В Турция влизат тайнствени парични потоци, $24,4 млрд. до август

Постоянното им нарастване е проблем, според анализатори
13 сеп 2022 22:16, Анисия Иванова
50
В Турция влизат тайнствени парични потоци, $24,4 млрд. до август
Снимка: Bloomber

Тайнствените капиталови потоци в Турция достигнаха нови върхове, позволявайки на централната банка да увеличи чуждестранните резерви въпреки нарастващия търговски дефицит и слабото търсене на активи в лири.

Централната банка в Анкара заяви в понеделник, че парите, които тя не може да отчете в месечните данни за платежния баланс, са се увеличили до 5,5 милиарда долара през юли, увеличавайки сумата през първите седем месеца на годината до 24,4 милиарда долара. И двете са рекорди според данни от последните близо четири десетилетия.

В миналото централната банка е казвала, че необяснимите входящи потоци вероятно идват от турци, които внасят парични спестявания в банковата система, особено когато лирата е слаба, или депозират чужда валута, която печелят от туристи.

Данните за текущата сметка включват прогнози, обикновено базирани на дългосрочни модели на разходите, и ако тези предположения вече са остарели, това може да обясни част от тазгодишния скок.

Така наречените нетни грешки и пропуски обикновено се преразглеждат, тъй като банката получава данни от международни партньори със закъснение. Въпреки това, тазгодишните числа са извън класациите.

Базираният в Истанбул икономист Халук Бурумчекчи каза, че макар да е нормално данните за текущата сметка да показват някакъв капитал с неизвестен произход, постоянното нарастване на потоците в икономиката на Турция тази година е „проблем“.

Приходите от туризъм сами по себе си не могат да обяснят числата. През юли приходите от летовници са били 4,5 милиарда долара, което довело общите проходи до 16,4 милиарда долара от януари до юли. Това са около 70% от нетните грешки и пропуски през същия период.

Тайнствените входящи потоци са помогнали на централната банка да запази лирата относително стабилна от началото на годината, след като тя загуби повече от половината от стойността си в продължилия месеци спад през 2021 г.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По отношение на ДЪЛГ - БВП - България е много по задлъжняла от Турция. Турция де факто няма дългове. А Гърция е затънала не до гушата а до челото. 400 милиарда евро - 10 милиона държава.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълно е с руски богаташи там. Повече от половината руски пари изтекоха там какво се правите на луди. В Русия не могат да ползват един Инстаграм или фейсбук. Няма Мастер Кард нямa Visa. Всичко руско замина в Турция. Всеки руснак с повече пари е в Турция. Турция е прокси за тях.
6
1
 
12
 
! Отговори
СЪВЕТ ДО БЪЛГАРИТЕ преди 1 година
Изтеглете си всичко от банките и инвестирайте на борсата в сребро и злато - сега е подходящо за вход. Купете си и крипто. Сега е дъното - ЕТН, СОЛ, АДА, МАТИК-ще спечелите х 5, та и отгоре и ще наваксате инфлацията. Запомнете и след няколко години проверете!!! Не се лъжете по имоти. Лихвите се повишават и имотите ще гръмнат. Всички валути са менте. Малко по-добър е швейцарският франк.
5
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И понеже са много големи тарикати лирата им загуби 80 процента стойност и в пограничните райони чакат нашите да отидат на пазар там, та да има какво да продават.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лирата напоследък въпреки че още намалиха лихвите е Бетон. Няма никакви колебания. През зимния период очакват приходи от зимни туристи от ЕС - заради високите цени на газта. Ако всеки ден гледате котировките на турската лира ще си помислите че Турция е във валутен борд. Има нещо необичайно и това е от повече от два - три месеца.
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, много са тайнствени. Руските олигарси си изнасят парите от блатная, че там се превръщат в ненужни хартийки.
2
1
 
20
 
! Отговори
ТАРИКАТИ преди 1 година
За разлика от ЕС, си внасят от Русия, евтина газ, петрол, желязо, цветни метали и ги продават тройно на умните европейци, обявили санкции. И от туристите си лапкат, а ние се занимаваме със стиснати румънци и изпаднали западняци, щото по-богатите не идват в Бг. И на всичкото отгоре подкрепят Украйна и продават скъпи дронове, които *** за зеле не стават. От всякъде далавера, най-вече от руската газ, която ни препродават.
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердогана си е стар хитрец и истински държавник.