Експерти: Сатанизирането на българите в РСМ стигна върха, напомня пропагандата на Хитлер

Проф. Георги Николов и доц. Спас Ташев в "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR
Обновена: 20 май 2023 19:32 | 20 май 2023 19:28, Анисия Иванова
86

В предаването "Брюксел 1"  Милена Милотинова разговаря с с проф. Георги Николов, председател на Македонския научен институт и доц. Спас Ташев от БАН относно отношенията между България и РСМ.

"Дискурсът, използван от България към Северна Македония, е много подобен на този, използван от Руската федерация към Украйна", заяви Ковачевски по време на четвъртата  среща на върха на Съвета на Европа с фокус Украйна. Думите му дойдоха след изказване на вицепрезидента Илияна Йотова на форума за системното потъпкването на правата на македонските българи, като даде за пример случаите на агресия срещу тях и законодателството с обратна сила, което закри сдруженията в Битоля и Охрид. Тя запозна форума и със съществуването на черни списъци в РСМ за недопускане на българи в страната. 

Защо Скопие си позволява такъв тон към България?

Още по темата

Николов: Това, което наблюдаваме, не е от вчера или днес. То просто достигна своята кулминация и тук причините са много. Наскоро един наш колега разгледа всички опити, които се гледат срещу българщината в РСМ, и стигна до извода, че там образът на българите се сатанизира. Те се представят във възможно най-черни краски, във възможно най-лоша светлина. Това донякъде напомня пропагандата по времето на Хитлер в Националсоциалистическа Германия, когато образът на техните врагове се сатанизира по този начин, те се превръщат в нечовеци. Имаме една много широка палитра от епитети - татари, фашисти, отношението към българските жени и т.н.

А в същото време нас ни обвиняват в окупация по време на ВСВ? Има го и в учебниците им.

Николов: Това е един много интересен въпрос и аз все дебна да се срещна с някой колега от РСМ и да го питам преди да дойдат така наречените "окупатори" в какъв демократичен режим са живели жителите на Македония, когато са били банове на Южна Сърбия и насилието срещу българите е било невиждано. Пак казвам, че това сатанизиране достига своя връх и снощи имахме възможност да видим как се държи дори техният президент Пендаровски в Белград: една широка усмивка, едни прегръдки с неговите домакини. А когато говори за българите, става мрачен и суров, сякаш за дявола говори.

Президентът Пендаровски направи своето изявление за това дали има черни списъци за българи от Белград. Говори ли този факт нещо, доц. Ташев?

Ташев: По-скоро това ми прозвуча като отчет пред този, който е поставил задачата за тези черни списъци. Наблюдавам анализите, които се правят в България по отношение на РСМ. Често пъти се казва, че в действията на политиците в Скопие няма логика. Ами, разбира се, че няма логика, тъй като те не отстояват интереса на гражданите на РСМ, те отстояват интереса на службите в Белград, които на практика формират тази политика, а тя не е създадена отсега. Всъщност ще бъде дълбоко погрешно, ако смятаме, че сега имаме никакво ново напрежение между София и Скопие. Това са протести, започнали от 1944 г. Често са били потъпквани от режима в България, но този процес е тлеел непрекъснато. Езикът на омразата срещу България е налице. Аз съм чел докладни записки на български дипломати в Югославия през 60-те, 80-те, 2000 година и сега. Трябва да кажа, че няма никаква разлика в анализа на публикациите в медиите с антибългарска насоченост. На година по 18 000 – 20 000 публикации са насочени против България.

Но защо сега Скопие си позволява този тон към нас, при положение че иска да започне преговори, да преодолее пречките пред този старт на преговори. Същевременно не прави нищо по стъпките, начертани във Френското предложение, но напада България. Има ли стратегия Скопие и каква е тя?

Ташев: Всъщност е спорно дали Скопие иска да започне преговори. Аз имам един мандат в РСМ като дипломат и съм разговарял с мои колеги, представители на други страни членове на ЕС. Тяхната констатация беше, че има огромно разминаване между думи и дела. На практика фразеологията на Скопие е проевропейска, а действията са антиевропейски. Говорим за констатации от преди 10-15 години. Така че нищо ново нямаме като явление. Скопие няма как да заяви пред своите граждани, че не желае да приобщи страната към ЕС, но в същото време тези, които формират неговата политика - тази на Белград, не желаят да допуснат РСМ да започне реални крачки за членство в ЕС, поради което създават непрекъснато пречки.

Може ли да бъде преодоляна тази ситуация?

Ташев: Тази ситуация може да бъде преодоляна само с една проактивна политика, за да може първо България пред нашите евроатлантически партньори, и второ пред гражданите на РСМ да покаже същността на проблема. За съжаление, ще дам пример за това сравняване на България с Русия по отношение на политиката на Русия към Украйна.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 77 Абе, като гледам, малка и изостанала държавица сме май ние.
67
14
 
10
 
! Отговори
Бунгар преди 10 месеца
Какви експерти,какви историци професори,доценти? Това са си чисти платени лъжци,манипулатори ,промиващи мозъците на българските граждани.Заради тези и подобни на тях е породена и ескалира омразата на Македониа към България.Можем да лъжем себе си колкото си искаме ,но Европа и света не можем.
66
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Проблемите в БГ на макс,но ние се занимаваме с чуждите държави,и чуждите граждани.
65
4
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Горките измислени македонци! Толкова са жалки, че дори не им и отива да се правят на жертви на българите! Дадохме им писменост, дадохме им територия, т.е. признахме ги за държава, дадохме им и танкове, които те после нарязаха за скрап! Абсолютни НЕБЛАГОДАРНИЦИ! Не трябваше да ги признаваме, но не трябва да ги пускаме в ЕС! Те не заслужават, нека си останат малка и изостанала духовно държавица!
64
6
 
1
 
! Отговори
Политикан преди 10 месеца
Разрешихме сръбско консулство в Пиринска Македония. Следва признаване на македонско малцинство там като баланс за искането ни българи да се впишат в македонската конституция. После подстрекавания от руска и от американска страна, нарастване на напрежението и ето ти осъществен паралела с Русия и Украйна. Дотогава може и да си получим Фантомите, за да се браним от сръбските МИГ-ове. Фантастика ли?
63
1
 
11
 
! Отговори
Барни Ръбъл преди 10 месеца
Оставете накрая тази територия не след дълго време тя ще бъде албанска.А както знаем албаците са много добри приятели със сърбите.
62
16
 
9
 
! Отговори
Абсолютно преди 10 месеца
е прав Ковачевски и Пендаровски. Това е нова държава, била дълго време в Югославия, а ние им натрапваме, че са българи. И че са част от България. Ами не е така. Имат си друга идентичност, и нямат нищо общо с нас. А в Средновековието е имало други държави.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако им трябват 20 - 30 години за промяна на съзнанието защо български псевдополитици обявяват приоритет политика за присъединяване на западните Балкани? И по-точно защо не искат отделяне на македония от другите републики в процеса, като по този начин настройват и тях срещу България.
60
4
 
8
 
! Отговори
Morski преди 10 месеца
До Лазар Диманис- сръбомане, пиши на български ,а не на шлюоковица , че нищо не ти се разбира!Георги Делчев е писал на нормален български ,а ти? " ОНЕРАЗУМНИ ЮРОДЕ ПОРАДИ ЧТО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ БЪЛГАРИН?"- ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ
59
4
 
6
 
! Отговори
Нищо ново преди 10 месеца
В стара Европа само пропаганда. Едни затворници изтрепаха натовска армия с милиарди налети от нашите пари за да защитават фашиизоидни наркомани, а пресата рапортува успехи на фронто р Урколандия и с успешната ваксинация на деебилното еврогейско население
58
1
 
5
 
! Отговори
Очевидно преди 10 месеца
Макетата си изтърваха нервите - мии се тая пука ми
57
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българските политици са нещо много гнусно -- одобряваме сатанизирането им от македонците.
56
0
 
5
 
! Отговори
Додо преди 10 месеца
До СатанатаПросто, за нещастие на самите американци, в момента там е леговището на Вечната Империя, тръгнала от Библейски времена и Вавилон. Затова и твоето наблюдение е вярно, уви!
55
1
 
13
 
! Отговори
Додо преди 10 месеца
Що се отнася до реалностите на македонския въпрос днес, в частта му с Бившата Югорепублика във Вардарско, то е крайно време да изпием чашата на реалността и да погледнем проблемът в очите! Да очакваш все още, че югославските ***, закърмени и направили кариера с омраза към всичко Българско, ще се събудят един ден и ще се променят, признавайки обективната истина, е чиста шизофрения! Нашите политици-национални предатели, които им махнаха ветото, не само не решават проблема, а го задълбочават!
54
2
 
13
 
! Отговори
Додо преди 10 месеца
Сори, но Хитлер абсолютно никога не е сатанизирал българите, напротив! Бил е приятел на българския народ и ни е върнал почти всичко заграбено от Антатата след унизителния Ньойски договор. Авторът на горните бръщолевения просто иска да бъде забелязан с цел да направи някоя пара от НПО-тата на Дявола!
53
0
 
9
 
! Отговори
Сатаната преди 10 месеца
Идва от САЩ!
52
6
 
8
 
! Отговори
до 17 преди 10 месеца
По тяхната логика моята съпруга, която е от Благоевград е репресирана македонка и аз съм изнасилвач, който я държи в плен вкъщи. Направо с визи, гранични пунктове и въоръжена охрана цял град е обкръжен. Гадните българи им промиват мозъците с учебници и образование на български. И сме в комбина с гъците, за да си запазят г.р Драма, Кавала и о-с Тасос. Там също всичките са македонци, ама работят като роби в туризма. Едвам крета тоя туризъм в заробената от гърците част. Макетата са ненормалници..
51
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Лазар Диманис 17 съдебни дела срещу бг и че САЩ искат някакви малцинства в бг. Не може да се съгласим с такива искания.
50
7
 
1
 
! Отговори
Лазар Диманис преди 10 месеца
До 58 . Тоа е невозможен настан . Како што и сами до сега требаше да уверите , за такво нешто не постои ниту теоретска можност.
49
1
 
8
 
! Отговори
Направете извод преди 10 месеца
Преди повече от 40 години 12 достойни български учени демонстративно са напуснали Института по български език, защото са им пречили да публикуват материали, доказващи, че македонският говор е диалектна форма на българския език. Разпръснали са ги по други институти на БАН, за да не са заедно. Все пак, няколко години по-късно е била публикувана скромна брошурка, представяща тяхната теза. Днес обаче отново се изявяват слагачи, които услужливо скимтят, че македонският бил самостоятелен език. Позор!