Османи разкри части от протокола с България, който ще подпише в София

В протокола няма положения, които ще навредят на странат
17 юли 2022 07:45, Петя Славова
81
Османи разкри части от протокола с България, който ще подпише в София
Снимка: БГНЕС

Буяр Османи и българският му колега Генчовска ще подпишат днес в София протокола, който е и условие за провеждането на първата междуправителствена конференция, насрочена за 19 юли в Брюксел.

На брифинг за пресата преди пътуването си до България Османи каза, че в протокола няма положения, които ще навредят на страната, а точки, които са задължителни и за двете страни, но преди това са получили зелена светлина от всички членове на смесената историческа комисия. Например има положение през 2022-2023 г. да се честват съвместни исторически събития, договорени от Комисията, или през 2024 г. да се хармонизират учебниците, но с предварителна зелена светлина от историците.

Още по темата

Иначе според протокола двете страни насърчават Комисията да завърши периода на средните векове за една година, но не я задължават. Условие в протокола, но и в преговорната рамка е включването на българите в македонската конституция и ако това не се случи, няма да има отваряне на главите. От правителството, от друга страна, след като прие френското предложение уверяват, че няма посегателство върху македонския език и идентичност.

"Благодарение на тази всеотдайна работа днес имаме преговорна рамка, в която македонският език и идентичност са запазени, историческите въпроси са извън нея и вече сме на крачка от провеждането на първата междуправителствена сесия, която ще отбележи началото на преговорите между Северна Македония и Европейския съюз", каза Димитър Ковачевски, министър-председател на правителството.

След решението на правителството да приеме френското предложение реагира и ВМРО-ДПМНЕ.

Информацията, която гласуваха антимакедонците от СДСМ, няма никакво значение, защото преговорната рамка е обусловена от правителството, което е промяна на Конституцията на страната с цел вписване на българите в Конституцията. Промяна на конституцията на Македония няма да има и депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и коалицията няма да я допуснат. ВМРО-ДПМНЕ ще се застъпи и за промяна на преговорната рамка, където всички спорни части, които асимилират държавата и македонския народ, трябва да бъдат заличени и изключени, казват от ВМРО-ДПМНЕ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато България се отърве от руската мафия и стане отново първата икономическа сила на Балканите, тогава македонците ще си спомянт за произхода си . Всичко останало е храна за баламурници с празни джобове.
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Османи, какво хубаво Македонско име.
50
2
 
15
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
Ясно е- изклатени сме. Може би нямаше начин това да не стане. Може би дори да бяхме проявили героизъм то ЕС щеше да ни изклати като махне ветото ни с мнозинство (както искат да променят правилата). Може би. Но това не означава, че не трябваше поне да опитаме. А колкото до македонците- потърпете драги, най- вероятно ще дойде момент, когато ще имате нужда от помощ- било то заради заплаха от Сърбия, било то от Албания, но такава помощ от нас няма да получите.
49
0
 
16
 
! Отговори
макетата преди 1 година
докато "викат" колко сме лоши, албанците ги превземат.
48
0
 
13
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Български езици! Перник: - Шо ке ручаме? - Пиуе със сеуе!.. Пазарджик: - Кво ше ядеме? - Пилье със зелье!... Търново: - Какво ще ядем? - Пиле със зеле!.. Добрич: - Ко ши идем" - Пили със зели! ...Скопие: - Што ке jадеме? - Пилешко со зелка!
47
0
 
12
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Райко Жинзинов, още през 19 век: ... Македония, чудна страна, нема да бидит гръчка она! Шума и гора, и планина, Самий камен на тая страна, Птица и риба в Вардар река. Живо, мъртво на свои крака. Ке станат и дават ответ на цела Европа, на цел свет: Я българка сум, българин сум я, Българе живеят в тая страна! Рупай Гошо!
46
1
 
9
 
! Отговори
Гаранция Франция преди 1 година
До Анонимен Тихомълком изхвърлили ,глава ,,История ,,най -важната . Същата история от Ньой - икономически излаз на Бяло море -гаранция Франция . Пак ни измамиха ! -
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Отговор ...с Коминтерновска закваска и демократична запръжка ....най-сетне ни сготвиха ...
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До в крайна сметка ...и Тиквата и Тиквата с ЧервеноГЕРБавите шушони ни предаде и про ДА й България ни продадоха ...а ДПС с две ръце ...
43
0
 
5
 
! Отговори
ertyu преди 1 година
буяр османи подписа протокола и поиска политическо убежище44
42
7
 
12
 
! Отговори
в крайна сметка преди 1 година
Кире Харварда ви продате, а вие си траете - жалко племе сте това Българите, срам ме е че съм се родил Българин
41
4
 
5
 
! Отговори
Не е възможно преди 1 година
Интеграция на османи сюлеймохамедани.Справка:ДПС,патриоти майчини обединени и пръснати 4 милиона по цяла България,за да пречат на човешката цивилизация да се развива свободно и православно.
40
2
 
13
 
! Отговори
Етносите от османски преди 1 година
Същества са вредни за Европа, България и Европа.
39
2
 
5
 
! Отговори
Морен сокол преди 1 година
Честитто братя българи .
38
0
 
8
 
! Отговори
До наебания преди 1 година
Верно ли за тарикат се имаш?
37
14
 
1
 
! Отговори
наебани сте преди 1 година
колкото и да се пенявите. ама нали сте тарикати
36
9
 
21
 
! Отговори
Наебаха ги българите преди 1 година
с френското споразумение. Подписаха нещо което не знаят, а на всичкото отгоре после го промениха.
35
3
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
Аз на макетата не вярвам! С тая Коминтерновска закваска, всяка истина могат да я перефразират на тях да им изнася! Като знаят повече, защо са тези изкрезили протести?
34
2
 
2
 
! Отговори
Алооууу, преди 1 година
Додо, това което е подписал Борисов е далеч от договора който ще подписват сега! Но явно дълбоко ти е навлязъл, че все той ти е в главата! Поне си му научил трите имена!
33
6
 
16
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Бойко Методиев Борисов предате България и се изгаври с кръвта на загиналите хилядници мъченици за Българска Македония! Да бъде проклет и мразен во веки веков! Той, семето му и всичките му колаборатори, които се изгавриха с Българския характер на Македония!