Вучич заплашително настоява България да продължи да доставя руски газ

Коментарът му е по повод казаното вчера от българския финансов министър Асен Василев
20 мар 2022 18:07, Нели Христова
238
Вучич заплашително настоява България да продължи да доставя руски газ
Снимка: БГНЕС

Със заплашителен тон по време на поредната си предизборна изява сръбският президент Александър Вучич призова България да продължава да доставя на страната му руска газ, предаде БГНЕС.

"България съобщи, че ще спре вноса на руска газ. Не съм сигурен, че това е толкова лесно за осъществяване", каза Вучич при визитата си в Пожега и добави: "Ние много просто казваме - искаме руска газ от Балкански поток. Вие ни доставете /газа, бел.ред./ до нашия газопровод, за което си плащаме, а това, което вие искате, си е ваша работа, това не е проблем за нас", каза още Вучич.

Според него Сърбия трябва да получава руска газ, "защото страната му заплащала транзитните такси за газа от Русия, който минава по Турски поток през България".

Вучич, който е и лидер на управляващата Сръбска прогресивна партия е кандидат за втори президентски мандат на предстоящите избори на 4-ти април.

Коментарът му е по повод казаното вчера от българския финансов министър Асен Василев. "В настоящата ситуация преговори с "Газпром" няма да има. Има алтернативи. Старите тръби на трансбалканския поток. Там имаме капацитет около 20 млрд. куб. м и може да се ползва в двете посоки, на нас ни трябва 3 млрд. куб. м. Има доставки от Катар, Алжир. Това е общоевропейска стратегия. Следващите 1-2 седмици ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия ЕС. Очакваме през лятото този механизъм да заработи", каза Василев пред БНР.

"Изявленията на официалните лица от България, че няма да удължат договора за закупуването на газ от Русия са празни сънища, защото няма от къде да запълнят газопровода освен от Русия", каза от своя страна директорът на държавното дружество "Сърбия газ" Душан Баятович. Пред проправителствената телевизия "Пинк" той добави: "България не може да спре закупуването на руска газ, защото самата тя ще остане без газ. Лично считам, че това е политическо изявление, което се дължи на натиска срещу България, но това е и натиск срещу Сърбия и Унгария", каза още Баятович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента Вучич купува газ на 270 долара, а в ЕС купуват на 2 000 по борсите.
126
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Русия не ни кара да плащаме такси и да ви поддържаме газопровода, тогава ползвайте си го. Разберете се с Путин по този въпрос.
125
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако заплатите нашите разходи, които направихме ние за да го посторим този газопровод и плащате всичките такиси за превод(наши и ваши), тогава няма да ви го спираме. В противен случай - не ни е нужен.
124
9
 
16
 
! Отговори
Браво на сърбите преди 2 години
Имат си премиер. А ние имаме само "просто Киро", Кокорчо и
123
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то е ясно , че ще подкрепят сърбите. Само вижте как ни оплюват, че сме пречили на македонците. Всички ни мразят вече.
122
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре на бас, че ако има конфликт, ЕС ще зостане на страната на Сърбия, защото там има Литий, а у нас само негровотен га'ню.
121
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вучич е изумен от нашите ***, дето са готови да купуват два, три пъти по-скъп газ от Катар и от майната си вместо , да използват изграден газопровод с евтин газ.
120
17
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Добро утро господа, Руснаците ни кроят шапката вече а вие спите и ругаете че НАТО било лошо. Имаме нужда от обновления и още въоражение, трябва да се въоражим до зъби и да вземем няколко атомни за всеку случай
119
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те катарският и алжирският газ са само за България. Василев е не само 100%ов лъжец, но и 100% неадекватен т... какъвто матрялът си заслужава.
118
5
 
17
 
! Отговори
Айде преди 2 години
Стига бабаитлък!Само това остава, да почнем пак да се пердашим на Балканите...Нямаме какво да делим с никой от съседите. Мир, търговия, туризъм... Това да си пожелаем.
117
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме най големите некадърници на балканите. Сравнете Джокович с Гришо хасковски, сравнете техните футболни отбори с нашите, техните волейболни с нашите... Една Хърватия , дето е 4 милиона ни бие на какъвто и да е спорт. Вече дори Северна Македония ни бие на каквото ни хване. Ние сме срам за балканите.
116
5
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Я драскачите където искате да война с Сърбия се кротнете А просто КИРО и Кокорчо ще го отнесът до дни от народа щото са продажници
115
11
 
23
 
! Отговори
Просто казвам преди 2 години
Не само ще ги бием, ами и ще си вземем земите между Шар планина и Дунав. Така че тоя да си мери приказките
114
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вучич може да бъде спокоен, ако му спрем газа, няма да искаме да го плаща ха-ха.
113
7
 
27
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Сърбеж на върбе,пътя до Ниш го знаем.
112
5
 
40
 
! Отговори
Турчина преди 2 години
Сърбите напоследък малко се въоръжиха с руска техника даже Байрактари искаха да купуват май им се вдигна самочувствието. И България трябва да наблегне на въоръжение, защото времената са несигурни. Никой не очакваше Русия да нападне украйна, ама ето на. Като стане напечено с голи ръце нищо не можем да направим.
111
6
 
29
 
! Отговори
Жоро Сороса преди 2 години
Много страшен тоя. Ще каже на Путин да ни бомбандира :D
110
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В крайна сметка руската газ ще бъде заместена, хаха
109
11
 
14
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Ще се спре газта и още как? Само това което е в тръбите, ще ни стигне за два-три месеца, ако Путин спре кранчето, или Европа спре да му купува газта ! Лудото Жуже от Кремъл не смята да спира войната и иска да сравнява Украйна със земята! Вучич по добре да се произнесе по този въпрос!
108
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите ще бъдат прегазени от българите за по малко от три дни, правили сме го много пъти до сега.Така че това руско ме ке ре да внимава какво говори.