Турци посещават България, за да видят земите на предците си

България се е превърнала в любим маршрут за турците
9 яну 2023 12:37, Елка Василева
157
Турци посещават България, за да видят земите на предците си
Снимка: архив, БГНЕС

България се е превърнала в една от най-предпочитаните дестинации за пътуване на турските туристи, които след пандемията от КОВИД-19 са се насочили към Балканите, съобщава регионалният турски новинарски сайт АжансМаниса.

Екскурзиите на Балканите са възможност за турците да се запознаят с културата и историята на тези страни. Голям брой туристи пътуват на еднодневни посещения до България, а много туристически агенции в Истанбул, Чорлу, Текирдаг и Чанаккале пращат почти всяка седмица автобуси до български градове като София, Пловдив, Варна, Несебър и Бургас. За зимен туризъм предпочитани са Банско и Пампорово.

Макар че повечето от посетителите (от Турция) посещават България, за да научат нещо за културата и историята на страната, има и много такива, които искат "да видят земите на предците си", пише АжансМаниса в кореспонденция от България, озаглавена "България се превърна в любим маршрут на турските туристи".

Изданието цитира посетители от Турция, които споделят впечатленията си от нашата страна.

"Хареса ми България. Много е хубаво, интересно е", споделя Онур Юнал от Чанаккале.

Мехмет Явуз от същия турски град казва, че желае децата му да видят съседните страни. "България е интересна дестинация с близостта си (до Турция) и това, че прилича много на нас", казва той.

Семейството на Мюждар и Мерием Йерсен пък е привлечено от архитектурата и добре съхранената история в Пловдив. Съпругата Мерием е с български корени по бащина линия. "Разхождам се по бащините си земи. Щастлива съм днес", споделя тя.
(БТА, Мина Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
22
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Сега това защо го пишете? Пак да разделяте хората ли? Ние ходим там, те идват тук, какъв ви е проблема и къде е новината??? Всички си знаем историята, кой кога къде е бил и кой кога е дошъл и какво е направил, нали така! И? Можем ли да я променим? Хайде малко се спрете с тези напъни да всявате разделение!!!
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПроСоТо - Хич не беше за една нощ и Възраждане е ясното доказателство, че много хора още "вярват" в подобна "дружба".
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо от Н. Загора. Те обикновените хора във всички държави са добронамерени и коректни. Проблем са разни политици, дипломати, свещеници и други подобни екземпляри, които насъскват определени групи. Тоя дето си изкарва хляба с непосилен труд едва ли му е в главата земята на предците му и претенции към сега населяващите ги.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста им паднаха доходите, та не знам какви туристи ще са това. Не, че няма богати хора там, но средния турчин не му е много до екскурзии... Средната заплата в Истанбул е някъде под 1000 лв...
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представете си подобна статия в Гърция ...
43
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
м/у другото,никога не трябва за забравяме,че "приятелството" в "политиката" трае "Ден до пладне" !..Примар:-НРБ и СССР..От "Дружба от векове и за векове" за една нощ станахме ОФИЦИАЛНО врагове !!!..Така и с нашия "натовски партньор" :-Достатъчно е некоя мозъчна гънка на тарторите им да пощръклее ,и наистина май ще се наложи да прегърнем отново Русия !..Никой не мисли за България!!!..Всеки наш "фактор" се е вторачил в милиардите,с които Брюксел ни държи на каишка..Обречени ли сме?..Не вярвам..
42
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно ми е интересно дали статията написана така провокативно, е дело на българин или български турчин с огромна доза на комплекс от историята.Хора това което ни се е случило назад в времето това е само история не, е добре да живеем само с история а да гледаме и напред в бъдещето. Ако някой, който и да, е иска да посети нашата държава с добри мисли като турист не, е редно да го хулим или убиждаме защото голяма част от нас също в определени моменти сме туристи. .
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука не са имали земи предците им. Временно завладени, но не и техни.
40
5
 
10
 
! Отговори
Христо от Н. Загора преди 1 година
Те идват тук, ние ходим там. Нека да има мир и взаимноизгодно сътрудничество между народите. В интерес на истината турците са може би най-коректните ни комшии.
39
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** к ин взе да развива някакви теории и да плюе Сталин,който не е разрушил бг.Според болния му мозък,трябвя земите от черноморието до сърбите да са руски,за да имат достъп до тях и до гърците.Останалата част от територията е готов да хариже на турците,ти да видиш.Да те пази господ от изкукали старци с мозъчни увреждания...
38
3
 
8
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Техните земи са наши, а не техни
37
2
 
8
 
! Отговори
От народа преди 1 година
Много хубаво, че се разхожда като турист. Но коментара и е неуместен. Същото казваме и ние, че все още Одрин и околностите са в турска територия. Това са нашите земи от векове назад....
36
2
 
1
 
! Отговори
Боко преди 1 година
Ходи в Турция,и много го заобичаха та и страната ни.т.у.р.с.ки палаври.обичат сигурно Левски и Ботев.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължавате с пропагандата за деградация. Не знам мюсюлманска държава да е цивилизована и напреднала. Има плахи опити със западна помощ, но резултата е смехотворен или плачевен.
34
1
 
9
 
! Отговори
Какъв е проблема? преди 1 година
Ние правим същото. Малко ли българи са били прогонени от Източна Тракия?
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите предци са по-древни от техните предци следователно земите са наши.
32
2
 
10
 
! Отговори
продължение преди 1 година
.....които са превзели с кръв и кланета...
31
3
 
22
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Е, това наистина ме развесели :) Да видели "земите на предците им"? Или по-точно това, което не можаха да унищожат от тях? Когато предците им са пристигнали тук, това е била най-развитата част от Европа. После по тяхно време е станала най-изостаналата :)
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ние често посещаваме Одрин да видим земите на предците си.
29
2
 
8
 
! Отговори
do Просото преди 1 година
Дяда Ивана понеже сме тарикати може този път да ни покаже среден пръст (благодарение на такива предатели като киро парапета и асан)