме капацитет около 20 млрд. куб. м и може да се ползва в двете посоки, на нас ни трябва 3 млрд. куб. м. Има доставки от Катар, Алжир. Това е общоевропейска стратегия. Следващите 1-2 седмици ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия ЕС. Очакваме през лятото този механизъм да заработи", каза Василев пред БНР.

"Изявленията на официалните лица от България, че няма да удължат договора за закупуването на газ от Русия са празни сънища, защото няма от къде да запълнят газопровода освен от Русия", каза от своя страна директорът на държавното дружество "Сърбия газ" Душан Баятович. Пред проправителствената телевизия "Пинк" той добави: "България не може да спре закупуването на руска газ, защото самата тя ще остане без газ. Лично считам, че това е политическо изявление, което се дължи на натиска срещу България, но това е и натиск срещу Сърбия и Унгария", каза още Баятович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
11
 
11
 
! Отговори
Сливница преди 2 години
Ало, брато, стига се репчи.Какво ще ни направиш, добре че този път има магистрала почти до Сливница, по бързо ще ви смажем муцуните.
146
0
 
4
 
! Отговори
има има как да нема преди 2 години
Сондажи има за нефт , то газ излязъл и затапени . Къ к комшиите черноморски имат ние да нямаме ? Даже и нефт вадим. Милко но качествено.
145
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре на бас, че ако има конфликт, ЕС ще застане на страната на Сърбия, защото там има Литий, а у нас само
144
8
 
19
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Сърбия е изкуствено създадена държава от Византия, за да атакува българите в тил. Нещо като средновековен вариант на македонския казус.
143
6
 
12
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Сърби я Сърбия, сърби я ...
142
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макефонците от кой отбор са ? Нещо не ги чувам. За НАТО ли . За Русия ли?
141
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газ в България идва и от Русия, и от Турция и от Терминала за втечнен газ в Александрополис. Дори има и газови залежи в черно море. Сърбите нямат нищо.
140
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами прав е човека. Няма причина да им спираме транзита на газ. Деянията на нацистка Русия са отделен въпрос.
139
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е момента някой да избомби старите тръби и всички да ходят да лижатануса на Путин!
138
2
 
14
 
! Отговори
кой каза че нямаме? преди 2 години
Имаме газ в шелфа. Ама Дюпон са си я заплюли. И *** имаме още. И крекинг газ имаме и уран и злато и бакър и манган и донори . Всичко имаме.
137
10
 
12
 
! Отговори
Защо? преди 2 години
Преди даГледали ли сте СръПския филм Църна маца бял котак. Гледах го до сцената с Българския митничар. Спомненте си за каква пропаганда и каква подигравка си правят Сърбите с нас. Сега ни молят за газчица. Защо да им я даваме? Те какво ще направят насреща? Подигравки?
136
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия е изцяло оставена на волята на Българската държава. Ако искаме ще им дадем газ, ако не искаме - няма.
135
11
 
15
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Както сме свикнали да се делим всички българи, тоя пухкавия с очилцата наистина е готов да ни обедини! Руските хлеб*арки във форума лесно ще ги преброим...Те веднага ще започнат да плюят българите и да ни възвеличават сърбете ! Истината е ,че сърбите винаги сме ги били, ако зад гърба им не е бил Кремъл!
134
15
 
20
 
! Отговори
Възраждане на СССР преди 2 години
Сърбия, Унгария и България са евопейските страните в които най-много хора подкрепят Русия и операцията в Украйна. ФАКТ! 61% от Българите подкрепят воената операция на Русия е украйна!ФАКТ!
133
4
 
12
 
! Отговори
У лево! преди 2 години
Те ще спрат ли с антибългарската пропаганда и сърбифизацията на Македония?
132
11
 
5
 
! Отговори
Решение преди 2 години
На ЕС и никаква газ от Русия....и петрол също. Това ще оскъпява нещата с 30% минимум, на в крайна сметка ще ни приближи към зелената сделка и свят без отрова.
131
1
 
17
 
! Отговори
биогаз зелен преди 2 години
Биогаз може да произвеждаме . Има много екстрeменти за суровина . Има и производители . 240 ядат крадат пръдят и се ослушват.
130
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вучка верно ли ни заплашваш бе пич??? Ама с Киро без орехов и друго не може да очакваме! Сега сигурно чака Божко да му каже какво да прави нали му е свидетел все пак!!!
129
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Вуката иска да има газ безпроблемно, може да де обади на малкия Вуваа, който да извика обратно своите главорези. Едно обаждане е за него. Какво се мотае Вуката? Или за него Вувааата не е надежден бизнес партньор и не е ясно дали имат газ или не. Според мен, Вуката трябва първо да де съобрази с всички останали преди да прави скорострелни изявления. Ще има да стои на тъмно зависи от Вуувата
128
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се само бомбардираме цял свят ще ни аплодира и подкрепи технически и логистично.. Да си направим харакири . Да зарадваме световните медии и да изненадаме врага.