80% от македонците не искат вписване на българите в конституцията

Те не желаят и историческа реформа по пътя към ЕС
2 мар 2023 08:37, Анисия Иванова
351
80% от македонците не искат вписване на българите в конституцията
Снимка: БГНЕС/ EPA

80% от етническите македонци в Северна Македония отхвърлят вписването на българите в конституцията, това показва проучване на македонския институт "Социетас цивилис" съвместно с фондация "Конрад Аденауер".

Северна Македония е задължена да приеме българската общност в конституцията си, преди да може да започне преговори с ЕС.

На въпроса "Трябва ли РСМ да приеме други общности, включително българската, към конституцията си по пътя към ЕС?“ 65% от гражданите на страната отговарят с „Не“. Разглеждайки тези данни от гледна точка на етноса, етническите македонци доминират с 80% „Не“, докато албанците гледат по-положително на перспективата с 53% "Да“.

Още по темата

Данните от гледна точка на политическата принадлежност нареждат само избирателите на албанската ДУИ, коалиционен партньор на управляващите социалдемократи на Димитър Ковачевски (СДСМ), с положителен отговор на въпроса. 75% от избирателите на ДУИ отговарят с „Да“ на въпроса за вписване на нови малцинства в конституцията. При ВМРО-ДПНЕ и Левица доминира категорията „Не“ - 89% и 92%, следвани от СДСМ с 59% и другата албанска партия Алианс за албанците с 54%.

На въпросът „Дали трябва да се направи историческа реформа по пътя към ЕС?“ резултатите са подобни. 69% от жителите отговарят с „Не“. Етническите македонци доминират отговора „Не“ с 81%, докато албанците са разделени по равно с по 43% и за двата отговора. Партийното разделение също не се е променило, като само ДУИ имат мнозинство в отговора „Да“ с 61%.

На зададените въпроси за войната в Украйна може да се забележи доста равностойно разделение на отговорите. На въпроса „Дали провокациите на НАТО са били невъзможни за игнориране от Русия?“ 36% отговарят с „Напълно“, а 29% са напълно несъгласни с твърдението. Албанците предимно не са съгласни с твърдението с 44%, а македонците са напълно съгласни с 43%.

Също така на запитването „Победа на Украйна, значи победа на Европа?“ 34% отговарят с „Не“, към 28% „Да“. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 36 преди 1 година
Кирил и Методий, не са македонци, нито българи. Не е ясно какъв е етническия им произход, каквото и да значи това. Вероятно са били славяни или тракийци, каквото и да значи това. Били са византийски служители, тоест били са византийци!
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е това - "етнически македонец". Етнически тракиец, етнически добруджанец, етнически мизиец... Виж, етнически русороб - има такова понятие.
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава да връщат паспортите,хем са българи,хем не са,да обяснят тази си шизофрения!
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макетата знаят какво е на тая територия.
28
4
 
22
 
! Отговори
BG преди 1 година
Вземете паспортите на всички македонци ,които раздадохте и нещата ще се оправят.
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много внимание им се обръща на тези. Отрязвайте ги и това е.
26
10
 
18
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Разберете накрая, че в Македония почти няма хора, които да се определят като българи. От България ли ще ги карате да са такива. Това, че човек от ВМРО - шеф на агенция преди време, срещу подкупи им раздаваше българско гражданство, македонците го правят, за да работят безпроблемно в ЕС. Никой от тези с български паспорти няма да се нарече българин. Стига с тая промита и евтина пропаганда. Македония си е Македония, а България си е България.
25
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нивата на ксенофобията в РСМ са на нациско ниво. Сериозно трябва да се замислим, че тези хора там ни мразят без причинно до смърт и ако нещо се случи, заедно със сърбите ще са ни основен враг.
24
4
 
14
 
! Отговори
Кой? преди 1 година
Така започна и в Украйна с Рускоговорящите,така ги биеха и гонеха.Някой работи с един и същи план.
23
4
 
10
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Впишете Македония и Сърбия към Русия, това са единствените две фeкaлии които са произвели извън външната си тоалетна наречена РФ.
22
4
 
15
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Стига глупости, хубаво са си тези с еляци в отделна държава, ни Охрид, ни Скопие са изпотрябвали, да ти щъкат се ляндури из страната, стига фантазии, даже двойна виза да им искат за влизане в България и тест за интелигентност да им правят на границата :)
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочетете "Войната се завръща" от Анри Пози. Сърбите от 1913г разгонват фамилията на македонците до днес. Българите вероятно сме създали проблем ЗА 3 ГОДИНИ. Сърбите са горили живи жени, убивали са, режели са меса, били са децата, бесели са местните хора с български корени. Развеждали са хубавки българки и са ги женили за сърби за да раждат сръбчета. Построили са с труда на местните телена ограда с 6 реда ями със железни колове за да не влиза ВМРО и да не бягат местните в България.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама това е все едно да питате алкохолик иска ли да се откаже сам от алкохола???? Историческата реформа е всъщност ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, за да се махнат ИЗМИШЛьОтените в историята им! То, всъщност няма как да съществува самата им държава, камо ли в някакъв съюз с измислена история...
19
4
 
8
 
! Отговори
МакеФерендум?!? преди 1 година
Или пак агенция ЕЖК попитаха 100 сърбомана в измислената анкета?!?!? Много са жалки,баце! :)
18
2
 
13
 
! Отговори
Титовците преди 1 година
Титовците заслужават единствено танковете, но не като подаръци. В други времена за такова поведение в Скопие вече представителния оркестър към БА щеше да свири "Весели в боя".
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми да са живи и здрави , визи за европа и от там на сетне да правят както са решили това си тяхната ко.чи.на
16
3
 
26
 
! Отговори
Айде стига вече преди 1 година
И аз не ви искам в ЕС. Вие сте си още чугунени глави с комунистически мозъци.Айде стига вече с тази Македония, като не искат да си стоят където са и да не се развиват.Почна да ми омръзва тази тема и не разбирам на нас за какво ни е толкова да ги мислим къде искат и къде не искат да ходят. Като не приемат условията, да си стоят извън ЕС.На нас лесно ли ни беше да си затворим половината енергетика зарида това ?
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никола да се чете биолаборатория
14
2
 
16
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Етнически македонци??? Тия в някоя Никола оратория ли ги правят?
13
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ходете в Албания бе, какво сте се втурнали да взимате българско гражданство.