Османи разкри части от протокола с България, който ще подпише в София

В протокола няма положения, които ще навредят на странат
17 юли 2022 07:45, Петя Славова
81
Османи разкри части от протокола с България, който ще подпише в София
Снимка: БГНЕС

Буяр Османи и българският му колега Генчовска ще подпишат днес в София протокола, който е и условие за провеждането на първата междуправителствена конференция, насрочена за 19 юли в Брюксел.

На брифинг за пресата преди пътуването си до България Османи каза, че в протокола няма положения, които ще навредят на страната, а точки, които са задължителни и за двете страни, но преди това са получили зелена светлина от всички членове на смесената историческа комисия. Например има положение през 2022-2023 г. да се честват съвместни исторически събития, договорени от Комисията, или през 2024 г. да се хармонизират учебниците, но с предварителна зелена светлина от историците.

Още по темата

Иначе според протокола двете страни насърчават Комисията да завърши периода на средните векове за една година, но не я задължават. Условие в протокола, но и в преговорната рамка е включването на българите в македонската конституция и ако това не се случи, няма да има отваряне на главите. От правителството, от друга страна, след като прие френското предложение уверяват, че няма посегателство върху македонския език и идентичност.

"Благодарение на тази всеотдайна работа днес имаме преговорна рамка, в която македонският език и идентичност са запазени, историческите въпроси са извън нея и вече сме на крачка от провеждането на първата междуправителствена сесия, която ще отбележи началото на преговорите между Северна Македония и Европейския съюз", каза Димитър Ковачевски, министър-председател на правителството.

След решението на правителството да приеме френското предложение реагира и ВМРО-ДПМНЕ.

Информацията, която гласуваха антимакедонците от СДСМ, няма никакво значение, защото преговорната рамка е обусловена от правителството, което е промяна на Конституцията на страната с цел вписване на българите в Конституцията. Промяна на конституцията на Македония няма да има и депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и коалицията няма да я допуснат. ВМРО-ДПМНЕ ще се застъпи и за промяна на преговорната рамка, където всички спорни части, които асимилират държавата и македонския народ, трябва да бъдат заличени и изключени, казват от ВМРО-ДПМНЕ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
34
 
! Отговори
Да се знае ! преди 1 година
Така наречения "Македонски език" е изкуствено създаден, подобно на Есперанто. "Македонският език" е създаден по заповед на Коминтерна и за негова основа е ползван български селски диалект от района на Вардарско. Ето защо "Македонският език" ни звучи по "селски" ! Впоследствие (особено в региона на Скопие) са добавени множество сръбски думи. За македонците е характерно, че са прости и нахални. Както казваше мой познат, преди повече от 100 години по-прогресивните българи са се преселили на изток.
31
5
 
12
 
! Отговори
Iv преди 1 година
Да се натискаш да влезеш в съюз, който не е никакъв съюз, си е безумие.
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, макетата ако влязат някога в еврогеищината па ша ни пусуват що сме ги пуснали.
29
3
 
7
 
! Отговори
Албанец преди 1 година
Това е някакво много не логично начало за Албания и РСМ, но краят изглежда много логичен за целия ЕС.Тъкмо ще влезнем и ще трябва да излезем.
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям зор да натикат шиптарите и северните макета в ЕС. Натискат ни от Брюксел да ги пуснем само и само да ги претикат вътре. Никакви пазарлъци нито с ЕС, нито с крадците на българска история. Ние сме в ЕС. Не бързаме за никъде, а северните на опашката, докато признаят цялата история на България!
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нашите политици мълчат евроатлантически.
26
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изгонихме руснаците,поканихте осман паша, браво хора, всички сте айти, предприемачи , политици и какво ли още не ,само не и умни хора, защо си мислите че няма Баташкото клане да се повтори, или си сменяш вярата или ти пускат нова доза вируси. Гърците пък енергийно ще владеят и пак се гърчеем с водещия по бтв, срам , позор , просто няма по-голямо дъно, скоро и материалните придобивки като лъскави коли няма да ви дават, това е фасон докато си оплетат мрежите
25
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гошо...*** "Разликата между...македонския и българския езици е както разликата между немския и...австрийския." Не позна.
24
1
 
24
 
! Отговори
Realist преди 1 година
Защо не публикуват и двата протокола,а ни пускат само по лъжичка. За да е по безболезнено може би.
23
3
 
22
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Разликата между...македонския и българския езици е както разликата между немския и...австрийския. Само че при македонския се вкарва нотка на...щур сръбски национализъм.
22
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Светнат Еми, щом "има много сърбизми", значи не е "чист български", нали така? И то не става дума само за отделни думи, ами в нормалната реч не им се разбира добре какво говорят, от българин. Руснаците създадоха Македонския език, за да го откъснат от българския, и сега пак руснаците използват "националистически" настроения, за да радикализират настроенията по отношенията има ли такъв или не. Факт е, че има.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до Гошо тъпотоЕ как ще е същото, ние на практика признаваме, че езикът им не е български.А да не говорим какво ще се случи с историческите въпроси
20
4
 
24
 
! Отговори
? преди 1 година
Аз не съм чул северномакедонците да се наричат северномакедонци? Продължават публично да казват, че са македонци. Така както преметнаха гърците, каква е гаранцията, че и нас няма? Това предложение е за наивници...
19
7
 
24
 
! Отговори
До Гошо тъпото преди 1 година
Френското предложение е като българското, но в РСМ няма как да кажат приеме българското, затова трябваше Франция да го направи.
18
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живеели са обеденени балкани нейде когато България е била на три морета
17
7
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Добре че франция направи предложение,приемливо за РСМ,за да започнат предприсъединителните...процедури,които кога ще...завършат,никой не знай. Все пак...рибката е захапала...стръвта и има...писта по която да бяга. Сега вече ако ни нарекат пак...кривокраки татари,ще ги отложим поне с 5 години,докато акъла им дойде в...празната македонска ****
16
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двама македонци се срещат в Ню Йорк:Е брате светот е малък.Не брате Македония е голема!
15
3
 
36
 
! Отговори
ЕДИН преди 1 година
Споко, още малко и Северна Македония ще стане Източна Албания.
14
50
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците ни взеха Македония и я дадоха на сърбите,колхозниците са виновни за всичко!
13
46
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Честито македонци!!! За разума и за решението!!! Народите ни се разбират и си пият...хахаха! Всичко друго е лош сценарий на една далечна азиатска държава. Да живеят ОБЕДИНЕНИ БАЛКАНИ!!!