Скопие: Откриването на клуб ""Цар Борис III" в Охрид е провокация

Това било в ущърб на българската общност в РС Македония
9 окт 2022 09:08, Елка Василева
183
Скопие: Откриването на клуб ""Цар Борис III" в Охрид е провокация
Снимка: архив, БГНЕС

Откриването на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид е провокация, която е в ущърб на българската общност в Република Северна Македония, в момент, когато се отваря дебатът за промяна на конституцията на страната, смята министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Още по темата
По думите му въпросът е вътрешен за Република Северна Македония, защото тези клубове се основават от граждани на страната и са регистрирани в страната и съгласно законодателството на Северна Македония.

„От една страна правото на сдружаване е неприкосновено и това е гарантирано от конституцията. В точка втора от Конвенцията за защита на малцинствата се казва още и това, че сдружаването трябва да се прави в дух на толерантност, диалог и приятелство. Тъкмо на това не отговаря името на клуба "Цар Борис III" . Това име нито съответства, нито подпомага приятелството, напротив, по-скоро е основа за раздор, затова го смятам за провокация”, каза Османи на седмичния си брифинг за медиите.

Според Османи някой волно или неволно „съсипва имиджа на българската общност,  както пред гражданите на Северна Македония, така и пред международната общност” и това е в ущърб на българите в страната, които биха могли да използват момента, когато получават по-голяма възможност да се сдружават и изразяват своята уникалност, и чрез задълженията от Протокола, подписан между двете държави, и чрез дебата за промяна на конституцията, който касае вписването им в преамбюла на основния закон.

Ден преди откриването на клуба „Цар Борис III” в Охрид на 7 октомври, от МВнР в Северна Македония призоваха протестите да бъдат мирни и достойни. Събралите се пред сградата, призовани от опозиционните партии Левица и ВМРО-ДПМНЕ, скандираха „Фашисти” и „Татари” и хвърляха яйца и бутилки по прозорците на клуба.

Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис III” в Охрид е регистрирано в Централния регистър на Република Северна Македония през ноември 2021 г. съгласно Закона за сдруженията и фондациите.  
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
7
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Да променят името в дух на толерантност например на - азов или бандера
68
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цар Борис гони сръбската войска и сръбските колонизатори от Вардарска Македония, връща земята на местните българи, инвестира милиарди , храни хората там,не позволява нито един мобилизиран във сръбската армия насила българин/тогава македонци е нямало/ и заловен като пленник от Германия да отиде в трудов лагер, а са освободени и са се прибрали при семейството си.Лично бащата на сегашния председател на МАНУ Коцарев,родолюбив българин е начело на комитета в Охрид които посреща българските войски, а
67
2
 
7
 
! Отговори
До 86 преди 1 година
Кажи защо открива български клуб тогава. Да се представя за какъвто иска, но не за българин.
66
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Името не е провокация. По времето на Цар Борис III двете държави са били обединени. Няма никакви документи или становища на световно ниво, които обевяват Борис III за спорна фигура. Той е такъв само във фалшивата история в БЮРМ, написана от СССР и Югославия. Борис III не е направил нищо лошо на Македония. Северномакедонците да научат световната история, която е истинската, а не югославската, която е напълно фалшива.
65
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1941г, когато българските войски влизат във Вардарска бановина, както са наричали сърбите са наричали Вардарска Македония, местното българско население защото тогава "македонци " е нямало е било подложено на зверства и опити на сърбите да ги направят прави сърби,земята им е била отнета и раздадена на сръбски колонизатори и те са работели като роби на сърбите! Цар Борис гони сърбите връща им земята и България храни и инвестира милиарди във Вардарска Македония, кой окупатор прави това, това се
64
0
 
15
 
! Отговори
Тъкмо преди 1 година
Има някаква странна последователност със случващото се в Македония и Паси външен министър с мандата на Герб.
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да Македонски гражданинго откриват,но са и Български граждани.А парите за културните центрове идват от Врабевски и държавата България.Може да се провери.Замазваш Османи.Кажи ,че това е грешка и смело споделете в ЕС каквомправят нашите умници.На про-Нацист Културен Център може да се отврои само ако стане нацисти,а Ние все още не сме.
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че како не му аресаха на Цар Борис Три?
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знаех,че Врабевски е Македонец!
60
3
 
9
 
! Отговори
Да играемНа Гърлянка преди 1 година
Братле от снимката, махни това европейско знаме от зад себе си. Нема да ви огрее Европата скоро.
59
5
 
7
 
! Отговори
До 98 преди 1 година
Ти сам го казваш Македония е анексирана от царство България, т. е. по времето на Фердинанд. С това название на клуба може точно това са имали предвид, признателност, че царят ги е отделил. Но зле поставят България.
58
4
 
8
 
! Отговори
Еми добре преди 1 година
Променете името на клуба на "Македонците са българи", да не се сърдят хората. Нали сме си добри съседи.
57
5
 
5
 
! Отговори
Све у тулка преди 1 година
Провокираните, тоя клуб като го откривахте, немаше ли некой там да мецне, че не е окей да се казва така за вас? Ние си праиме квото искаме. Цар Борис 3 е български цар и ние си го уважаваме.
56
4
 
7
 
! Отговори
До турчин преди 1 година
Ти да си научиш езика първо.На турски светкавица е шимшек.Що за турчин си като те си знаеш езика?!?
55
7
 
8
 
! Отговори
Трол Левел 999999999 преди 1 година
Хахах Евала на българина, който е измислил името на клуба. БРАВО ПИЧ АХАХАХАХАХАХА
54
7
 
10
 
! Отговори
Стига провокации преди 1 година
Прави са хората от Северна Македония. Били сме с Хитлер и сме извършвали зверства спрямо техните антифашисти. Доказателство сега е паметникът до НДК, на който са имената на доста от фашистите. Май продължаваме да сме такива. Най-накрая трябва някой български политик да се извини и да гледаме напред, но нямат "топки". А цар Борис 3-ти е предал на немците македонските евреи без да му мигне окото.
53
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МдаЗа съжаление са прави в случая макетата))))))Не не са прави, защото БГ държава не е разрешила откриването на клуба, това е направила РСМ, а макетата обвиняват България.
52
10
 
13
 
! Отговори
Мда преди 1 година
За съжаление са прави в случая макетата!Периода на управление на Борис III е доста протеворичев за тези земи и е абсолютна глупост да кръщаваме така нещо в РСМ при наличието на толкова много безупречни Български национални герои!За съжаление,мисля, че тази "грешка" е съвсем умишлена и цели злепоставянето на България в крайна сметка,а не просто да дразним макетата!Същото е и с културния център Ванче Михайлов!
51
11
 
9
 
! Отговори
Турчин преди 1 година
А,пък ние ще открием клуб YILDIRIM BAYAZIT (БЕЯЗЪТ СВЕТКАВИЦАТА) в Търново
50
1
 
13
 
! Отговори
Гущери преди 1 година
Имаме много писатели, които са описвали терора от Османската империя. А Симеон се готви пак да управлява с ДПС.