Пендаровски: Скандално е България да е част от процеса на конституционните промени

Неуместно е да се търси намеса във вътрешнополитическите процеси
136
Пендаровски: Скандално е България да е част от процеса на конституционните промени
Снимка: БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония нарече скандално искането България да бъде част от процеса на конституционните промени.

"Такова искане не отправят дори окупаторите на страните, териториите и държавите, които окупират. В 21 век е абсолютно неуместно да се търси намеса във вътрешнополитическите и конституционни процеси. В този смисъл нашият отговор на МВнР беше на място", каза Пендаровски в отговор на журналистически въпрос, след като участва в откриването на конференция "Стратегия за ромите, напредък и следващи стъпки".

Още по темата
Преди ден Министерството на външните работи реагира на думите на българския министър на външните работи Николай Милков в Брюксел, че България би искала да бъде част от процеса на конституционните промени в Северна Македония, "за да може той да върви гладко".

"Бихме искали да се консултираме с тях по тези въпроси. В този смисъл разговарях вчера кратко с министър Буяр Османи, надявам се те да откликнат", посочи Милков.  

Министерството на външните работи в Северна Македония, също вчера излезе с позиция, в която се казва, че процесът на конституционни промени е вътрешен въпрос на Република Северна Македония, който като задължение е свързан с преговорите за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Очаква се парламентът на страната да вземе такова решение, суверенно и в съответствие с дългосрочните интереси на гражданите на Северна Македония, представени в парламента, и в този контекст няма възможност или политическа воля за включване на граждани и институции от чужбина, включително и от Република България и такова искане нито е получено, нито е обсъждано между министрите Османи и Милков.

По повод предложението на ВМРО-ДПМНЕ за модел на конституционните промени в Северна Македония да се използва хърватската конституция, в която се използва понятието малцинство, Пендаровски заяви, че дебатът за концепцията за мнозинството и малцинствата в Северна Македония е приключил с Рамковото споразумение от 2001г.

"И в бивша Югославия никога не сме използвали термина национални малцинства, но имаше народи и националности. Защо? За да не обидя някой, който живее тук и е числено по-малък от мнозинството хора. Мисля, че това е неуместен дебат и не бива да си губим времето с него", посочи Пендаровски. /Маринела Величкова, БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Македонците са етнически българи, а македонистите са посърбени етнически българи, притърпели геноцида на династията Караджорджевичи и на диктатора Йосип Броз Тито. Неслучайно един от политиците им има име Тито Петковски.
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прича Београд, дайемо думу агентима наших у Скопльу хахахахаей сърбанче, сърбоманче, в какво ти плащат в динари или в стари жълтици - пендари като на дедите ти, оттам и фамилията
105
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя не е много на ясно какво означава влизане в ЕС. Точно това означава. Други идват и започват да ти се месят във вътрешнополитическите процеси за да се уеднаквят законодателствата или поне да отговаря твоето на минималните изисквания на ЕС.
104
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стево Коминтерната търси навсякъде скандали и всячески се опитва да намери нещо,с което да обвини България и да намери повод за да се представи като голям македонец.Стево,напразно се пънеш,големите македонци,отдавна са в България и не са сърбомани и югоносталгици.Сам си призна,че Гоце Делчев е българин.Самуил също,Даме,Тодор Александров и безбройна плеяда,на наследниците на които не искате да ги запишете в конституцията си.Коминтерновси изпърдок ниеден.
103
4
 
13
 
! Отговори
Да втасват преди 1 година
В С.Македония трябва да втасват. Това може и да отнеме години. Така те самите ще разберат наистина ли искат да влезат в ЕС ? Ще преосмислят и цялата ни обща история до 1918 г. И ще намерим общи точки. Не направят ли всичко това, те не са дорасли за ЕС.
102
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Спрете да се кланяте на чудовища!Спрете да се кланяте на дявола!Парите ви нямат значение...титлите...постовете...претенцийте ви...манипулацийте ви...манипулират само ..вас...примитивно...нов вирус броди по света ни...безпросветност,безбожие,алчност...его...това ще ви убие бъдете сигурни!!!
101
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
ако нямате идей импотентни...ще предложим сделка на путин...да разположи ядрени в бг а ние да ударим с армията си...не че имаме...хора...върнете се към Бог и ценностите му...или и Бог няма да ви помогне..спрете комуникацията и наложете вето на обучаващите децата си да мразят мойте без вина!!!! и г-н вебер работи за тези планове,налагащи на българите несправедливости!нямате шанс г-н Вебер,500 г Българите ни клаха като животни...и сме тук!Справедлив Свят...или мъртав!!!Бог да пази САЩ и Свободният
100
0
 
4
 
! Отговори
Божееее преди 1 година
кви ора сте бре гърците ги наведоха пък вие им се навждате да угодите на путин излагация за пореден път
99
4
 
5
 
! Отговори
Българче преди 1 година
Вето до дупка на руските измекярЕ!Протести да затворят границата и спрат всякакви отношения с тези нечовешки!!!
98
3
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
спрете вноса на селскостопанска...криминална обслужваща путин,да изнасят за унгария...сърбия,война е и политическата ни предава от десетилетия!!!затворете,границата с тези не човеци...или ще излезем и ще видите нещо невиждано...играете опасни игри...бг...пАлитиците на путин и щази вебер!!!децата ми са невинни...и такава омраза...платена,затворете границите...или Бог да вие на помощ!!
97
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
консултираме с тях каза бг министъра,какво лошо има да говориш със съседа си?...и сърбомана риве то окупаторите...руска пропаганда и квичене по руско-унгарски!!!Вето...Вето!!!Правителство направило компромис с руските охлюви ще си навлече гнева на Народа на България!!!от утре костя ще яхне вълната или сламчу!!!което ще накара и останалите да я яхна..следващите 50 г област македония...ще си остане руски протекторат...***!!!
96
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
прекратете дипломатическите...затворете граници и евакуирайте българите!те ни обявяват война хора ...от десетилетия...ние ми помагаме и правим компромиси...и ес на щази вебер ни продават отново...кога да им предадем Пирин и Рила г-н вЕбер???
95
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
г-на,обслужващ руски разделения,опитващ да ги замазва с "дарения" за Украйна лицемерно,...отдумите му се излъчва насадена омраза!БГ политиците задължително ново вето!!!Гърците бяха безкомпромисни...научете си урока!!Вето до дупка...Вето до човешки и справедливи...Вето!!!либерализма на меркел роди путин!!!добро добро не вижда!!!да си мразят,платено ще ни мразят каквото и да направим..търговци са!роби са на путин и сърбите!Вето следващите 50 г!!!
94
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Исмет Керим Техирдахи вие дома си не можете оправите...от домоветеси бягате,ами върни се ...дп-дс си имат нов гАспадар...пеевски...агата не пропуска петъчна молитва...и коробани коли...за мезе...и му гласуваш и в турция бре...къде остана Бог?...Аллах?...Буда...кой в каквото вярва...къде остана това на което ни учат?крадци и престъпници ни правят нещастни...говориш със..злоба,когато сте избягали доган бе бога в бг и гласуваше за него,много след бг сте вече,свалим ли руският боко,няма ни стиг
93
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тичаме там за какво, я пак??? Кой българин изобщо стъпва там, освен за някакъв бизнес и по политически мероприятия? Та те буквално удавиха български туристи в охридския гьол. Ходих там през 99-та да видя баба ми от къде е и не повторих. Такова нагло, невъзпитано отношение не бях и не съм виждал никъде другаде. Да М. р. а. Т.
92
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се радват,че са мнозинство,но щом са записали българите малцинство,но ние знаем,че са мнозинство от исторически справки как преброявания,хроники,църковни сборове и територии как патриаршия,екзархия,епархии и др. към БПЦ как вероисповедание на общност от народ от групи близки по определение народност общували си помежду си,обменяли си обичаи как съседи,език,писменост,култура как сдружени,защитавали се взаимно и изградили държавност с единна вяра,език,писменост с разбира не по принадлежност.
91
4
 
2
 
! Отговори
Kirilov преди 1 година
До АнонименМдааа ама тичаме в тях за скара, а и за хубавина. А те не идват вече у нас. Аа и бидончо ги пази повече от нас. Ние бяхме с брежневчо 80 години. Да не е бидончо пак нямаше какво да търсим в тая Македония. Сръбска си е. Освоиха си я с ум и оръжие. Българска е вила само по течението на 1св в и на 2св за срок от 600 години. Не знам какво искаме? А башка у нас на вся ъгъле пише сръбска скара, хем Лепа Брена и компания са ни главните мамички.
90
3
 
5
 
! Отговори
Иван Лазаров преди 1 година
Слабо ми пука за политика, нито пък живея в България вече 20на години. Но винаги като от някъде се появи тази физиономия, ми се приповърща. Това ли е дипломат и по външен и по интелектуален изглед. Абе тоя нито за оцце по ливадите на Странджа не става. Умее ли поне веднъж да се усмихне, макар и за снимка? - рядко антипатичен тип.
89
2
 
4
 
! Отговори
До 75 преди 1 година
Отворен Балкан е амерички проект . Нема врска со Русиа. Доволно е да ги видиш гостите на фирумот. Ескобар , Сорос помладиот ....
88
8
 
3
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Много правилно изискване от наша страна. Един министър с топки да имаме с конкретно искане. Ако не им харесва да прекъснат преговорите за ЕС и да се приключва!