80% от македонците не искат вписване на българите в конституцията

Те не желаят и историческа реформа по пътя към ЕС
2 мар 2023 08:37, Анисия Иванова
351
80% от македонците не искат вписване на българите в конституцията
Снимка: БГНЕС/ EPA

80% от етническите македонци в Северна Македония отхвърлят вписването на българите в конституцията, това показва проучване на македонския институт "Социетас цивилис" съвместно с фондация "Конрад Аденауер".

Северна Македония е задължена да приеме българската общност в конституцията си, преди да може да започне преговори с ЕС.

На въпроса "Трябва ли РСМ да приеме други общности, включително българската, към конституцията си по пътя към ЕС?“ 65% от гражданите на страната отговарят с „Не“. Разглеждайки тези данни от гледна точка на етноса, етническите македонци доминират с 80% „Не“, докато албанците гледат по-положително на перспективата с 53% "Да“.

Още по темата

Данните от гледна точка на политическата принадлежност нареждат само избирателите на албанската ДУИ, коалиционен партньор на управляващите социалдемократи на Димитър Ковачевски (СДСМ), с положителен отговор на въпроса. 75% от избирателите на ДУИ отговарят с „Да“ на въпроса за вписване на нови малцинства в конституцията. При ВМРО-ДПНЕ и Левица доминира категорията „Не“ - 89% и 92%, следвани от СДСМ с 59% и другата албанска партия Алианс за албанците с 54%.

На въпросът „Дали трябва да се направи историческа реформа по пътя към ЕС?“ резултатите са подобни. 69% от жителите отговарят с „Не“. Етническите македонци доминират отговора „Не“ с 81%, докато албанците са разделени по равно с по 43% и за двата отговора. Партийното разделение също не се е променило, като само ДУИ имат мнозинство в отговора „Да“ с 61%.

На зададените въпроси за войната в Украйна може да се забележи доста равностойно разделение на отговорите. На въпроса „Дали провокациите на НАТО са били невъзможни за игнориране от Русия?“ 36% отговарят с „Напълно“, а 29% са напълно несъгласни с твърдението. Албанците предимно не са съгласни с твърдението с 44%, а македонците са напълно съгласни с 43%.

Също така на запитването „Победа на Украйна, значи победа на Европа?“ 34% отговарят с „Не“, към 28% „Да“. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
4
 
! Отговори
Ха преди 1 година
През койрукот ми е
51
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
90% от Българите не искат РСМ в ЕС.
50
7
 
10
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Те са независима държава. Могат да правят каквото преценят, НО И НИЕ СЪЩО. Нашите "ДИПЛОМАТИ" да ударят по масата твърдо. Като не искат нищо общо с нас, приключваме всякакви отношения с тях, забрана за издаване на наше гражданство на техните граждани. Визов режим и пълен отказ на визи за тези хора. Ветото за ЕС и НАТО да се върне веднага. След тези процедури, са свободни да правят каквото сметнат за правилно, и дасе наричат така, както намерят за добре.
49
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снаха ми е от Битоля ,аз нямам проблем с македонците.Та с нея си коментирахме ,че само политиците имат проблеми и великите сили ,да подклаждат омраза .
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100 процента от медиите ежедневно бълват пропаганда срешу България по всички поводи. Фалшива, полуфалшива- няма значение. Какво искате?
47
4
 
5
 
! Отговори
До Диана преди 1 година
Ми не са българи, византийци са. Етническия произход няма значение, има значение принадлежността. Както Самуил има еврейско име, но е български цар.
46
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълен игнор на тия макета - институционален и икономически, последователни стъпки за отново налагане на вето и така докато се осъзнаят...Ако не се освестят...толкова по зле за тях! Ние бърза работа нямаме! Обаче ни трябват политици с топки...не слугинаж и проксита на американската политика...
45
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей няма начин да излезе статия за Македония и русоРобите да не се изаакат със сравнение с Украйна.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравяме,че Македония е в НАТО ,та кой подклажда омраза е спорно.
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония не е държава, а територия.Устата
42
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония е залята с кръвта и клетвите на прокудените българи, Македония е родена в насилие и няма бъдеще.
41
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като не желаят да си стоят в свинарника на село. И без това до 23-30 години тая измислена държава ще е над 50% албанска
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой иска силни Балкани,никой?!За това е по-лесно да сеят омраза,така се държим под напрежение.
39
2
 
12
 
! Отговори
Никой преди 1 година
В такъв случай 100% от българите не искаме приемането на РСМ в ЕС!!!
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
88% от българите са за вето на влизането им в ЕС, преди да си променят враждебната нагласа към България и да си изпълнят изискванията
37
6
 
5
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Време е за обединение с Турция и Албания срещу Гърция, Сърбия и Македония. Православните глупости Путин ги стъпка в калта, ще се делим на нови принципи.
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политиката на БГ към Македония от 30 години е като на майка,която гледа с умиление безобразията на глезеното си дете. Прекалено дълго им се позволи да крадат история, да показват презрение и неуважение към нас.Първи признахме за държава Македония,а още тогава трябваше да се поставят условия за не спазването на които да има жестоки санкции. Македония е примерът какви "добри" съседи са ни сърбите!
35
6
 
7
 
! Отговори
До 50 Абе преди 1 година
Това е така в последните 40-50 години, заради комунистическата пропаганда. Но колелото се върти, истината ще възтържествува и македонците ще се върнат към българските си корени.
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонците са най-изстрадалия народ на Балканския полуостров и имат право на своя държава. Обаче, албанците и сърбите предлагат да има Асоциация на АЛБАНСКИТЕ и Асоциация на СРЪБСКИТЕ общини в Македония. Жал ми е за тези хора. Най-доброто е да бягат от тази тяхна прокълната земя, А 500 000 СТАРИ БЪЛГАРИ ПРОКУДЕНИ ОТ МАКЕДОНСКАТА ЗЕМЯ И ОГРАБЕНИ ОТ СЪРБИ, ТУРЦИ И ГЪРЦИ СА ПРОКЛЕЛИ МАКЕДОНИЯ!
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония = Украйна = тайван = косово