Пендаровски: България ни обижда, властите в София променят договора

Българските участници в историческата комисия отправяли заплахи
218
Пендаровски: България ни обижда, властите в София променят договора
Снимка: БГНЕС

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отправи множество обвинения срещу България и открито заяви, че властите в София са тези, които нарушават Договора от 2017 година, предаде БГНЕС.

"Вие нямате право като критерии за членство в ЕС да ни налагате случилото се през 11-ти век. Българската страна промени наратива и заобиколи двустранния ни договор, в който не пише, че историческата комисия и постигането на споразумение там ще бъде условие за членство в ЕС. Тази комисия имаше за задача да намери имена на личности и събития, които да честваме заедно и да даде препоръки на двете правителства", каза Пендаровски пред местната телевизия Алсат.

Още по темата

Според него е било мит, че "дори най-големите демокрации като Франция и Германия, напълно невярно е, че след края на Втората Световна война, те са създали съвместна историческа комисия, в която са постигнали съгласие за всички спорни въпроси". "Аз лично твърдя, че нито във Франция, нито в Германия има съгласуван учебник за средно или пък за висше образование, в които за 1941-42-45-та година се говори по един и същ начин", каза още той.

Пендаровски обвини българските участници в съвместната историческа комисия в отправяне на обиди и заплахи срещу техните македонски колеги. Това нещо не се е случвало по време на десетилетните преговори с Гърция.

По отношение на откриването на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля, на който присъства бройна делегация от България президентът каза следното: Има два спорни момента в случая. Първо името на центъра, където вината е и на нашата институция, която го е регистрирала, и второ - структурата на българската делегация... Не може в нея да бъдат Каракачанов и Захариева, които са архитектите на този спор, на тази блокада от България. Доброто намерение на Петков е минимизирано със състава на делегацията и името на центъра - на един доказан фашистки сътрудник".

За вписването на българите в Конституцията на РСМ той каза следното: "Никой не може да гарантира колко време ще остане на власт сегашното управление в България и кои ще бъдат следващите искания от страна на София. Малко са онези, които ще потвърдят, че кабинетът на Кирил Петков ще остане на власт 7-8 години. До нашето формално членство в ЕС. От кого да искаме подобни гаранции. Тук става въпрос за политика. Следващото правителство може да каже, че подписаното от предишното е предателство за нашата кауза, това не ни интересува. Е, и? Ние не може да променяме Конституцията всеки понеделник".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
3
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Вие,коминтерновски гов.н.а обиждате България.Обиждате я със самото си съществуване,и ако не беше Ж.Жабата,който под чужд диктат призна измислената ви държава,сега отдавна да сте забравени.
166
5
 
3
 
! Отговори
Паню Баирски преди 2 години
Пендаровски е едно жалко перекенде! По никой начин не мога да проумея как пропагандата можеда промие мозъците на тия нещастни кухи глави - не разбраха ли, че такова нещо като македонец няма! Цял свят им се смее!
165
5
 
8
 
! Отговори
Верно преди 2 години
Абе сръбски ***, я се обърни на зад и виж дадоти как се е казвал и от къде е дошъл, я виж на какъв език говорите и на каква азбука пишите, на дядо бурето за вино е по старо от вашата държава, за каква история говориш. Единственият начин да влезете в ЕС е като станете част от България
164
5
 
8
 
! Отговори
ВЕТО преди 2 години
ВЕТОО ВЕТОООООО ВЕТОООООООО ТИЯ СА ЗА В АФРИКА КАКВА ЕВРОПА
163
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами точен както винаги.Пендаровски се оказа с класа над всичките ни кратуни оногундурски.Факт.Тъжно,но факт.Отдавна пледирам,че историческата комисия е тотална щета за диалога.Ние загубихме морално битката с тези хора,Европа е на тяхна страна.Нещата ще се решат вече биологически,просто соц доносниците ще си идат и едва тогава може пак да лепим тия отношения.Жалко за народа ни,има тотално неадекватни управленци.
162
5
 
7
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Никаква изненада тука, Стево Коминтерната просто си е това, което винаги си е бил - мръceн югославски кoпeлдaк. Ванчо, Александров и Черноземски имаха едно единствено лекарство за подобни като него - куршум.
161
5
 
14
 
! Отговори
Ванче преди 2 години
Знаеш ли, колко ни пука, дали сте обидени или не. Югославски септичен трап! Заминавай в Сибир
160
3
 
12
 
! Отговори
Тоа па и обиден преди 2 години
Че и претенции за делегацията има.Само такива дето му уйдисват трябва да се навъртат.Ми не става.
159
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе на кой му дреме тия парцаливци какво казали. Квичете в *** и ще ви дойде ред. Споко!
158
32
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 години
В Англия най добрата лютеница която моиже да се намери е Македонска.не измамна като дерони,Продава се в най скъпия хранителен магазин.Аз съм българин и съм за Македония в Европа.
157
9
 
7
 
! Отговори
ПЕНДАРОДСКИ Е ГЕРОЙ преди 2 години
СТЕФО ПЕНДАРОВСКИ Е ПЪРВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА РСМ, КОЙТО ОБЯВИ ПРЕД ПРЕСАТА, R И TV, ЧЕ: "БЕЗ СЪМНЕНИЕ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ СЕ Е ОСЕЩАЛ КАТО БЪЛГАРИН !!!" ТОВА СА АВТЕНТИЧНИ НЕГОВИ ДУМИ !!! НЯМА ЛЪЖА !!! НО НА ДРУГИЯ ДЕН ГО ЗАПЛАШИХА, ЧЕ ЩЕ ГО УБИЯТ ЗА ТЕЗИ ПРИКАЗКИ И ТОЙ ПОЛУЧИ СЪРДЕЧЕН УДАР. СЛЕД ТОВА НЕ ГИ ПОВТОРИ НИКОГА.
156
7
 
16
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Пендаровски - бивш комунист, настоящ социалист, човек на Русия, но не директно, а през Белград. Той е един от основните виновни Северна Македония да не влезе в ЕС, на него трябва да се сърдят македонците.
155
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Москва активизира Пендаровски. Русия няма никакъв интерес Северна Македония да е част от ЕС и предприема активни мероприятия и от двете страни на границата, това да не се случи. Ако ще се сърдят на някой в Скопие, да знаят че този някой е в Москва, не в София. И техния Пендаровски, и някои тукашни политици, получават заповедите да наливат масло в огъня от Кремъл.
154
6
 
10
 
! Отговори
Star преди 2 години
Тия арнаути с тяхната нео-комунистическа политика са изолирани от целият свят,скоро и от България.от Майка си искат мръвка да късат.На една змия не и ли размажеш главата овреме,след време ще те клъвне отровницата.Тия от Кремъл не се шегуват,затова трябва още по-затегнати отношения с тия ***.Мен ако питате,Бойко трябваше на тия да им опъне оградата,а не на турската граница.
153
4
 
16
 
! Отговори
Anonymus преди 2 години
Наглост и безочие до небето от тия Северно Македонци. Ама нека си говорят, с тоя език на омраза от тяхна страна само се закопават по-дълбоко в рова на изолацията.
152
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ама Имало е диктатура на царя и гражданска война в България и са убити политически противници на царя. Но Гърция има фашиска диктатура до 1978 г. а пък Македония подписа с Гърция. Ами нали ще подпише за ЕС и с Германия на Хитлер и с Италия на Мусолини и с Испания на Франко и с Франция на Виши.
151
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ама И Гоце Делчев е бил за турците фашис и го убиват. Така и ние си почитаме Иван Михайлов както и Гоце Делчев, че са българи а не македонци. Само някой болем мозък прави разлика между двамата и единия е фашис а другия е македонец..
150
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като всички политици и политиците в РСМ са гладни за европари, онзи ден имаше статия колко европари щели да вземат, ако не било ветото. Да крадат и да пълнят гушите, за друго не им дреме, не им дреме нито за история, нито за народ. За историята се пънат само и единствено, защото истината почти сигурно ще ги свали от власт завинаги, понеже като разберат македонците как брутално са били лъгани трудно ще им простят.
149
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още малко и терористи ще ни изкарат неблагодарници такива.
148
3
 
25
 
! Отговори
Да втасват преди 2 години
В С.Македония трябва да втасват. Това може и да отнеме години. Така те самите ще разберат наистина ли искат да влезат в ЕС ? Ще преосмислят и цялата ни обща история до 1918 г. И ще намерим общи точки. Не направят ли всичко това, те не са дорасли за ЕС.