МВнР: РСМ нарушава основни принципи на ЕС

Няма свободно изразяване и сдружаване
Обновена: 23 мар 2023 13:44 | 23 мар 2023 13:44, Стела Стоянова
23
МВнР: РСМ нарушава основни принципи на ЕС
Снимка БГНЕС

„Силно сме обезпокоени от последователните действия от страна на властите в Северна Македония за ограничаване на правата на изразяване и сдружаване на българската общност там. Институциите в Скопие не представиха реални аргументи за оспорване на регистрацията на българските сдружения. Те са взели тези решения чрез тенденциозно поставяне на имената на клубовете в изкривен идеологически и исторически контекст“. Това заяви зам.-министър Костадин Коджабашев на брифинг на Министерството на външните работи по повод заличаването от регистрите на българския клуб в Битоля.

„Оценките и квалификациите за Иван Михайлов в Северна Македония не почиват на обемни свидетелски показания за тази личност, а следват една монопола на ревизионистка интепретация на историята. Особено причудливи са обвиненията за антисемитизъм. Самият Иван Михайлов, обкръжението му и ръководеното от него ВМРО са уважавали еврейската общност“, допълни още Коджабашев.

"Северна Македония нарушава основополагащи принципи на ЕС за свободно изразяване и свободно сдружаване. Те са залегнали в член 10 от Европейската конвенция за правата на  човека. На 17 юни Северна Македония пое ясен ангажимент за опазване на българското малцинство, равни права и опазване на тяхната идентичност", посочиха още от Външно.

"Вместо институциите в Скопие да се стремят да предотвратят нови престъпления срещу българи и български институти, те губят време и енергия", казаха още от МВнР. Прокуратурата в РСМ вече е определила, че нападението на културния-информационния център в Скопие е с мотиви от "битов характер". Това е първо посегателство на чуждо представителство в РСМ изобщо, посочиха още от министерството и предупредиха, че така се изпраща опасен сигнал от правораздавателните органи към обществото там.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
4
 
! Отговори
ЕУфаккиU преди 1 година
До Анонимен 21 - И шефот на Ванчо од Гестапо сигурен сум дека бил анти-комунист. А Тито е комунист ама за разлика од Ванчо , неговите фотографии се со Рузвелт , Черчил и принцот Филип и кралицата Елизабета 2 , Брежнев , Хрушчов , Фидел Кастро итн , итн ,....а на Борис наипознато фото е со другар му Хитлер . Тоа е на вториот т.к.н блгарски клуб од Охрид . Инаку во Охрид не се приавил ниту еден Блгарин за да гласа на следниве ви избори . Па за кого ги отваравте тиа фаши-клубови.
22
3
 
3
 
! Отговори
Хи Хи преди 1 година
Киро Парапетът веднага да хваща самоьота за Скопие. Там ръка ли ще целува за дник ли не знам, ама да оправя кашата , която я забърка.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЕУфаккиUВанчето е антикомунист! В Македония всеки антикомунист им се привижда фашист, а това не е вярно. Ванчето си живее спокойно в Италия и освен това е сътрудничил на американците! Какъв фашист е това?! ЕС няма да остави така македонците да се увличат по комунизма и да славят Тито, Колишевски, Кардел и прочие главорези! Скоро ще въведат ред и македонците пак ще трябва да късат с нещо любимо- комунизма!
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Служебното правителство е съставено от служители на бившата ДС и Руски агенти.Това е. За ваши сведения колко Македонците са про-Сърбски ориентирани: В тяхния национален футболен отбор ,никога не са играли Сърби и никога не са имали треньор на Националния Отбор по Футбол, Сърбин.За България играят десетки Сърби през миналото,а сега треньора и щаба на Националния отбор по футбол на България е Сърбски!!!
19
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иван Михайлов е бил нацист и фашист.Стига сте се излагали.Не пускайте жалба в ЕС,че ще ни подпукат.Ванчо Михайлов е бил близък с Хитлер и Анте Павелич.На кой свят живеете?Да не говорим,че в България има смъртна присъда за него.Той е избягал в Турция да се спаси.Тодор Живков го помилва заради рязката промяна на политиката на Русия към Югославия и Македония по онова комунистическо време.Закривайте се и изчезвайте комунисти про-Руски.
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тито беше пръв приятел на Запада, не наш. Западна Европа създаде тези макета.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа нека да гледа какво е създала през 1919 година, когато даде Македония на Сърбия. През 1944 година ги отделихме от Сърбия, което беше малък успех. Но загубихме всякакво влияние в Югославия след като Запада подкрепяше Югославия срещу България, Съветския съюз и Източния блок.
16
12
 
2
 
! Отговори
ЕУфаккиU преди 1 година
Таканаречениот клуб ке тужи у Стразбург, МК се што треба да направи е да испрати фото на Ванчо сликан за време на ВСВ,како и копие од извештаите што ги испракиал до шефот му во гестапо.Тоа не е важно , важно е дека на изборите што сега треба да ги правите , од Македониа се приавиле да гласаат 169 души. Тоа е 0,05% од Блгарите што се иавиле на пописот,односно 0,001% од оние што земале ваш пасош .-ПС. Во Франциа не се обележа годишнина од осниването на македонската катедра се одржа 50 годишнина.
15
0
 
0
 
! Отговори
Кюрюз преди 1 година
*** горенина му дайпба
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10 2 нови езика ще направим. Македонски български и северен македонски. 2 катедри нови ще се открият.
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10 Имаше и сърбохрвцки еьик но сега има отделни српски и хървацки. България ще разреши македонски български и ще направи отделна катедра в Париш.
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те не са в ЕС за да нарушават принципите на съюза. Стига сте ги дъвкали македонците, че колкото повече ги хапете, толкова повече и те ще ритат.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май не разбрахме, че на Македония ЕС направи едно голямо изключение- те могат да величаят комунистически главорези като Тито, Колишевски и прочие и имената им са по булеварди и обществени места! ЕС разбра, че същността на тази нация е втъкана в комунизма и ако изтупаш комунизма тъканта се разпада! И така пред това нещото да се разпадне и да създаде проблем на Брюксел и историческата истина кое предпочете ЕС? Очевидно е, че всички, без нас, предпочитат комунизма!
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МНОГО ИНТЕРЕСНО!УЖ ФРАНЦИЯ БИЛА ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА,КОЯТО ПОДКРЕПЯЛА БЪЛГАРИЯ В СПОРА И С МАКЕДОНИЯ,А САМО ПРЕДИ ДНИ В УНИВЕРСИТЕТА В ПАРИЖ ОТБЕЛЯЗАХА ГОДИШНИНА ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА КАТЕДРА ПО МАКЕДОНСКИ ЕЗИК.ОЧЕВДИНО БЪЛГАРИЯ ОСТАВА ВСЕ ПО-САМА В ТАЗИ БИТКА.
9
3
 
7
 
! Отговори
asd преди 1 година
Гаранция франция дългия си беше прав
8
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ГЪРЦИЯ ВЕЧЕ СЕ ИЗУЧАВА МАКЕДОНСКИ ЕЗИК,В СЪРБИЯ И АЛБАНИЯ ТОВА СЕ СЛУЧВА МНОГО ОТДАВНА...ОСТАВА ЕДИНСТВЕНАТА СЪСЕДКА НА РЕПУБЛОКА МАКЕДОНИЯ,КОЯТО НЕ ПРИЗНАВА САМОСТОЯТЕЛЕН МАКЕДОНСКИ ЕЗИК...РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ РАЗБИРА СЕ...
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИВАН МИХАЙЛОВ Е АБСОЛЮТНО НЕПОЗНАТА ЛИЧНОСТ ОТ ИСТОРИЯТА В БЪЛГАРИЯ...НАД 90 % ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ВЪОБЩЕ НЕ ЗНАЯТ КОЙ Е ТОЗИ...
6
2
 
6
 
! Отговори
aa1820 преди 1 година
Киро Простото, Христо с дебелото шкембе и Бойко с чекмеджето да отговори. Според тях френското предложение гарантираше всичко.....
5
3
 
6
 
! Отговори
aa1820 преди 1 година
И кво като ги нарушава, бе господин вратовръзка???? Тва и от новините може да ги разберем, а не от хрантутници като вас. На Макарон ли ше се оплачеме сега или на арменския поп? Бият ни, псуват ни, горят ни знамената, чупят надгробни плочи, крадат история, закриват клубове, не ни пускат на границата, не спазват никакви договори .....защото "не сме народ, а......" Ив. Вазов
4
1
 
7
 
! Отговори
Мутри вьн преди 1 година
Зелена светлина на македония дадоха - кирчо , бате боци и дпсМоже да нарушава каквото си иска след като няма санкции