Турция с нови правила за пътуване с кола: Само собственикът има право да шофира

Превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява
Обновена: 17 май 2023 17:05 | 17 май 2023 15:38, Йоана Цонева
83
Турция с нови правила за пътуване с кола: Само собственикът има право да шофира
Снимка: Pixabay

Нови правила за пътуване в Турция с личен автомобил влизат в сила, съобщиха от българското консулство в Истанбул.

Според новите регламенти при влизане на турска територия с лек автомобил, превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия. Не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, било то с пълномощно, дори регистрираният на влизане водач да се намира в същото МПС.

При установяване на нарушение, превозното средство може да бъде задържано и след няколко дневна бюрократична процедура изпратено в офис на турските митници към съответното населено място.

След заплащане на глоба, автомобилът следва да бъде върнат на водача, поясняват от консулството.

Друга промяна гласи, че българските граждани, на чието име е регистриран автомобил при влизане на турска територия нямат право да напускат страната без да изнесат автомобила или да представят официален документ с уважителни причини, налагащи това.

От консулството напомнят на българските граждани, пътуващи в Турция, че тяхно задължение е снабдяването със здравна застраховка, валидна на турска територия.

Българските граждани, посещаващи Република Турция с цел лечение, следва да отчитат, че отношенията им с лечебното заведение са от частно правен характер и не могат да разчитат на консулско съдействие при възникнали спорове от финансово или друго естество, посочват от дипломатическата ни служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
8
 
! Отговори
Киро-Роки преди 1 година
Пълна Диващина!Пуйкостан да забранят направо на жените да шофират - това е концепацията!!!
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много сложно е измислено. Необходимо е да се обърна към Турската Академия на Науката
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колите в Турция са убийствено скъпи. Един Пасат, който в ЕС струва 20 000 евро, там се продава за 1200 000 лири (60 000евро).
39
1
 
14
 
! Отговори
Те да измислят преди 1 година
правила и дя се турят в ред тираджиите, дета сума народ пребиха по българските пътища, вместо да въвеждат ограничения за туристите от България.
38
9
 
15
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
Кой ви кара да ходите в Турция?
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правят се много измами с тези пълномощни, колите остават турция и се фалшифицират номерата на рамата, биг бизнес.
36
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
демокрация , баце...да живее султан Ердо
35
5
 
14
 
! Отговори
пена преди 1 година
Аз на тия *** правила им викам "мързеливи закони". Такива ги измислят когато държавата не е в състояние да си изпълнява отговорностите по нормален начин и започва вместо това да пречи на гражданите си....
34
2
 
14
 
! Отговори
мак преди 1 година
България да направи същото. Само с протестни писъмца нищо няма да постигне.
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тва е заради мигрантите , заради каналджиите
32
8
 
9
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 34 При нас няма да мине, знае се, защото постоянно се провеждат тестове за степента на затъпяване на нациите. Като примери - намалените банани в Лидъл, които доведоха до блъсканица и прегазване на един старец и някаква повлекана си загуби детето, но не е достатъчно за новите общества, виж в латинска америка е друго, там им казаха, че под определени улици има злато и беше голямо къртене :)) До 35 Нищо в ЕС не ме учудва, основателите му са фашисти.
31
6
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Явно искат да са наясно на кой да пишат глобите. Да няма после "ама то караше един приятел тогава и той си тръгна от Турция с автобуса".
30
9
 
20
 
! Отговори
До 31 Космонавт преди 1 година
В последно време не виждам разлика в управлението на ЕС и управлението на Китай... или по-точно виждам, но не в полза на ЕС.
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Космонавт Ами ние не се ли готвим за технократско общество? Нямаше ли го във визията на някоя партия. Обичам я тази дума - визия.
28
7
 
50
 
! Отговори
чабук-чабук преди 1 година
Значи ако вдигна кръвно или се контузя нещо и седна отдясно, и кажа на жена ми или синът ми-карайте вие, сме в нарушение, така ли? Ами то винаги може да се случи нещо с основния водач и тогава какво става... Седим и чакаме служебен шофьор от турското ме-ве-ре... а синът ми-пълноправен шофьор, стои и си чопли носът... Какви са тия турски мурафети... срамна работа!
27
10
 
7
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Технократските общества се въвеждат за тестване първо в териториите които се управляват от диктатори - Турция, Русия, Северна Корея и тнт.
26
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или е фалшива новина, или някой подготвя психически турците за влизане в ЕСето /ха-ха/. Такъв интелект и такъв блясък на мисълта, само европейско ще да е!
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега в талона ще фигурира само мъжът и ханъмата няма да може и да шофира, дори и да има книжка.
24
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
навремето при комунистите имаше подобно ограничение, но пак можеше с нотариално заверено пълномощно, честно не виждам логика, отделно че понякога автомобила е семейна собственност, въпреки че в талона пише името само на единия съпруг, все пак е маллоумно ограничение без никаква логика в него
23
4
 
6
 
! Отговори
Самолети преди 1 година
А какво ще кажете за: Самолети които летят над България и влизат или излизат от ЕС, трябва да кацнат за митнически контрол в България! София летище номер 1 в Европа, Пловдив, Варна или Бургас номер 2, оле! Такси, високо платена работа, мощна местна авиокомпания и много директни полети, а за хората - престой в ЕС вместо в Турция.