Пендаровски: Българизация на Македония? Това е кьорфишек, измислица

Вписването на българите в Конституцията нямало да има никакви последици за РСМ
17 сеп 2022 10:42, Елка Василева
68
Пендаровски: Българизация на Македония? Това е кьорфишек, измислица
Снимка: архив, БГНЕС

Македонският президент Стево Пендаровски съобщи, че ще посети София на 1 октомври. "Отивам в София по покана на президента Румен Радев. С него имах 4 телефонни разговора на тема внос на ток", каза Пендаровски в интервю за предаването "Трилинг".

Още по темата
Той съобщи, че по време на визитата ще бъде открит интерконекторът между България и Гърция и на това събитие ще присъстват няколко президенти и премиери от региона. Според него това ще бъде повод да се демонстрира, че не трябва да се държат и в бъдеще като врагове, а напротив като добри съседи, които си помагат в трудности".

"От българизацията се страхуват само онези македонци, които имат слабо национално самочувствие. Напълно обидно е за македонската нация да твърдиш, че един протокол, договор или пък механизмите за евроинтеграцията, че аз и вие / към водещия на предаването , бел.ред./ може да станем българи. Това твърдение за някаква заплаха от българизация е пълна измислица от страна на опозицията с цел да се всява страх сред македонския народ, който има дълбоки корени и здраво национално чувство. Няма нужда от всяване на страх от българизация. Става въпрос за кьорфишеци, защото няма никаква опасност за нас в края на европейските процеси ние да се превърнем в българи", каза още Пендаровски. Според него няма нужда в страната да бъде проведен референдум.

Според него чрез вписването на българите в Конституцията българската страна директно ще потвърди, че македонците и българите са нещо различно. „И по такъв начин ще отпадне тезата, че това е един народ, разделен в две държави“, подчерта Пендаровски.

Той смята, че вписването на българите в Конституцията няма да има никакви последици за РСМ. Според него единственият въпрос е бил дали това ще бъде последното българско искане. „Няма никакъв проблем да ги впишем“, каза македонският президент.

Пендаровски каза, че отношенията в миналото не са били добри заради националистическата риторика на Радев и двете предишни правителства.

БГНЕС припомня, че в началото на месец септември ВМРО-ДПМНЕ поиска в РСМ да бъде проведен референдум за анулиране на Договора за приятелство между България и РСМ, който бе подписан на 1-ви август 2017г. Лидерът на партията Християн Мицкоски нарече Договора "отровно дърво".

Председателят на парламента Талат Джафери отхвърли искането и го определи като антиконституционно. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора разберете едно, няма как Македонец да стане Българин.По -скоро може да стане обратното.По-упорит от Македонец няма на този свят,също така и инат.Ние сме едни и същи хора,но с различно възпитание и различно влияние.Македонец е гражданин на Македония и Българин е гражданин на България.Произхода е общ,но влиянията променят хората.Македонците от много години са различни от Българите като възпитание и от там идва разликата.Това става още в края на 16 век,не е от 1945 година,както лъжат нашите.
50
0
 
4
 
! Отговори
метода на Ататюрк преди 1 година
Прекръстете обратните на макета,и постепенно всичко ще си дойде на мястото!
49
2
 
20
 
! Отговори
Добруджанец преди 1 година
Ало макета, не е срамно да кажете, че сте българи. Ние добруджанците се гордеем с това. Макар , ние да сме били автономно българско болярство държава преди Османлиите да почнат присъктвието си на Балканите. Боляр Балик и Добротица. Балчик е турското произношение на Балик. Макета, макета в главите ви е каша. Бъдете си държава, но не ни пипайте историята и престанете с това татари. Вие също сме умирали за майка България. Румънците ни бесеха и изселваха и затваряха в концлагери.Но за това се мълчи.
48
19
 
8
 
! Отговори
Благоевград преди 1 година
България да признае етническите Македонци и Македонки в Пиринска Македония и в цела България и българският съд да регистрира ОМО Илинден и всички други Македонски Сдружения в България.До сега в Съда в Страсбург България е осъдена 14 пъти за нарушаване човешките права на Македонците в България.
47
3
 
15
 
! Отговори
Само питам... преди 1 година
"Българизацията" на РСМ е ПАРАВАН и отклоняване на вниманието на македонското простолюдие от факта че РСМ СЕ АЛБАНИЗИРА и скоро ще стане Албанска провинция. Наивните македончета всеки ги клати както си иска. Гърците им показаха къде им е мястото мястото... Сърбите все още управляват по-голяма част от политиците им... албанците леко и постепенно ги асимилират... а Европейския съюз потриват ръчички в очакване на следващата партида слуги, пък те за България се разтревожили , Вардарски офчици ....
46
2
 
11
 
! Отговори
Динев преди 1 година
Какво ги пишете тези какво казват,трябва им юнашко минало,с Александър Велики не им вървят вече простотиите сега искат да задаржът нещо от българската история,да се чудиш че македонците след като са изчезнали като нация и народ още по римско време преди 2000 години и никой не е чувал за тях сега се появяват като че ли от луната паднали
45
4
 
16
 
! Отговори
Ало преди 1 година
Северно македонско недоразумение, ви сте район на гърците, те и името ви взеха. Но вас не ви искат, и за сапунена вода не ставате. Какви българи сте вие, България има над 13 века писмена историия, вие сте измислена държавица, дето и език и народност си нямате, за история да не говорим. Шувинизъм без основи, пълни мекерета и палячовци сте всичките до един, българин не искаш да става.. Ти и да искаш не можеш, ***!
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резидента отметна още две задачи, хеч забави и озлоби Македония , хем сведе българите там до някакво малцинство.
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"кьорфишек" е такава една автентична македонска думичка, че направо няколко милиарда араби и тюркоезични по целия свят вече са македонци. Само, че ги е шубе да ходят в Турция и да им кажат, че са македонци, нали? То като виц звучи. Изсипва се някакъв маке-манджа и почва да обяснява как всички на летището са македонци? Няма значение дали си ирландец, кандец, поляк - всички са македонци. Е.... ке ви дереме сите у засеко ми се чини...
42
5
 
16
 
! Отговори
Нема маке нема нищо преди 1 година
Няма как да се БЪЛГАРИЗИРА маке нещо си, тъй като населението е българско. Няма как сладоледа да е примерно бира, защото просто си е сладолед.
41
6
 
23
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
МАКЕДОНИЯ Е БЪЛГАРИЯ.
40
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По скоро ше се албанизират тея г л у п а ц и
39
0
 
16
 
! Отговори
спас преди 1 година
До АнонименПич не ,че нещо ама аз съм от Пловдив и знам ,че Владислав Варненчик е поляк
38
4
 
15
 
! Отговори
Петров преди 1 година
македонците имат дълбоки корени, засадени от сръбските псевдокомунисти през 1944 г.
37
3
 
11
 
! Отговори
L. преди 1 година
Аз не виждам как можеш да станеш нещо, което вече си и винаги си бил.
36
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи аз като съм от Варна съм с варненксо самосъзнание ли? Варна се казва така заради Владислав 3-ти Варненчик. Значи аз съм УНГАРЕЦ? Е... не го знаех преди. И пак да си знаят макетета. Сашо Макето е ГРЪК и хомо, ама яко хомо. Кой ги знае тия.. може авторски права да искат от всички хомота по света. Аз се шегувам, ама тия са толкова ***, че като нищо да направят всичките обратни по света с печат "македонец" в паспорта. Като еврейска звезда, ама "МАКЕ" на нея. Един чичко с мустачки имаше опити.
35
3
 
10
 
! Отговори
До Мдаа преди 1 година
Че те кога не са опирали до България? Държавата им изобщо нямаше да съществува, ако не бяхме ние.
34
1
 
9
 
! Отговори
Ед преди 1 година
Този въобще не го искам тук!
33
0
 
4
 
! Отговори
Маке преди 1 година
На македонците им е преку глава од тие политички игри. Да се потпишаат некои хартии таму мегу македонците и блгарите и да се заврши оваа монти паитон пародиа.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газ за балони