Пендаровски: Скандално е България да е част от процеса на конституционните промени

Неуместно е да се търси намеса във вътрешнополитическите процеси
136
Пендаровски: Скандално е България да е част от процеса на конституционните промени
Снимка: БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония нарече скандално искането България да бъде част от процеса на конституционните промени.

"Такова искане не отправят дори окупаторите на страните, териториите и държавите, които окупират. В 21 век е абсолютно неуместно да се търси намеса във вътрешнополитическите и конституционни процеси. В този смисъл нашият отговор на МВнР беше на място", каза Пендаровски в отговор на журналистически въпрос, след като участва в откриването на конференция "Стратегия за ромите, напредък и следващи стъпки".

Още по темата
Преди ден Министерството на външните работи реагира на думите на българския министър на външните работи Николай Милков в Брюксел, че България би искала да бъде част от процеса на конституционните промени в Северна Македония, "за да може той да върви гладко".

"Бихме искали да се консултираме с тях по тези въпроси. В този смисъл разговарях вчера кратко с министър Буяр Османи, надявам се те да откликнат", посочи Милков.  

Министерството на външните работи в Северна Македония, също вчера излезе с позиция, в която се казва, че процесът на конституционни промени е вътрешен въпрос на Република Северна Македония, който като задължение е свързан с преговорите за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Очаква се парламентът на страната да вземе такова решение, суверенно и в съответствие с дългосрочните интереси на гражданите на Северна Македония, представени в парламента, и в този контекст няма възможност или политическа воля за включване на граждани и институции от чужбина, включително и от Република България и такова искане нито е получено, нито е обсъждано между министрите Османи и Милков.

По повод предложението на ВМРО-ДПМНЕ за модел на конституционните промени в Северна Македония да се използва хърватската конституция, в която се използва понятието малцинство, Пендаровски заяви, че дебатът за концепцията за мнозинството и малцинствата в Северна Македония е приключил с Рамковото споразумение от 2001г.

"И в бивша Югославия никога не сме използвали термина национални малцинства, но имаше народи и националности. Защо? За да не обидя някой, който живее тук и е числено по-малък от мнозинството хора. Мисля, че това е неуместен дебат и не бива да си губим времето с него", посочи Пендаровски. /Маринела Величкова, БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този освен да говори за България, практически с нищо друго не се занимава.
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
65 Атина, Спарта, Егея, Македония, Елада...все гръцки държави, които са воювали дори и помежду си. Понякога са цили в съюз, но никога в една държава. Не са имали и техническата възможност, да го направят, поради липса на стабилен, редовен транспорт, който да свързва островите. Корабоплаването не е било така надеждно, редовно и модерно, кокто днес.
65
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вето за северномакедонскитецигани, докато не зачитат правата на българите там. Само българите не сацигани в държавицата край Охрид. До тогава, игнорирай.
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
74 Да, сега, но преди столетия, хилядолетия, гърците са имали много и разпокъсани малки, градове-държави. Те са се били дори помежду си. Понякога са се съюзявали, но не са били единна държава. Това и децата по света го знаят. Май, не си ходил на училище.
63
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
70 Хаах, Северна Македония даде на Украйна бракувани, нефункциониращи хеликоптери. Включи се в антиевропейския сръбски проект "Отворени Балкани", който е идея на Русия и се контролира от Путин.
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
65 Атина, Схарта, Егея, Македония, Елада...все гръцки държави, които са воювали дори и помежду си.
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
65 Гърците са имали няколко малки държави, още от древността. Единна, голяма и обединена държава получават едва в 19 век. Което не означава, че не са имали философи, писатели, поети, които са оставили ценни мъдрости на смета. Факт.
60
8
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Македония няма нищо общо с Просията, България е тази, която гласува за проруски партии и държи проруски президент - морален из род и държавен престъпник. България е тази, в която същество, из с рано от рускиня бива пукано от правосъдието да си получи медала за шпионство от ръцете на самия Путин. Македония подарява на Украйна танкове и хеликоптери, а БГ води промосковска политика и се опитва да пробута стари боеприпаси, за да гинат украинските момчета.
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХОРАТА СА КАЗАЛИ: НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА КЪСИ!ТАКА И С ТОЗИ "МАКЕДОНСКИ БЪЛГАРИН" ДЕТО ТРЯБВА ДА ЗАЩИТАВАМЕ...НА ВЪПРОС КЪМ НЕГОВИЯ АДВОКАТ В ОХРИД ЗАЩО ПЕНДИКОВ НЕ Е В ЗАЛАТА,ОТГОВОРЪТ БЕШЕ:ТОЙ Е МНОГО ЗЛЕ ЗДРАВОСЛОВНО!НА ВЪПРОС НА ЖУРНАЛИСТИ КАК ТАКА ЗЛЕ,СЛЕД КАТО ВЧЕРА ДАДЕ ПРОСТРАНСТВЕНО ИНТЕРВЮ ПО БТВ ,В КОЕТО ПРОДЪЛЖАВАШЕ С ОБИДИТЕ СРЕЩУ МАКЕДОНСКИЯ НАРОД...НА КОЕТО АДВОКАТЪТ ОТГОВОРИ;НЕ СЪМ ГЛЕДАЛ ТОВА ИНТЕРВЮ!!!
58
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
54 , 65 Гърците никога не са имали единна, силна държава, поради географските си особености още от древността. Острови и градове-държави. Единна държава получиха едва в 18-19 век, когато се сформираха нациите и новите държави, след Първата световна война. Това, че в една от малките гръцки държави гръцки философи са приели демо- критично устройство на малкото си, по численост общество, не означава, че са имали голяма, обединена, силна гръцка държава.
57
6
 
1
 
! Отговори
въпросче преди 1 година
тоя научи ли се да декламира АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е виновна!
55
6
 
6
 
! Отговори
До 59 преди 1 година
Ти не си у ред с чутурата. Гърция е най-древната демокрация. Ако Путин отиде там за 2 дни ще му напускат кофата
54
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
58 Добре е, че са в НАТО, РСМ е само територия, която е нужна на Алианса. Виж, за ЕС, ще чакат още 20 години, като Турция. Защото са сателит на Сърбия и Русия. След всичките им извращения срещу българи, от България само, вето.
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега е моменто Мацедония да се присъедини към БРИКС и да поведе хорото в Европа. Безплатен бендзин от Туршия, безплатно кафе от Бразилия, безплатен ток тик и коли Шън Дзън Мун от Китай, безплатни шимпанзета- домашни прислужници(изкуствен интелект) от Индия и т.н. ЕХХХХ ЖИВОТ, къде се бутате в ЕС, тази криза и такъв глад и мизерия ;-)
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименКОИ БЪЛГАРИ?ХРИСТИЯН ПЕНДИКОВ ДЕТО СЛЕД КАТО ПРОЧЕЛ ПРАШЛЯСАЛИТЕ КНИГИ,КОИТО В БЪЛГАРИЯ НИКОЙ НЕ ЧЕТЕ,ДОКАРАНИ ОТ ВИКТОР СТОЯНОВ,СТАНАЛ ОТ ДРЕВЕН МАКЕДОНЕЦ НАСЛЕДНИК НА АЛЕКСАНДЪР И ФИЛИП В АСПАРУХОВ БЪЛГАРИН...ИЛИ ПЪК ПЕТАР КОЛЕВ ДЕТО ИМА ПАРТИЯ В МАКЕДОНИЯ,НО ТАКА И НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТЪРСИ ОТ НАВИКА ДА ОБИЖДА МАКЕДОНЦИТЕ ПО МЕДИИТЕ...ТОВА ЛИ СА БЪЛГАРИТЕ,КОИТО ТРЯБВА ДА ЗАЩИТАВАМЕ.
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 20-25 години, Македония ще стане част от Албания и тогава ще спрат да зеят срещу България.
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Македония клуба го подпали някакъв с хамериканско гражданство,а в България отвори клуб някакъв с канадско.Идеята им е да има конфликт,после ФАЩ и ЕС да притиснат нас и Македония уж да има мир,за да я присъединят по-бързо и да обвинят руснаците.Иначе ще сложим вето и край.А ако случайно подпалят война ще има на кой да продават оръжия....демони!
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
54 Гърците никога не са имали единна, силна държава, поради географските си особености още от древността. Острови и градове-държави. Единна държава холучиха езчдва в 18-19 век, когато се сформираха нациите и новите държави, след Първата световна война.
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не требваше тия тъпппаци да ги пускаме в Нато. Сега до колкото зависи от нас никакъв ЕС.