80% от македонците не искат вписване на българите в конституцията

Те не желаят и историческа реформа по пътя към ЕС
2 мар 2023 08:37, Анисия Иванова
351
80% от македонците не искат вписване на българите в конституцията
Снимка: БГНЕС/ EPA

80% от етническите македонци в Северна Македония отхвърлят вписването на българите в конституцията, това показва проучване на македонския институт "Социетас цивилис" съвместно с фондация "Конрад Аденауер".

Северна Македония е задължена да приеме българската общност в конституцията си, преди да може да започне преговори с ЕС.

На въпроса "Трябва ли РСМ да приеме други общности, включително българската, към конституцията си по пътя към ЕС?“ 65% от гражданите на страната отговарят с „Не“. Разглеждайки тези данни от гледна точка на етноса, етническите македонци доминират с 80% „Не“, докато албанците гледат по-положително на перспективата с 53% "Да“.

Още по темата

Данните от гледна точка на политическата принадлежност нареждат само избирателите на албанската ДУИ, коалиционен партньор на управляващите социалдемократи на Димитър Ковачевски (СДСМ), с положителен отговор на въпроса. 75% от избирателите на ДУИ отговарят с „Да“ на въпроса за вписване на нови малцинства в конституцията. При ВМРО-ДПНЕ и Левица доминира категорията „Не“ - 89% и 92%, следвани от СДСМ с 59% и другата албанска партия Алианс за албанците с 54%.

На въпросът „Дали трябва да се направи историческа реформа по пътя към ЕС?“ резултатите са подобни. 69% от жителите отговарят с „Не“. Етническите македонци доминират отговора „Не“ с 81%, докато албанците са разделени по равно с по 43% и за двата отговора. Партийното разделение също не се е променило, като само ДУИ имат мнозинство в отговора „Да“ с 61%.

На зададените въпроси за войната в Украйна може да се забележи доста равностойно разделение на отговорите. На въпроса „Дали провокациите на НАТО са били невъзможни за игнориране от Русия?“ 36% отговарят с „Напълно“, а 29% са напълно несъгласни с твърдението. Албанците предимно не са съгласни с твърдението с 44%, а македонците са напълно съгласни с 43%.

Също така на запитването „Победа на Украйна, значи победа на Европа?“ 34% отговарят с „Не“, към 28% „Да“. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 14 преди 1 година
Нищо не искаме да си върнем! И това което имаме не можем да си го оправим!
11
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония не ме интересува. Трябва да ги игнорираме, все едно не съществуват и вето в ЕС. И това е. Да си страдат от собствената злоба.
10
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20 - 30 процента от Българите искат да си върнем старите земи в област - Македония.
9
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не иска да се обвързва с корумпиран народ. Народ от русофили , ченгесари , схенаджий, свързани в колективи крадливи
8
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80% от българите не искат вписване на Македония в ЕС.
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези проучвания са контрапродуктивни. РСМ елита и политиците не спират да плюят по нас и да настройват хората! Нека сега тая немска фондацийка, виновна за управлението 12г на един престъпник да направи едно проучване тука. Въпроса може да е - Смятате ли че РСМ трябва да стане член на ЕС без да включи българите в Конституцията? 95% ще отговорят с не.
6
7
 
20
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Мечтата ми е да стана македонски гражданин и да живея в най-пропадналата държава на Балканите.
5
4
 
25
 
! Отговори
hh88 преди 1 година
Хубаво, след 5-6 години всички "антички" македонци ще изчезнат. Тогава ще има само албанци.
4
4
 
21
 
! Отговори
Пурко преди 1 година
Ами добре. Никой не ги задължава. Но да престанат да искат от нас да ги пускаме към Европата.
3
5
 
34
 
! Отговори
SDI преди 1 година
80% от българите също не искаха падане на ветото за тези ***, но ни извиха ръцете. Сега е техен ред.
2
4
 
28
 
! Отговори
българина преди 1 година
тези 80 пр ги сметнаха както 4000 българи при преброяването при 150 хил паспорта .. македония става албанска и това е ... пълен бан на нешастниците
1
2
 
34
 
! Отговори
Vlad_ko преди 1 година
Е кой ги кара насила? Ако искат...