За да пестим ток – как да готвим, да се топлим, да перем?

Подробни препоръки в Сърбия за икономия на електроенергия
30 авг 2022 21:40, Елка Василева
283
За да пестим ток – как да готвим, да се топлим, да перем?
Снимка: Pixabay

Сръбското министерство на минното дело и енергетиката отправи препоръки към държавната администрация, органите на местното самоуправление, държавните предприятия, икономиката и домакинствата за намаляване на потреблението на електрическа и топлинна енергия. Вестник "Данас" публикува предложените подробни препоръки.

Още по темата
Основните от тях са - бойлерът да се използва само когато е необходимо, термостатът му да се настрои на температура до 60 градуса, хладилникът да се настрои на 4 градуса, а фризерът на минус 18 градуса за осигуряване на оптимална консумация; разумно да се използват отоплителните уреди в къщи, като през деня да се използва максимално слънцето за осветление, както и за отопление на пространството през отоплителния сезон, а през нощта щорите и завесите да се спускат; да не се покриват отоплителните уреди с дрехи, защото по този начин отделят по-малко топлина.

Други препоръки гласят: използвайте съдомиялната и пералнята само когато е пълна, защото е много по-енергийно ефективна; избягвайте сушене на пране в сушилни, по-скоро сушете прането на въздух; да се използва програмата при по-ниски температури на пране, тъй като по този начин се спестява значително количество енергия.

При приготвяне на храна се правят следните стриктни препоръки: да се готви в затворен съд, тъй като това спестява до 20 процента енергия, трябва също да се използват съдове, които са пропорционални по размер на нагревателната повърхност, за да се избегне загубата на 20 процента енергия; когато водата заври, мощността на нагряване на съда да се намали до възможно най-ниската температура, при която водата ще продължи да кипи. По този начин може да се спести до 60 процента от енергията; Най-икономичното готвене се извършва в тенджера под налягане, което намалява времето за готвене и консумираната електроенергия два до три пъти; изключването на фурната 10 минути преди края на печенето може да спести до 20 процента енергия; когато се използва фурната, за предпочитане е да се отваря възможно най-малко, защото при всяко отваряне на вратата на фурната се губят 20 процента от топлината.

За икономия на енергия при осветление и други електрически уреди - да се гаси осветлението в незаети стаи; да се сменят обикновените крушки с нажежаема жичка с LED метални халогенни крушки, тъй като тези крушки консумират до 10 пъти по-малко енергия от обикновените; да се изключи компютърът след приключване на работа с него; да се изключат зарядните устройства от контактите, както и декоративното осветление в жилищни сгради и фамилни къщи.

За отоплението на помещения се препоръчват следните стайни температури: при по-дълго седене и престой тази температура трябва да бъде от 20 до 21 градуса, за пространството, в което спим 18 градуса, за помещения, в които никой не се задържа през деня поради ходене на работа или училище 16 градуса, а при по-продължително отсъствие 10 градуса.

При купуване на домакински електроуреди да се обърне внимание на енергийната им ефективност и консумацията на енергия, да се купуват уреди с най-висок клас на енергийна ефективност.  Препоръчват се инвестиции в енергийна ефективност (намаляване потреблението на електроенергия и топлина) и използване на ВЕИ от собствени източници (повишаване на енергийната независимост на домакинствата): инвестиране в подобряване на енергийната ефективност в смисъл на подмяна с енергийно ефективна дограма, подобряване на изолацията, подобряване на енергийната ефективност на отоплителната и охладителната система; монтаж на слънчеви панели и слънчеви колектори на покриви на сгради, които са собственост или се ползват от домакинствата.

Препоръчва се държавната телевизия РТС и други медии с национална честота да излъчват рекламни видеоклипове в областта на енергийната ефективност и рационалното използване на енергията; да осигурява участието на експерти, които с полезни съвети и информация да повлияят на осъзнаването на гражданите за необходимостта от енергиен преход – преминаване от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници и други начини за повишаване на енергийната ефективност и рационалното използване на енергията.

Препоръчва се още органите на местното самоуправление да намалят публичното осветление по улици, площади и други съоръжения до минимално обоснованото от сигурността ниво (намаляване с 33 процента), ограничаване на работата на билбордовото осветление и светлинните реклами, където е възможно; да се ограничат новогодишните светлини в периода от 15 декември до 15 януари; по възможност да се ограничи работата на прожекторите на спортни и други прояви с тенденция за организиране на спортни прояви през деня; спешно преминаване към LED осветление.

Предложение за препоръки към служителите в органите на държавната администрация, държавните предприятия, публичните институции и икономиката:

да не използват осветление във вътрешни помещения и офиси в обществени сгради в периода, когато има достатъчно дневна светлина, да не поставят тъмни завеси и предмети, които закриват естествената светлина от прозорците, да не спускат щорите през деня, да поставят бюрата така, че могат да използват естествена светлина, да изключват осветлението, когато няма никой в стаята; да използват стълбите вместо асансьора; да отпечатват само необходимите документи в необходимия тираж и да изключва всички компютри, принтери и други устройства след приключване на работа.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
1
 
34
 
! Отговори
1-n преди 1 година
Българина отдавна пести от всичко. Икономията е майка на мизерията. Много искам да видя как пестят в Европарламента и в семейството на фон дер ***. Или тая привилегия ни я пробутват на нас плебсовете само?
185
4
 
11
 
! Отговори
ED преди 1 година
Ами, да почнем да си продаваме излишния ток на сърбите. ЕС нали ни затвориха реакторите на АЕЦ-а, значи на тях не им трябва ток! Стига сме им продавали!
184
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше едно стихче лятос на реката!
183
2
 
15
 
! Отговори
Ей сега преди 1 година
Така и така очевидно ще има режим на тока, за къв да пестим - аре първо държавните чиновници да го покажат как го правят
182
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До в италия Що? Водата от къпане веднъж на 2 седмици е много питателна. Колко кир и бактерии има в нея.... Скоро ще ни учат и как се готви с рециклиране на ури.на. Трябва да се пести яко, а това са по литър поне на ден да отива в канала. И едни кафяви неща и те се пилеят, а могат да се ядат...
181
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еха! Опън спейс с 100 бюра и прозорци само до някои от тях. Спират осветлението по предписанията и дневна светлина как ще стигне до бай Иван на 20м от прозореца не е ясно. Офис на 6ти етаж и 100 човека, които трябва да катерят стълбите до там по 10 пъти на ден. При това се пести вода от къпане.... Ще е ама и преживяването човек да ходи на работа- с противогаз и миньорска каска с фенерче да може да гледа. До какви безумия може да се докара човек заради инат на ръководството да не си признае грешк
180
7
 
8
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
Абе сърбите нали бяха първи дружки с руснаците??? Аз си мислех, че Русия за приятелски държави ще осигурява евтин петрол и газ, пък тя каква стана...
179
4
 
13
 
! Отговори
Ей,шбаняци! преди 1 година
Не ни учете как да пестим,преживяхме комунизма,социализма и демонокраДичния преход, сега пак комунизъм, само че джендърски! България над всичко!
178
2
 
10
 
! Отговори
Пенчо Кубадински преди 1 година
Едно време по телевизора излизаще един другар и разправяше как на стрина Пена и била издута тенджарата и затова много ток харчела
177
13
 
7
 
! Отговори
Руски от Варна преди 1 година
Ама защо така бе, сърби? Нали сте по-по-най-големите братя с руснаците? Газ ли нямате? Скъпо ли ви е? Славянско и православно ли е така да ви зарежат в калта на студено...
176
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да видя май месец колко е спестила урупсията фон дер лайннянната, също и макарона. Ще има ли достъпна информация както ежедневните заболели и умрели от ковид???????
175
5
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Слагайте си памперси за да не окървявате тоалетните и замърсявате чушмяната вода за пиене! Вчера гледам едни объркали тръбите и вкарват чешмяна вода от тоалетните!
174
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакво пестене, да помогнем за краха на Европа, този пър можем заедно.
173
4
 
23
 
! Отговори
Въпрос?! преди 1 година
Защо лично аз точно пък трябва да пестя?! Няма *** на света, който да решава вместо мен! Защо ЕС политиците си правят каквото искат! Аз лично няма да им търпя своеволията и съответно отказвам да се ожраничавам от каквото и да е било!
172
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не ме интересува имам прави в брой имам климатици.
171
9
 
10
 
! Отговори
I’m преди 1 година
Няма да готвим, няма да се топлим и няма да перем! Това е най-доброто, което всеки български гражданин трябва да направи в полза на държавата и солидарно с умовете в ЕС!
170
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво ми дреме за шу,,мадиските шушумиги да копуват ток от козлодуй имаме в излишак МНОГО ако имат пари
169
4
 
8
 
! Отговори
решение преди 1 година
Туристическите фирми, които организират 3 месечни екскурзии в Африка, ще спечелят луди пари. Сума народ би се изнесъл у Африка от 3 януари 2023 до 3 април 2023 г.
168
7
 
10
 
! Отговори
Както преди 10/1989 преди 1 година
Тука има , тука нема ! Познатата ни *** игра . Два часа има , два часа няма ток . Всеки район на София с различен график . София си беше дискотека . За селяните винаги си е имало всичко като по учебник за комунизма . Така ще потвърдим комунистическото ни развитие след 10-ти Ноември 1989 година.
167
4
 
11
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Пестете въздуха чрез маските!