Външният министър на РСМ: Призовавам България да спрем този пинг-понг

Османи иска: „Да се оттеглим от участието ни в българската предизборна кампания”
Обновена: 7 фев 2023 06:45 | 7 фев 2023 06:45, Елка Василева
184
Външният министър на РСМ: Призовавам България да спрем този пинг-понг
Снимка: архив, БГНЕС

„Мисля, че всички казахме това, което имахме да кажем. Ние казахме нашите позиции, България каза своите позиции и е време да кажем край на този пинг-понг дебат между нашите общества и да се оттеглим от участието ни в българската предизборна кампания”, каза министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи в отговор на въпрос дали ще бъде изпратена протестна нота за замеряния с камъни клуб „Никола Вапцаров” в Благоевград.

Още по темата
По думите му от 2006 г. Северна Македония е имала 15 предизборни кампании и не смята за необходимо да бъде натоварвано обществото в Северна Македония с политическата нестабилност в България.

„Смятам, че трябва да теглим чертата, всичко, което имахме да кажем на България, го казахме, чрез ноти, съобщения, днес дори информирахме  ЕП отношение на написаното от един евродепутат. Ако продължаваме така, това няма да свърши, ще продължат ескалациите и ще бъдем въвлечени във водовъртежа на нестабилното политическо общество в България, а за това имат интерес политически и други фактори у нас. За съжаление мисля, че има една невидима ръка, която ги подтиква и в България и тук”, посочи Османи.

Според него Северна Македония има пред себе си много предизвикателства тук, скрининг, който тече, има реформи, които трябва да бъдат направени и призова дипломацията да си върши работата, а България „да спре тази каскада от взаимни обвинения”, да бъде установена комуникация, за да бъде възстановен „положителният дневен ред”, а всички различия да са на масата и пред дипломацията, без да бъдат включени в тези ненужни кризи обществата в двете държави.

„Искам да сложа край на този порочен кръг от взаимни обвинения - ако има разбиране в Република България и те приемат нашия призив, това ще е в интерес и на двете страни, ако не, тогава ще се адаптираме към новото развитие на събитията", каза Османи.
(кореспондентът на БТА Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
14
 
! Отговори
за информация на Осм преди 1 година
Ако има някой, който да се реформира, това е Р.Македония, а не България. За сведение на другаря Османи (не знам доколко това име е македонско), дори да нямаме редовно правителство, обстановката у нас е нормална и техните простотии не са свързани с предстоящите избори у нас.
59
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Македония все още имате повече приятели от неприятели.Българския политик трябва да разбере,че трябва да смени полтиката си и държанието си и всичко ще се промени.Историята да остане малко назад и повече да се търси общото.Хората да се сближават,а не обратното.Трябва да премахнем ветото и да се борим Македония да влезне в ЕС.Само с това всичко ще се промени.България и Македония имат еднакви традиции.Трябва да им покажем че сме едно,а не да им го налагаме.Да не се страхуват от нас.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Призовавам Северна Македония да върне топките на българските политици
57
1
 
5
 
! Отговори
Дядо Георги преди 1 година
ДЕЛЧЕВ. Моля за извинение
56
0
 
2
 
! Отговори
В. преди 1 година
Не се опитвайте да четете чужди мисли, не приемайте нещата лично, просто казвайте истината
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не трябва да се занимаваме с тях просто. Гърците направиха точно това навремето
54
2
 
16
 
! Отговори
Дядо Георги преди 1 година
Туй тооо. Да забравим зулумите ви бързо, бързо , че вие сте хрисими! Един счупен прозорец отъждествявате с ; Пребит,човек,Трима арестувани, бити и съдени , върнати 100 човека от границата, тормоз на студ за други 100 докато преминат границата, демонстрация на мускули с вертолет и снайперист от уж опасните българи, отказ за съвместно честване на Георги Неделчев. Дали ще се съгласят в Европа?
53
4
 
10
 
! Отговори
Македонска поговорка преди 1 година
Храни куче да те лае.
52
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това така изглежда заради нашите медии.Има много хора в Македония ,които все още харесват България въпреки че не се определят за Българи ,а за Македонци.Това за неблагодарноста е само полтически трик.Има хора в Македония които помнят всяко едно добро направено то България и го повтарят.
51
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има и капчица останало достойнство и национална чест у бг политиците, по тая тема не би трябвало да има никакви отстъпки.
50
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виж аз съм Българин от Македония.Част от моето семейстов живее там.Никой не ги е сплашвал с нищо.Да имало е проблеми през комунизма и малко след това,но това е минало.Защо е необходимно да се дразним взаимно,а не си помагаме.Последното правителстово на Македонкя се бори за по-добро бъдеще на Македония,а нашите политици ги спират и дават път на ВМРО ДПМНЕ,които са анти-Българи(поне така изглежда).Това е нещо като нащето ВМРО и Възраждане.Трябва да де работи в приятелска атмосвера,а не на омраза.
49
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напълно си прав. Не трябва да има омраза, но ти какво ще направиш ако постоянно се отнасяш с добро, даваш, помагаш а насреща ти се подиграват, мислят те за татар (т.е. по-ниско в еволюцията), освиркват те, псуват те, те ти говорят за история и кой какъв бил. В един момент си казваш.. ***..ната им
48
0
 
7
 
! Отговори
Геле преди 1 година
Ако не са сънародниците ни там , които са газени нонстоп години нямаше да има проблем. Игнориране и в канала , щото на хората им писва да се занимават с глупостите им.
47
2
 
7
 
! Отговори
?? преди 1 година
кой сме убивали в Македония през всв? Къде го пише това?
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така не беше преди да отиде Кирчо там.Искат да ни подпалят война по укро сценарий.Един път им се е получило и сега пробват където може...
45
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете да живеете в историята,не е полезно за вас.Това което в било е било.Спрете с омразата.Историята си я знай за себе си.Ако ти знаеш едно,друг знае друго.Българи и Македонци са едно,но това не е моя работа да го доказвам.Ако аз искам някой да е като мен,ще направя всичко той да ми е приятел и близък.Няма да му доказвам какво е било,а какво правя за него.Няма да го дразня и да го сплашвам,няма да го обиждам.Няма да го убеждавам ,че другия съсед му е неприятел.А само че аз съм му приятел.
44
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние се държим приятелски обаче някой луд сложи име на хитлерист на културния дом там.Сигурно някой канадец така е посъветвал Кирчо.А тук канадец отвори македонски клуб без знанието на Македония.Някой там им води антибългарска пропаганда по интернет и много прилича на укро пропагандата тук.Всичко,което пишат тук за руснаците го пишат там за нас българите.Според мен авторът е един и само са превели на маледонски.Публикуват адреси на българите там и им орагнизират побои.
43
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да Гърция беше провокатор ,но вече не е.След като се маханаха две групи политици,по една от Македония и Гърция,всичко се оправи за три месеца.Е Гърция фалира преди това де.Когато създаваш конфликт обикновенно губиш.Македонците си смениха името от БЮРМ на РСМ.Само това имаче народа е Македонски,езика е Македонски.Не е това проблема,а проблема е че нашите политици изибират погрешен път до народа в Македония.
42
0
 
14
 
! Отговори
А преди 1 година
До Анонимен 43 Нещо да кажеш за това, кои войски прогониха немците от Македония и Сърбия? Или това го направиха техните партизани? За това, че единствения чужд генерал на трибуната за Парада на победата е ген. Владимир Стойчев? За това ли сега ни наричат "фашисти"?
41
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако България се държеше приятелски с Македонския народ,Македонските политици нищо нямаше да могат да направят сега.Но това което направи Българския политик е да влоши отношенията между двете държави и даде възможност на старата система от комунизма да потвърди тезите си.В това е проблема,а не в историята на Македония.Нашите политици дадоха път на Македонските анти-Българи. А можеше да е обратното.За това Ви пиша.Всички детайли полазват това.От началото грешят политиците ни.