За да пестим ток – как да готвим, да се топлим, да перем?

Подробни препоръки в Сърбия за икономия на електроенергия
30 авг 2022 21:40, Елка Василева
283
За да пестим ток – как да готвим, да се топлим, да перем?
Снимка: Pixabay

Сръбското министерство на минното дело и енергетиката отправи препоръки към държавната администрация, органите на местното самоуправление, държавните предприятия, икономиката и домакинствата за намаляване на потреблението на електрическа и топлинна енергия. Вестник "Данас" публикува предложените подробни препоръки.

Още по темата
Основните от тях са - бойлерът да се използва само когато е необходимо, термостатът му да се настрои на температура до 60 градуса, хладилникът да се настрои на 4 градуса, а фризерът на минус 18 градуса за осигуряване на оптимална консумация; разумно да се използват отоплителните уреди в къщи, като през деня да се използва максимално слънцето за осветление, както и за отопление на пространството през отоплителния сезон, а през нощта щорите и завесите да се спускат; да не се покриват отоплителните уреди с дрехи, защото по този начин отделят по-малко топлина.

Други препоръки гласят: използвайте съдомиялната и пералнята само когато е пълна, защото е много по-енергийно ефективна; избягвайте сушене на пране в сушилни, по-скоро сушете прането на въздух; да се използва програмата при по-ниски температури на пране, тъй като по този начин се спестява значително количество енергия.

При приготвяне на храна се правят следните стриктни препоръки: да се готви в затворен съд, тъй като това спестява до 20 процента енергия, трябва също да се използват съдове, които са пропорционални по размер на нагревателната повърхност, за да се избегне загубата на 20 процента енергия; когато водата заври, мощността на нагряване на съда да се намали до възможно най-ниската температура, при която водата ще продължи да кипи. По този начин може да се спести до 60 процента от енергията; Най-икономичното готвене се извършва в тенджера под налягане, което намалява времето за готвене и консумираната електроенергия два до три пъти; изключването на фурната 10 минути преди края на печенето може да спести до 20 процента енергия; когато се използва фурната, за предпочитане е да се отваря възможно най-малко, защото при всяко отваряне на вратата на фурната се губят 20 процента от топлината.

За икономия на енергия при осветление и други електрически уреди - да се гаси осветлението в незаети стаи; да се сменят обикновените крушки с нажежаема жичка с LED метални халогенни крушки, тъй като тези крушки консумират до 10 пъти по-малко енергия от обикновените; да се изключи компютърът след приключване на работа с него; да се изключат зарядните устройства от контактите, както и декоративното осветление в жилищни сгради и фамилни къщи.

За отоплението на помещения се препоръчват следните стайни температури: при по-дълго седене и престой тази температура трябва да бъде от 20 до 21 градуса, за пространството, в което спим 18 градуса, за помещения, в които никой не се задържа през деня поради ходене на работа или училище 16 градуса, а при по-продължително отсъствие 10 градуса.

При купуване на домакински електроуреди да се обърне внимание на енергийната им ефективност и консумацията на енергия, да се купуват уреди с най-висок клас на енергийна ефективност.  Препоръчват се инвестиции в енергийна ефективност (намаляване потреблението на електроенергия и топлина) и използване на ВЕИ от собствени източници (повишаване на енергийната независимост на домакинствата): инвестиране в подобряване на енергийната ефективност в смисъл на подмяна с енергийно ефективна дограма, подобряване на изолацията, подобряване на енергийната ефективност на отоплителната и охладителната система; монтаж на слънчеви панели и слънчеви колектори на покриви на сгради, които са собственост или се ползват от домакинствата.

Препоръчва се държавната телевизия РТС и други медии с национална честота да излъчват рекламни видеоклипове в областта на енергийната ефективност и рационалното използване на енергията; да осигурява участието на експерти, които с полезни съвети и информация да повлияят на осъзнаването на гражданите за необходимостта от енергиен преход – преминаване от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници и други начини за повишаване на енергийната ефективност и рационалното използване на енергията.

Препоръчва се още органите на местното самоуправление да намалят публичното осветление по улици, площади и други съоръжения до минимално обоснованото от сигурността ниво (намаляване с 33 процента), ограничаване на работата на билбордовото осветление и светлинните реклами, където е възможно; да се ограничат новогодишните светлини в периода от 15 декември до 15 януари; по възможност да се ограничи работата на прожекторите на спортни и други прояви с тенденция за организиране на спортни прояви през деня; спешно преминаване към LED осветление.

Предложение за препоръки към служителите в органите на държавната администрация, държавните предприятия, публичните институции и икономиката:

да не използват осветление във вътрешни помещения и офиси в обществени сгради в периода, когато има достатъчно дневна светлина, да не поставят тъмни завеси и предмети, които закриват естествената светлина от прозорците, да не спускат щорите през деня, да поставят бюрата така, че могат да използват естествена светлина, да изключват осветлението, когато няма никой в стаята; да използват стълбите вместо асансьора; да отпечатват само необходимите документи в необходимия тираж и да изключва всички компютри, принтери и други устройства след приключване на работа.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като си вземем тръбата на путин и го накараме да плаща , като изчистим мафията и други подобни...
205
2
 
6
 
! Отговори
Помня преди 1 година
До анонимен 238 И при Живков беше така . Помните ли какво казваше ? Икономия , икономия.. Смитайте ъглите , смитайте ъглите..Та такива ми ти работи. Славното време от соца се завърна ,благодарение на брат Путин.
204
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да дишаме два пъти по рядко- гадове долни!
203
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
247....пишеш на английски ама българският нещо ти куца ,а?
202
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам що народ се изнася към Гърция, сигурно отиват да спестят от ток ; )
201
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре се пести, като се пишеш украински бежанец. Пращат те на хотел ол инклузив без да плащаш и пестиш всички разходи вкъщи.
200
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безмислени съвети.Всички що годе съвременни уреди имат настройки които производителят препоръчва.Те са точно такива - 15,17 на фризер и 3,4 градуса на хладилник.За бойлер е добре да е 65 градуса особено ако е 50-80 л щото просто топлата вода свършва много бързо.Иначе осигурява 15 минутна баня което е добре.В подводниците дневният душ е 3 минути.
199
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има соларни печки, има фотоволтаични панели, слънчеви колектори за топла вода, вятърни генератори, битови водни турбини, термопомпи... Хората ви разправят от 20 г., че този ден ще дойде. Вие си купувате плазми и айфони и сега се чудите как да си платите тока! Ами плазмата да ви го плати!
198
4
 
12
 
! Отговори
Хмммм преди 1 година
Нямам никакво намерение да пестя. Всеки според чергата. Очаквам тази зима да има гилотини по площадите. И имам усещането, че някои ще пълзят по корем и ще молят русия за прошка. И няма да има значение кой е агресор и кой жертва. Когато нещата опрат до оцеляване..... ще има яко разногласие между задружния ЕС :)
197
2
 
7
 
! Отговори
просто няма преди 1 година
да се готви ,пере ,къпем,а за топлене изобщо не мислим. Така оцеляваме.
196
2
 
13
 
! Отговори
закон преди 1 година
Колкото повече пестите толкова повече скачат цените.
195
4
 
7
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
Така се е впечатлява народа от глупостите ви, че не мога да си намеря свободна вила за нова година...
194
0
 
21
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
за да оцелеем, миналата година се скъсаха да ни обясняват как трябва да си мием ръцете по 10 пъти на ден, а сега ни обясняват как да не се мием .. очакваме да ни пратят на фронта в Украйна, със същата цел, или да придвижат фронта до нас
193
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ож 258 - Всъщност - НЕ! Спокойно можем да си пуснеме още 2-3 блока от АЕЦ-а! Ще има ток и за топло и за светло и за промишленост, доколкото имаме и такава! Ама ние що не искаме???
192
1
 
7
 
! Отговори
Жебок преди 1 година
Не знам за неонацистите в Украина, но Путин с един замах ни отървава от потребителското общество! От онова разюздано купуване и потребление на самита ти излишни неща, поради които и Климата се изменя и Земята ни се сърди! Докато сега, нещата съществено се подобряват в това отношение )))
191
7
 
7
 
! Отговори
ож преди 1 година
Каквото и да си говорим, фактите говорят едно..Володя ни остави на студено и не му пука за България. Ще се топлят само платените от него ***, нали са на заплата,беше 4000 лв. или рубли?Жалко за народа,че милие за батюшка, той ни изостави в тъмното и студеното, като сирачета.
190
6
 
11
 
! Отговори
до 255 преди 1 година
Стига с тоя плач бе, размахвай си съветското знаме да те топли. Важното, е че мурзилите затънаха в Украйна.
189
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Перем си в леген, кладем си огън в центъра на стаята - така се топлим и готвим. Ел.ток ш само 1 крушка и зареждане на GSM-а
188
4
 
14
 
! Отговори
asda преди 1 година
Всяка година едно и също, пишете глупости, никой няма да умре от глад. Стига с тази психоза за хората, вилите ще бъдат пълни и народа пак ще копунясва. От Комунизма ни е останал страха за хляба,студа и топлите обувки. Зимата ще бъде мека, аз сняг в Пазарджик не съм виждал от години. Народа яде и пие и се весели, мижте си фейсбуците. Стига с тази руска пропаганда, стига сте предавали родината си за рубли....срамота е.
187
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добрият начин да се пестим енергия, е като изключим всичко! Зимата ще се топлим, размахвайки енергично украински знамена, а иначе в душите ни ще е топло, защото сме демократи!