Скопие: Откриването на клуб ""Цар Борис III" в Охрид е провокация

Това било в ущърб на българската общност в РС Македония
9 окт 2022 09:08, Елка Василева
183
Скопие: Откриването на клуб ""Цар Борис III" в Охрид е провокация
Снимка: архив, БГНЕС

Откриването на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид е провокация, която е в ущърб на българската общност в Република Северна Македония, в момент, когато се отваря дебатът за промяна на конституцията на страната, смята министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Още по темата
По думите му въпросът е вътрешен за Република Северна Македония, защото тези клубове се основават от граждани на страната и са регистрирани в страната и съгласно законодателството на Северна Македония.

„От една страна правото на сдружаване е неприкосновено и това е гарантирано от конституцията. В точка втора от Конвенцията за защита на малцинствата се казва още и това, че сдружаването трябва да се прави в дух на толерантност, диалог и приятелство. Тъкмо на това не отговаря името на клуба "Цар Борис III" . Това име нито съответства, нито подпомага приятелството, напротив, по-скоро е основа за раздор, затова го смятам за провокация”, каза Османи на седмичния си брифинг за медиите.

Според Османи някой волно или неволно „съсипва имиджа на българската общност,  както пред гражданите на Северна Македония, така и пред международната общност” и това е в ущърб на българите в страната, които биха могли да използват момента, когато получават по-голяма възможност да се сдружават и изразяват своята уникалност, и чрез задълженията от Протокола, подписан между двете държави, и чрез дебата за промяна на конституцията, който касае вписването им в преамбюла на основния закон.

Ден преди откриването на клуба „Цар Борис III” в Охрид на 7 октомври, от МВнР в Северна Македония призоваха протестите да бъдат мирни и достойни. Събралите се пред сградата, призовани от опозиционните партии Левица и ВМРО-ДПМНЕ, скандираха „Фашисти” и „Татари” и хвърляха яйца и бутилки по прозорците на клуба.

Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис III” в Охрид е регистрирано в Централния регистър на Република Северна Македония през ноември 2021 г. съгласно Закона за сдруженията и фондациите.  
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
74 Имаш бели петна в знанията си по история. Чети повече, но не съветска и тази на БКП/БСП.Българи канят кобурготския княз Фердинанд за цар. Синът му Борис Iiiсе ражда в България, православен е и го наследява. Участва активно, заедно с БПЦърква и видни общественици в спасяването на 40 000 евреи, а на други 15 000 са дадени пасавани от български легация по света, за да се спасят. Тези евреи са имали български паспорти. Евреите в областта Македония не са могли да бъдат спасени, защото са нямали.
88
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
71 Имаш бели петна в знанията си по история. Чети повече, но не съветска и тази на БКП/БСП.Българи канят кобурготския княз Фердинанд за цар. Синът му Борис Iiiсе ражда в България, православен е и го наследява. Участва активно, заедно с БПЦърква и видни общественици в спасяването на 40 000 евреи, а на други 15 000 са дадени пасавани от български легация по света, за да се спасят. Тези евреи са имали български паспорти. Евреите в областта Македония не са могли да бъдат спасени, защото са нямали.
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
112 Северномакедонците са приятелите на сърбите и на руснаците, които са фашистите на нашето време. Всички сръбски генерали са обсъдени за престъпления срещу човечеството. Русия извършва военни престъпления в Украйна и ще бъде съдена пред международен трибунал, както Сърбия. В присъдата пише че "сръбският народ няма вина за зверствата извършени над несърби във войната в разпадаща се Югославия, но не е на напрвил нищо, за да ги спре". Българите нямат такава присъда.
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 107За един приятел питам: кога демократична и европейска България ще регистрира ОМО Илинден Пирин и))))))Когато ОМО,, Илинден" реши да спазва законите за регистрация на България.Да питат турците как да си регистрират партията без да нарушават закона.Всъщност ОМО Илинден напълно ги устройва отказа за регистрация, така няма да се яват на избори и да получат 0,01%,но ще могат да реват, че са репресирани.
85
10
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Хора, българи, само да знаете че в Македония има десетки български сдружения които са регистрирани даже преди 10, 15, 20 години и те си съществуват и нямат никакъв проблем. Тези две последните Ванчо Михайлов и Цар Борис 3 са провокация от българското ВМРО, те не са в полза нито на България, нито на българите в Македония, нито за нашия имидж в нашата съседка. Тези двата са убили безброй македонци и няма как да бъдат приети като личности които сбижават нашите два народа. Толкоз от мен
84
10
 
8
 
! Отговори
Чоката преди 1 година
За един приятел питам: кога демократична и европейска България ще регистрира ОМО Илинден Пирин и безброй други сдружения на македонците в България?
83
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и да го кръстим ще има някой в макеландия дето ще е против. Ако го кръстим Гоце Делчев ще цвилят, че не е Българин, ако го кръстим цар Самуил ще цвилят, че е македонски цар, ако го кръстим хан Аспарух ще цвилят че е татарин, ако го кръстим княз Борис 1-ви ще цвилят, че е лъжа за кирилицата и покръстването и че всичко е от тях. Все ще си измислят за какво да са недоволни.
82
0
 
13
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Цървула , колкото и да го лъскаш обувка няма да стане.
81
5
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Просто Киро предаде България под външен натиск. Пред макетата не трябва да се правят никакви отстъпки, докато не признаят очевидната историческа истина. Македония е част от България!
80
7
 
11
 
! Отговори
Честен преди 1 година
Време е да си вземем Македония вече.
79
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да отворим още един клуб с името,, Сан-Стефанска България".
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен по ме интересува кво стана с аероплана до София, другият месец мисля да отскоча до Скопие, нищо, че пътя до летищата и полета е по-дълъг по времетраене, а и по скъп,лети ли още или е призимен?
77
9
 
9
 
! Отговори
НИЩОЖЕСТВО преди 1 година
Кога за нас българите е бил важен Борис III??? Колко от нас знаят кога е бил цар и на кой е син... Струва ми се че някой нарочно дразни Македонците и всеки може да се сети .... 1997 Косово....
76
10
 
13
 
! Отговори
Fil преди 1 година
Ами, съжалявам, но да. Провокация е.
75
5
 
4
 
! Отговори
Това е Агресия! преди 1 година
Радев да се качи на изтребител и да прелети над Скопие, поклащайки крила, в знак на предупреждение към албано-сърбите в БЮРМ.
74
10
 
14
 
! Отговори
МакеZoния преди 1 година
Твърдението че Охрид е извън България е провокация! Аз съм доброволец за специална военна операция в географската област македония!
73
3
 
12
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 1 година
Киро и сбирщината му обещаваха, как само да ги пуснем в ЕС, те са много добри хора и ще се поправят! Станаха 2 пъти по-нагли и агресивни! Киро в затвора и вето за макетата!!!
72
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да излезе Киро предателя сега да каже по чия поръчка ги пусна тези?!!
71
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алооооооо Радев къде е външния ти министър,какво прави в Прага като си оставил сърбоманите и българомразците еничари в Скопие да си разиграват свободно коня, до кога?
70
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой виждал ли е окупатор да инвестира в окупирана територията? Окупатор да храни и облича населението в окупираната територия,вместод а е обратното? Да връща земята на местните и да ги подпомага да започнат да я обработват? Това нещо се прави единствено и само за собствения си народ, а във Вардарска Македония преобладаващата част от населението са българи. Това го знаят в целия свят, освен изпраните мозъци в Скопие.