Над 25 хил. вече са жертвите на опустошителните трусове в Турция и Сирия

ООН: Случилото се е най-лошото събитие за региона от 100 г.
11 фев 2023 22:26, Анисия Иванова
40
Над 25 хил. вече са жертвите на опустошителните трусове в Турция и Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите на опустошителните земетресения в Турция и Сирия достигна над 25 хил. души. Спасителните екипи на място продължават издирването на оцелели в условия на минусови температури. Турският президент Реджеп Ердоган посети днес един от засегнатите от труса райони.

Реджеп Ердоган, който посети днес Диарбекир заедно със съпругата си, за да се срещне със семействата на загиналите при трусовете, заяви, че стотици хиляди сгради са необитаеми в Южна Турция и че до седмици властите ще предприемат стъпки, за да започнат възстановяването на разрушените градове, съобщи БНР.

Ердоган заяви още, че правителството ще предприеме действия срещу онези, които участват в грабежи и други престъпления в региона, засегнат от опустошителните земетресения.  

По-рано бе съобщено, че австрийската армия временно прекратява участието си в спасителните операции в Турция от съображения за сигурност.  

Според Пиер Кугелвайс от австрийските въоръжени сили се наблюдава нарастващо ниво на агресия между турски групировки, като по думите му има съобщения и за стрелба.  

В турския окръг Хатай от вторник има разположени 82 австрийски военнослужещи, които помагат в спасителните действия. Те остават на място и са готови за нови мисии, щом обстановката се подобри, посочи Кугелвайс и допълни, че срещу австрийците не е имало нападения.  

За първи път от 35 години – границата между Турция и Армения бе отворена, за да може да достига хуманитарна помощ до засегнатите от труса турски райони. Пет камиона с помощи, сред които храна и вода, пристигнаха в Турция от граничния пункт Алиджан, съобщи в туитър специалният пратеник на Турция за диалог с Армения Сердар Килич.  

А заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс, който посети засегнатите райони в Турция и Сирия заяви, че случилото се е най-лошото събитие за региона от 100 години насам. 

След силното земетресение гигантски разлом с над 200 метра ширина и 30 метра дълбочина се образува в турската провинция Хатай. Разломът бе заснет от дрон и бе показан във видео, разпространено от турската телевизия НТВ. Разместване на почвата е станало в маслиново поле от 35 хектара в центъра на село Тепехан.

Местни жители казаха, че са чули експлозията. "Имаше много голяма експлозия, не я видях, но чух звук. Когато погледнах в тази посока сутринта, за съжаление видях такива руини. Преди това полето беше равно. Сега дори багер не може мине тук,” обясни един от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: жертвиТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
1
 
! Отговори
Нищо им няма преди 1 година
Щом мигат да избиват кюрди и арменци, значи са добре.
22
2
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
На практика силният трус им отне всичко! Горките хорица!
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 34:Не е вярно!Вие от укро пропагандата бяхте против пращането на помощи в Сирия!Казахте Русия да си се оправя!Вие сте демони!Сигурно ви е яд сега,че няма да имат достатъчно да ви пращат за оръжие.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната в Украйна е,защото Зелето всъвсем целенасочено е нарушавал Минските споразумения,за да предизвика Русия и да се пробва да си върне Крим.Той няколко пъти отказа мирни преговори!По всяко време може да спре войната,но не иска.Друго си е да взима под масата милиардите...На пострадалите от земетресението трябва да се помага,защото никой човек не може да спре земетресение.А война с оръжия не се спира!Удължава се!!!
19
2
 
8
 
! Отговори
Само малоумници преди 1 година
може да твърдят, че хората симпатизиращи на пострадалите от агресията на руския башибозук в Украйна, който разрушава и градовете им... злословят срещу бедствието в Турция... За разлика от земетресението..... войната срещу братския, украински народ я започна един кървав диктатор в Кремъл...
18
0
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До Анонимен 30 Как може половината ти изречение да е вярно , а другата половина лъжа. Имаш дарба. Да се чуди човек какъв знак да ти сложи на коментара.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
30, 31, малчи уе, турски ъмбреаж!
16
2
 
3
 
! Отговори
Врачанин преди 1 година
Да не коментираме строителството в Турция , а да се замислим какво би станало у нас ,при едно такова земетресение.Половината сградов фонд ще рухне. Панелките на Живков и половината ново строителство .Това за алчността на строителите важи и за нас. Ще останат старите фашистки блокове от преди 9-ти с стени по 1 метър , в които са се настанили бащите на сегашните големи комунисти. Панелките за социалистическия труженик.
15
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези, които злорадстват за нещастието в Турция са същите яростни ваксинатори, соито също така и подкрепят Украйна и се възхищават на Зеления гном. А на бас, че са едни и същи. А също слушат само чалга и за тях руските композитори са тера инкогнита и никога не биха ги слушали. За руската литература и дума не може да става.
14
2
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До 24 Хайде спри се. Австралия е най гадното място за живеене. Отвратителен климат и липса на пътища. Богата държава,а земни пътища между големи градове. И много крокодили. Сладководни , соленоводни и всякакви отровни змии.Да не смееш да излезеш от градовете.
13
9
 
15
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Забелязвате ли как разрушенията в Турция и Украйна са приличат. И докато в Турция и Сирия е природно бедствие ,срещу което човека е безсилен , то в Украйна е човешко бедствие , предизвикано от безотговорен , психично болен човек.
12
11
 
3
 
! Отговори
преди 1 година
П0мните ли 2010-2012. Първо Турция, стотици загинаха. Скоро след това мина през БГ. В София друсна 5.4 в полунощ. Цяла нощ седяхме в колите. По късно удари Италия, имаше стари сгради рухнали, 15 загинали. Предава се по разлома на плочата. Чакайте го в БГ, а после Италия. Скоро Рихтерчо ще оправи проблема с презастрояването. Аз сега вече съм далеч от земетресения, защото живея в Сидни Ав$тралияя, зимам 5 цифри долари месечно. А вие къде сте още? На заплатка? Не сте мръднали?
11
8
 
2
 
! Отговори
преди 1 година
Не знам за теб, но Аз си живея тук в Сидни добре. И съм много щастлив от живота ми. И здравето ми е добре. И всички около мен са щастливи и здрави. Абе колкото по далеч от Панелистаан толкова по хубав става живота, не знам що ама факт. Не събирам капачки. Няма война по пътищата. Не чистя БГ за 1 ден и др. мал0умщини да ме облъчват. Не дишам гуми и дрехи. Не си прекарвам живота в задръствания. Никога не съм виждал винетка наживо, само по телевизията. Не ми крадът данъците, пенсията, бъдещет
10
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми пука колко са жертвите!! Колкото и да са все им е малко. ДПС съсипва България а те са си чисти ТУРЦИ освен ако Ахмед и Гюнай не са станали български имена. И второ, защо да ми пука че някакви турски тарикати-предприемачи са крали пати от строителство и сега блоковете изпопадаха?!Защо да ми пука, БЕ ?!?!
9
26
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 500 г. дето са тъпкали българската земя какво са построили, нищо. Едни джамии са правили. Арабите са направили пътищата в Испания и доста сгради които и до ден днешен са там. Явно не им се отдава на комшиите. Те са по алъжвериша.
8
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Света е със занижени критерии на качество, единствената цел е печалби и това е за всичко не само в строителството. Алчноста е достигнала нечувани върхове сякаш като натрупат богатства и ще живеят 1000 години. Всеки пише на документ, че всичко е по изискванията, а всъщност не е така, дори и храната.
7
6
 
26
 
! Отговори
От Япония преди 1 година
Живях дълги години в Япония ,чудя се защо тези азиатци правят всичко точно а тези до нас и една врата не могат като хората да направят .
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но там е Азия и се чудя на тукашните разбирачи .Нормално е в Китай люля в Япония при 8 няма паднала сграда ,но в тези до нас ум няма и няма да има
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки уважаващ себе си колега конструктор ще си свърши работата както трябва , от там насетне - инвеститор , строител...всеки със собствената си отговорност.
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алчността ще погуби земята .Лека им пръст.