Около 20 български изселници са загинали при труса в Адана

В района живеят около 30 000 наши сънародници, много са пострадалите
55
Около 20 български изселници са загинали при труса в Адана
Снимка: БГНЕС

До данни на ДПС около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали при разрушителното земетресение, много други са пострадали.

Това заяви пред БНТ заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, който е и отговорник за кампанията по дарения и за набавяне на стоки от първа необходимост за засегнатите от труса.

Още по темата

По думите на Ахмедов в района на Адана живеят около 30 000 български изселници, които са заминали за югоизточната ни съседка през 50-те години на 20-и век.

"В този засегнат район около Адана има наши стари изселници. Това са около 30 000 души, някой от тях говорят български език, други са възстановили българското си гражданство. По наша информация там имаме около 20 жертви и много пострадали", каза Ахмедов.

Представители на ДПС заминават за Адана, за да направят анализ на нуждите на българската общност там.

От Движението за права и свободи организираха дарителска кампания за набавяне на стоки от първа необходимост и средства в помощ на пострадалите от разрушителното земетресение. Кампанията им се координира и с посолството на Турция у нас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДПС:20 избиратели са затрупани.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е, че Максим Генчев се кефи максимално на станалото. Купонясва на 7 степен по скалата на Рихтер.
14
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отвратен съм от турци изселници ,те са без морал и същества нагли които не признават ,че са мъчели българи има доклади пиасани факти за Девшерме данък противни сте ми да знаете .Човека които отрича факта не е човек ,дори немците се срамуват от Хитлер и действията му
13
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъжно,стига сте политизирали,нещастието на хората.
12
4
 
29
 
! Отговори
История преди 1 година
Изселници те не са българи и то е доказано .Имена Мюмюн ,Хасан ,Айше ,Байрактар ,Бурчин никога ама никога не са българи .Български имена са други и са доказани от всички служби в света !
11
17
 
4
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Анонимен8 Не си прав! Наистина всички там са в нужда, но турците си помагат един на друг, а за българите сигурно хич не ги е грижа...Поне трябва да сме сигурни, че там всичко е наред, според мен...
10
3
 
25
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Чоко Сигурна съм, че е така! Още преди 20-25 години говорих с едни българи от Разград, които бяха дошли да търсят работа в София защото Разград бил обсебен от фирми на турците, а там не назначавали българи...Турците гонят българите от много места, а специално в Кърджали противопоставянията бяха много остри от доста време...Виж за Разград не се чува нищо и никога не се е говорело за някакви проблеми там, но Кърджали се говори доста и значи представям си какво е положението там...
9
1
 
20
 
! Отговори
Аналлизатор дуписе преди 1 година
Епси са гласували за нас на предстоящите избори.!. И ще продължават да вземат български пенсии поне още 40 години!Иш алах !
8
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Националността няма значение. Бедствието е огромно. Дори е обидно да ни информирате как някакви баньoвци са умрели. Не ме интересува какви са- цената на живота е еднаква за всеки човек или животно.
7
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИГРАЖДАНИ ДА СЕ ВЪРНАТ В БЪЛГАРИЯВ ТУРЦИЯ ГИ НАРИЧАТ БЪЛГАРИ НО ГИ УВАЖАВАТ ЗАЩОТО СА ДОБРИ ХОРА И ТРУДОЛЮБИВИ
6
0
 
17
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
До ДианаНаселениета на Кърджали постепенно става с преобладаващ мюсюлмански състав. Българите се изселват и на тяхно място идват турци от околните села и доста наши изселници от самата Турция. Този поток се засили особено след опита за преврат и последвалите репресии. Имам роднини там и това е информация от първа ръка.
5
2
 
12
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Чоко Аз не знам някой от тях да се е върнал в България - това са хора, живели стотици години там, но повечето са чиста наша кръв..Чувала съм, че само в гр. Бурса сега живеят над 500 българи от старите времена изселени...Имали си дори организация, събирали са се...Нашата държава не помага на макетата, та ще я интересуват другите ни сънародници...Пълни бок.луци са това БСП! Толкова много българи има прогонени от родните им места от турците, БСП сега прогони и продължава да гони още...
4
7
 
11
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Анонимен2 Не се радвай на такова нещо - трябва да се разберем с турците! Иначе врачките проракуват да загубим югоизточна България - щяла да се отцепи без да гръмне пушка дори, а това е ужасно, според мен! Не стига, че сърбите и гърците ни окрадоха, сега и турците май си точат ...Трябва сериозно да се решават всички проблеми с тях, а не да ги делим от нас, според мен...
3
6
 
13
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Тези наши сънародници, насилствено въдворени в Диарбекир са се върнали отдавна в България. Точка от СанСтефанския мирин договор урежда този въпрос.
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласуващите за ДПС намаляват !
1
5
 
29
 
! Отговори
Диана преди 1 година
То да е само Адана с мед да го намажеш...Основният засегнат район е Диарбекир, където са изпращани нашите заточеници през всичките 500г.османско...Кой знае колко българи са пострадали там...Би било добре ДПС да се поинтересува не само от изселниците ни турци, но и от тези българи, изселвани в продължение на 500г. Нали казват, че не са етническа партия, а не правят нищо за българите в Турция, които не са от турския етнос...Това е лошо! Не трябва да има такова деление, според мен!