Албания: България държи в плен две натовски държави

Позор за Европа е българската афера, пише Еди Рама
Обновена: 23 юни 2022 11:53 | 23 юни 2022 11:50, Йоана Цонева
103
Албания: България държи в плен две натовски държави
Снимка: БГНЕС

Албанският премиер Еди Рама засили реториката срещу България в навечерието на срещата ЕС-Западни Балкани, планирана за днес.

До последните държавните ръководители на Северна Македония, Албания и Сърбия не потвърждаваха дали ще присъстват и обмисляха бойкот на срещата заради българското вето за Македония. Часове преди срещата обаче стана ясно, че те ще присъстват, като албанският премиер пусна гневен пост в Туитър по повод българската позиция:


"Нов ден в Европа, но не и в България! Какъв позор за Европа е тази българска афера! По време на много гореща война, която се провежда в задния двор на Европа, една страна членка на НАТО похищава две други страни членки на НАТО пред погледа на 26 държави от ЕС, които седят неподвижно в плашеща демонстрация на импотентност!"

Очаква се той да произнесе остро слово срещу страната ни, съобщава самият той.

Още по темата


"Ще присъстваме на заседанието на Съвета на ЕС. Няма да се чуе много за нас, но ще поискаме да бъдем изслушани относно идеята за нова европейска политическа общност, която подкрепяме, относно "Отворените Балкани", които развиват духа на Европа, и относно нашето отвличане от България, което го унищожава", написа Рама в Туитър в деня, когато в България заседанието на външната комисия за ветото се провали, а парламентът свали с вот на недоверие на правителството на Кирил Петков.


"Току-що чух, че днес нещо се раздвижва в България. Твърде рано е да бъдем оптимисти и твърде малко, за да променим частта от утрешната реч, в която България е критикувана като страна, която е отвлякла две страни от НАТО, докато на границата на Европа тече гореща война!", коментира Еди Рама.

Досега преговорният процес на Северна Македония и Албания върви паралелно, затова Албания също е потърпевша от българското вето.

Преди дни Рама обяви, че ако то не бъде вдигнато, ще поиска Албания да бъде отделена от Северна Македония в този процес.

Днес на срещата българският премиер в оставка Кирил Петков ще представи непроменената позиция на страната ни. Петков не успя да събере парламентарно мнозинство, нито достатъчна подкрепа от коалиционните си партньори в Министерския съвет за вдигане на ветото. В преговорите се включи френското председателство, като предложи българските искания към РСМ да залегнат в преговорния процес на Скопие с ЕС, а ветото да падне сега. Петков обяви, че ще предложи това на парламента, но до разглеждане така и не се стигна заради падането на кабинета.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 1 година
България била отвлякла две страни от НАТО?! Този човек добре ли е? Или и той започва да прилага практиката на англичаните към Русия, която се прие в отношенията на запада към Русия изобщо - лъжи и натискай! Днес с насилие не може да се постигне нищо добро - никой не печели ако истината загуби! Шовинизмът не се лекува с насилие, а още по-малко измамата може да се промени от насилието - проблемите само се задълбочават от новите измами, лъжи, удари под кръста..Просто Албания да се отдели от РСМ.
88
0
 
1
 
! Отговори
Д-р Гигълс преди 1 година
Защо просто шипъра не мълчи защото с Косово нещата не са както той иска ?! И там никой не им дава наклон на резания к.р , а даже се сърдят ако някой ги коментира . Рама е по здравословно да си държи устата затворени за да види поне страната на сводниците бъдеще
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пуснахме ги в НАТО, а те ни се качиха на главите. Били членки на НАТО. Кой ги пусна в НАТО? Вчера влязоха и вече се самохвалят. Благодарете, че ви пуснахме в НАТО. Албаните и макетата са позор за НАТО.
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е освободителят на Албания от турско робство. Първо да признаят историята и да благодарят всяка година и да построят паметници.
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Албанци има в Северна Македония, а българи има ли? Албанците говорят на български език в Северна Македония.
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ на Албания за ЕС! Тия си мислят че са хванали господ за шлифера!
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България освободи Албания от турско робство. Албанецът Еди Рама да бъде питан, кой го освободи от турско робство. Има ли паметници, празнуват ли? Благодарили ли са на България някога?
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МММ. Българските предатели да ходят към Киргизия!? А защо точно там? Не мога ли да тръгна към Македония или дори към Албания? Тогава ще бъда не само предател, но дори и баш предател, поне в контекста на тази публикация. И двете страни ще станат членове на ЕС, дори Украйна ще влезе в ЕС. А България и на път да излезе.
81
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някога, много отдавна, в началото но седемдесетте, Гърция се намираше в състояние на замразено членство в ЕС. Причината за това беше военната хунта в Гърция, дошла на власт с преврат. Пожелавам на България същото - замразяване на членството, а защо не и изключване. След като цял отбор диванни патриоти най-малко от няколко месеца смятат че ЕС работи против националните интереси, е редно да се разделим с ЕС и да бъдем самодостатъчни.
80
7
 
2
 
! Отговори
МММ преди 1 година
До Анонимен 80 - не ти вървят миризливите казашки гомна! Продавай другаде! И като ти е зор да излизаш от ЕС - прав ти път - направо към Киргизия. Там ритат за теб - български предател.
79
1
 
5
 
! Отговори
Минувач преди 1 година
Този Еди Рама не разбра ли вече, че Албания е заложник на управлението на РСМ от страна на Сърбия. И да не забравя, че ние балканските номера ги подушваме отдалече.
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Албания като толкова напира за ЕС да се отдели от пакета със Скопландия.Но не им изнася за намеренията им за "Велика Албания''.
77
0
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
А, Еди Рама и Албания вече са налапала скопяните, остава влизането им в ЕС само да го УЗАКОНИ.А скопяните като ''успевана лепотица'' чака ЕС да я ''целуне ''като македонска нация.Ама друг път,просто изчезват.Там всички ще са албанци.
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия пк албанците от кога имат интернет от кога почнаха да постват
75
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой взе отношение към коментарите ми като ме нарече ***. Благодаря за комплимента, имам както дупка, така и чучурче между краката си - значи съм самодостатъчен като истински патриот. А за доматите и краставиците да не говорим, там съм истински факир. И така - правим референдуми, спечелваме ги и напускаме Атлантическия съюз и Европейския съюз. А Албания и РСМ влизат в съюзите. Справедливост за всички, няма лошо.
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рама прекалява.
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние имаме най-много проблеми с членството на Македония в ЕС - преди беше Гърция, но сега сме ние. Забелязвам в изказванията дори отвращение както от НАТО, така и от ЕС. Ами нали това предлагам в изказванията си - разделяме се както с ЕС, така и с Атлантическия съюз. Дори ще го направим с референдум, за да бъде напълно законно. Няма никакъв проблем, нали така!
72
0
 
2
 
! Отговори
Анчо преди 1 година
Еди Рама може да направи нещо без ръце...
71
3
 
4
 
! Отговори
албанската измет преди 1 година
вън от НАТО и ЕС, завинаги.
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои си спомнят времето, когато сме имали космонавти в космоса и прочее. Аз също си го спомням - тогава бях наборен роб на казармата от съветски тип. Но в политиката печели този, който схваща тенденциите в развитието, а не този, който идолизира спомените си. Аз не мога да разбера нещо. Защо, след като не ни харесва Европа, не се разделим с нея? Защо непрекъснато с носталгия говорим за Соца, а продължаваме да сме членове на ЕС и НАТО. Накрая ще ни изхвърлят. И правилно ще направят.