Османи разкри части от протокола с България, който ще подпише в София

В протокола няма положения, които ще навредят на странат
17 юли 2022 07:45, Петя Славова
81
Османи разкри части от протокола с България, който ще подпише в София
Снимка: БГНЕС

Буяр Османи и българският му колега Генчовска ще подпишат днес в София протокола, който е и условие за провеждането на първата междуправителствена конференция, насрочена за 19 юли в Брюксел.

На брифинг за пресата преди пътуването си до България Османи каза, че в протокола няма положения, които ще навредят на страната, а точки, които са задължителни и за двете страни, но преди това са получили зелена светлина от всички членове на смесената историческа комисия. Например има положение през 2022-2023 г. да се честват съвместни исторически събития, договорени от Комисията, или през 2024 г. да се хармонизират учебниците, но с предварителна зелена светлина от историците.

Още по темата

Иначе според протокола двете страни насърчават Комисията да завърши периода на средните векове за една година, но не я задължават. Условие в протокола, но и в преговорната рамка е включването на българите в македонската конституция и ако това не се случи, няма да има отваряне на главите. От правителството, от друга страна, след като прие френското предложение уверяват, че няма посегателство върху македонския език и идентичност.

"Благодарение на тази всеотдайна работа днес имаме преговорна рамка, в която македонският език и идентичност са запазени, историческите въпроси са извън нея и вече сме на крачка от провеждането на първата междуправителствена сесия, която ще отбележи началото на преговорите между Северна Македония и Европейския съюз", каза Димитър Ковачевски, министър-председател на правителството.

След решението на правителството да приеме френското предложение реагира и ВМРО-ДПМНЕ.

Информацията, която гласуваха антимакедонците от СДСМ, няма никакво значение, защото преговорната рамка е обусловена от правителството, което е промяна на Конституцията на страната с цел вписване на българите в Конституцията. Промяна на конституцията на Македония няма да има и депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и коалицията няма да я допуснат. ВМРО-ДПМНЕ ще се застъпи и за промяна на преговорната рамка, където всички спорни части, които асимилират държавата и македонския народ, трябва да бъдат заличени и изключени, казват от ВМРО-ДПМНЕ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
37
 
! Отговори
Ех боцко! преди 1 година
Де си боце да се поЯвиш и креснеш с глас гръмовен: НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН! Затривате българщината!!!... Опс той "свети толупий" беше от съгласните май...
11
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18 ""македонски език", това е пълен смях. Българите в Македония говорят на чист български език" Така ли? Какво значи "ракометар?
10
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После ми говорене за българска политика. Америка движи всичко.
9
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"македонски език", това е пълен смях. Българите в Македония говорят на чист български език, а сърбоманите са вкарали много сръбски думи и се опитват да внушамат че това било македонски език. Абсолютна инсинуация и дер Лайен се съгласява и ги успокоява, че имало такъв език.
8
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сите народи со македонци. От времето на динозаврите целио свет македонски
7
7
 
26
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Ще подпишат протокол, значи ще имаме писмено нещо което е с пожелателен характер и по същество представлява едно голямо нищо. Това е поредното предателство за България.
6
0
 
22
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Това с честването на общи исторически събития и промяна на учебниците звучи добре.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кинг Конг е нищо пред мене
4
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да използвам трибуната и да кажа , че е Време за Възраждане !
3
28
 
6
 
! Отговори
Истината е преди 1 година
че България е Турция и Турция е България!
2
1
 
10
 
! Отговори
Сашо великиот преди 1 година
Само той като истински антички македон може да го направи.!.
1
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
24.06.2022 ДЕН НА ПОЗОРА И НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО НА ГЕРБ-СДС,ПП,ДБ,ДПС !!!