За да пестим ток – как да готвим, да се топлим, да перем?

Подробни препоръки в Сърбия за икономия на електроенергия
30 авг 2022 21:40, Елка Василева
283
За да пестим ток – как да готвим, да се топлим, да перем?
Снимка: Pixabay

Сръбското министерство на минното дело и енергетиката отправи препоръки към държавната администрация, органите на местното самоуправление, държавните предприятия, икономиката и домакинствата за намаляване на потреблението на електрическа и топлинна енергия. Вестник "Данас" публикува предложените подробни препоръки.

Още по темата
Основните от тях са - бойлерът да се използва само когато е необходимо, термостатът му да се настрои на температура до 60 градуса, хладилникът да се настрои на 4 градуса, а фризерът на минус 18 градуса за осигуряване на оптимална консумация; разумно да се използват отоплителните уреди в къщи, като през деня да се използва максимално слънцето за осветление, както и за отопление на пространството през отоплителния сезон, а през нощта щорите и завесите да се спускат; да не се покриват отоплителните уреди с дрехи, защото по този начин отделят по-малко топлина.

Други препоръки гласят: използвайте съдомиялната и пералнята само когато е пълна, защото е много по-енергийно ефективна; избягвайте сушене на пране в сушилни, по-скоро сушете прането на въздух; да се използва програмата при по-ниски температури на пране, тъй като по този начин се спестява значително количество енергия.

При приготвяне на храна се правят следните стриктни препоръки: да се готви в затворен съд, тъй като това спестява до 20 процента енергия, трябва също да се използват съдове, които са пропорционални по размер на нагревателната повърхност, за да се избегне загубата на 20 процента енергия; когато водата заври, мощността на нагряване на съда да се намали до възможно най-ниската температура, при която водата ще продължи да кипи. По този начин може да се спести до 60 процента от енергията; Най-икономичното готвене се извършва в тенджера под налягане, което намалява времето за готвене и консумираната електроенергия два до три пъти; изключването на фурната 10 минути преди края на печенето може да спести до 20 процента енергия; когато се използва фурната, за предпочитане е да се отваря възможно най-малко, защото при всяко отваряне на вратата на фурната се губят 20 процента от топлината.

За икономия на енергия при осветление и други електрически уреди - да се гаси осветлението в незаети стаи; да се сменят обикновените крушки с нажежаема жичка с LED метални халогенни крушки, тъй като тези крушки консумират до 10 пъти по-малко енергия от обикновените; да се изключи компютърът след приключване на работа с него; да се изключат зарядните устройства от контактите, както и декоративното осветление в жилищни сгради и фамилни къщи.

За отоплението на помещения се препоръчват следните стайни температури: при по-дълго седене и престой тази температура трябва да бъде от 20 до 21 градуса, за пространството, в което спим 18 градуса, за помещения, в които никой не се задържа през деня поради ходене на работа или училище 16 градуса, а при по-продължително отсъствие 10 градуса.

При купуване на домакински електроуреди да се обърне внимание на енергийната им ефективност и консумацията на енергия, да се купуват уреди с най-висок клас на енергийна ефективност.  Препоръчват се инвестиции в енергийна ефективност (намаляване потреблението на електроенергия и топлина) и използване на ВЕИ от собствени източници (повишаване на енергийната независимост на домакинствата): инвестиране в подобряване на енергийната ефективност в смисъл на подмяна с енергийно ефективна дограма, подобряване на изолацията, подобряване на енергийната ефективност на отоплителната и охладителната система; монтаж на слънчеви панели и слънчеви колектори на покриви на сгради, които са собственост или се ползват от домакинствата.

Препоръчва се държавната телевизия РТС и други медии с национална честота да излъчват рекламни видеоклипове в областта на енергийната ефективност и рационалното използване на енергията; да осигурява участието на експерти, които с полезни съвети и информация да повлияят на осъзнаването на гражданите за необходимостта от енергиен преход – преминаване от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници и други начини за повишаване на енергийната ефективност и рационалното използване на енергията.

Препоръчва се още органите на местното самоуправление да намалят публичното осветление по улици, площади и други съоръжения до минимално обоснованото от сигурността ниво (намаляване с 33 процента), ограничаване на работата на билбордовото осветление и светлинните реклами, където е възможно; да се ограничат новогодишните светлини в периода от 15 декември до 15 януари; по възможност да се ограничи работата на прожекторите на спортни и други прояви с тенденция за организиране на спортни прояви през деня; спешно преминаване към LED осветление.

Предложение за препоръки към служителите в органите на държавната администрация, държавните предприятия, публичните институции и икономиката:

да не използват осветление във вътрешни помещения и офиси в обществени сгради в периода, когато има достатъчно дневна светлина, да не поставят тъмни завеси и предмети, които закриват естествената светлина от прозорците, да не спускат щорите през деня, да поставят бюрата така, че могат да използват естествена светлина, да изключват осветлението, когато няма никой в стаята; да използват стълбите вместо асансьора; да отпечатват само необходимите документи в необходимия тираж и да изключва всички компютри, принтери и други устройства след приключване на работа.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
12
 
! Отговори
Досетлив преди 1 година
Еколозите да намерят начин да изчистят Перловската река. Ще перем на реката или в езерото Ариана.
145
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вуте, това мизерно положение в Бълг. не е заради ЕС, а заради крадливите ни политици, Герб например, които присвояваха (а не усвояваха!) от еврофондовете, по комунистически, а се пишеха евроатлантици! И заради присъстеието на руските бандити тук, на които българските политици им дават карт бланш във всичко. Та когато Кирил Петков изгони 70 дипломата, хич не беше случайно!
144
2
 
10
 
! Отговори
Ррррр Сусс преди 1 година
Айде офци , по яслите да лягате ! И утре е ден и ще има още санкции и нови разпоредби , за пестене на тоалетна хартия , защото унищожихте горите ! да си триете нас...те з...дни...ци !
143
9
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Ние сме с климатици във всички стаи. Изцяло санирана къща. Отделно имаме прекарано чисто ново парно, което може да работо на няколко вида горива. За Путин и смешните му изкопаеми ми е през кривия
142
1
 
8
 
! Отговори
За готвенето преди 1 година
Няма да готвите у дома, бе! Ще се храните в профсъюзен стол. Синдикалистите да не се туткат, а да се разтичат и да осигурят възможност за столово хранене на трудещите се. На нетрудещите се ще им носят храна от социалните служби, НПО-тата ще се погрижат да задължат държавата да храни онези, на които не им се работи. Като се готви на едно място за повече хора, излиза по-евтино, отколкото ако всеки си готви вкъщи.
141
8
 
6
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
През 1885г Аксаков пише в статия във вестни "Русъ" думите, изразяващи концепцията на руския панславизъм: " Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!"
140
4
 
2
 
! Отговори
До. 194 преди 1 година
Винаги излишъка се продава по-евтино. Освен ако нямаш за съсед някоя пещерна държава без никакво производство на електричество
139
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БГ Изнасяш евтин ток ,за господарите ....
138
3
 
5
 
! Отговори
:( преди 1 година
Помните ли онзи стар виц за Вуте, който отишъл да иска да го назначат като чиновник. Когато го попитали какво може да прави, той отговорил, че може да върши цели две неща: "Мога да копам, па мога и да не копам." Да не стане и сега така? Мога да перем, па мога и да не перем.
137
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Вуте - Абе Вите , този 154 май направо се подиграва с теб ?!
136
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така, де явно имаме излишък. Какво тука русофилите само мрънкят, че щели да стоят на тъмно, на студено, пък Бил Гейтс им виновен че създал ЕС, пък Миле Китич и той, че нямал нов албум
135
0
 
2
 
! Отговори
До. 189 преди 1 година
Да бе, уф че съм и аз...
134
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Фюр - Ще зареждаме акумулиращи печки и ще ги продаваме топли - Не разбра ли че топлели по 3-4 дена ?!
133
1
 
17
 
! Отговори
БГ преди 1 година
А ние в България ЗАЩО да пестим ток, нито в производството на ток използваме газ, нито имаме дефицит на електроенергия. Напротив, изнасяме около 50% от произведеното като излишък към трети страни. !!!! ??????????????????
132
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Таня - Айде бе Танче , откога те чакаме ?! Я сега ни разкажи за Евроатлантическите ценности - откъде ти влиза и къде излиза ?!
131
3
 
5
 
! Отговори
До Фюр преди 1 година
Изнася излишъка. Ти какво предлагаш да го правим, ако не го продаваме?
130
12
 
9
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Това да го четат русофилите. Те постоянно повтарят, че щели да стоят на тъмно и студено.
129
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пожелавам на сърбоманите да лИбят още повече путлерюшките си братушки!!! И да им благодарят още един път...
128
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До ноухау - Защо се засегна и даже се ядоса? Да не си от онези, за които се пее, че Девети им бил донесъл "толкова много неща"? Включително и кревати, конфискувани от нечий дом, защото по-рано и креват са нямали?
127
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До ноухау - Защо се засегна и даже се ядоса? Да не си от онези, за които се пее, че Девети им бил донесъл "толкова много неща"? Включително и кревати, конфискувани от нечий дом, защото по-рано и креват са нямали?