Заради Нова Каховка: Румъния очаква Черно море да не става за къпане

Властите очакват мръсотията да достигне крайбрежието до десетина дни
Обновена: 13 юни 2023 16:05 | 13 юни 2023 15:53, Нели Христова
116
Заради Нова Каховка: Румъния очаква Черно море да не става за къпане
Снимка: БГНЕС

Властите в Румъния очакват черноморската вода в курортните градове Сулина, Наводари, Констанца, Ефорие и Мангалия да не става за къпане. Експерти казват, че всичко зависи от теченията на вятъра.

Плажуването по бреговете на Черно море това лято е под въпрос след взривяването на язовирната стена на ВЕЦ „Нова Каховка“ в Украйна. Властите в Одеса вече са предприели мерки. Хората не трябва да влизат в морето, а някои плажове са напълно затворени.

Води, пълна със седименти, мазут, експлозиви и други неизвестни засега вещества се очаква да достигне до румънското крайбрежие в рамките на десетина дни.

Румънците, които вече се възползват от по-хубавото време, за да отидат на плаж, са резервирани относно влизането във водата. Повечето твърдят, че ще изчакат излизането на официалните данни за замърсяването и едва тогава ще решат, дали да се изкъпят в морето, предаде bTV.

Български еко активисти са категорични, че когато тази замърсена вода достигне устието на река Дунав, седиментите и хранителните вещества ще бъдат отнесени от течението още на юг и вероятно в началото на юли те ще достигнат родното Черноморие.

Специалистите обясняват, че тези вещества ще стимулират растежа на водораслите – процес, известен като „цъфтеж на водата“. Това ще доведе до намаляване качеството на водите за къпане и вероятно намаляване на солеността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И ся ко, мутро сезона отиде? Може като с вакс буламачите, ваучер с всяко къпане
60
1
 
23
 
! Отговори
Морски преди 11 месеца
Вчера, след обяд в Поморие видях много любопитна картина. Рибата по брега на морето беше на повърхността и гларусите ядоха до насита. Съжалявам, че не го заснех. Причината може да бъде само една - липса на кислород в морето. Не знам дали е от екокатастрофата, но в морето става нещо.
59
0
 
30
 
! Отговори
Портних преди 11 месеца
Пф нашата спукана тръба във варна вече трета година бълва гуйна в морето и те си се плацикат хаха ГЕРБ ПОБЕДА!
58
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Явно все още има ид и ти които не разбраха,че язовир с такива размери не може да се разруши с няколко бомби или ракети.Правен е през кумунизма със застраховката да не може да бъде разрушен.Язовирната стена беше минирана от руснаците.Кой да го взриви бе охлюви???Само с взрив вътре в стената може да се постигне това.Идеята не била точно такова разрушение,а само частично, колкото да забави контранастъплението на украинците,но както винаги руснаците се оляха и стана голяма беля.
57
5
 
12
 
! Отговори
Аз преди 11 месеца
Жалко за морския живот. Иначе реално погледнато хората нямат място в морето...
56
0
 
13
 
! Отговори
Мутрохотелиер преди 11 месеца
Пф аз всичките айна от мутрохотелите ми ги изливам в морето вече 20 години и те си плуват в тях хехе
55
10
 
9
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
А ДАНО ЕЕ ТОЯ ПЪТ МУТРИТЕ ДА ФАЛИРАТ РУСИЯ ДА ГРЪМНЕ ОШЕ ЯЗОВИРИ, ЧЕ ОЩЕ МУТРИ ФА ФАЛИРАТ ТОВА МИ Е МЕЧТААА!
54
4
 
18
 
! Отговори
хенри обрад'ния преди 11 месеца
Англичаните подготвят терена на колониите за готвената кримска офанзива на нато
53
24
 
16
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 11 месеца
До Анонимен 33 Путин трябва да се сравнява с Хитлер , а не със Сталин. Сталин избива нашествениците . Така трябва да постъпи и Зеленски.Правото е на украинците. Те са нападнатите.
52
8
 
15
 
! Отговори
тулуп преди 11 месеца
последният вой на ВСУ е да навреди колкото се може повече...очаквам преврат в Киев
51
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Укра не заслужава това море щом така го замърсява. Айде Рус вземайте Одеса и затваряйте играта
50
16
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да не забравяме за мизерията която стана в миналото Чернобил.Беше Украинска АЕЦ в Съветския съюз с украински прерсонал.Сега укрите взривиха и язовира който обстрелваха доста време.Да не говорим че доста време обстрелваха и Запорожката АЕЦ и руснаците едвам я опазиха.Типични бандеровски мизерии.
49
1
 
21
 
! Отговори
Аз преди 11 месеца
Днеска четох новина. 22 градуса идеално за плаж. Мухаха. Нема страшно те миналата година плуваха мини у водата пък обясняваха как всичко било прекрасно, сега за някакво химическо замърсяване ли ще кажат нещо. То даже може да се разредят *** по лайноморето и да стане по чисто даже. Мухахха.
48
10
 
16
 
! Отговори
Факт преди 11 месеца
Молодец братушки, хорошо. То руснаците не ги бърка - те ще летуват в окопите край Бахмут.
47
19
 
31
 
! Отговори
българина преди 11 месеца
не знам как на проззтите българи не им писна от украинските простотии... то не бе чума по свинете, ковид от биолаборатории, мини, сега мръсотия, сега безмитен внос на всичко от там! летен сезон няма да има да е ясно! скоро и земеделие няма да има. Но пари за украйна и оръжие ще има! щом не земеделците и хотелиерите гласуват за тези..... никой да не се оплаква
46
4
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 11 месеца
До ами 47 Братушки. Кво да праиш ? Помагат ни на икономиката.
45
6
 
33
 
! Отговори
ПроСоТо преди 11 месеца
м. му!.Какво е имало в тоя язовир освен вода,че за такива "екощети" предупреждават ?."Води, пълна със седименти, мазут, експлозиви и други неизвестни засега вещества.."?!.Първо:-Седиментите СА УТАЕНИ вещества,НЕ са разтворени и носени от водите!..Второ:.."МАЗУТ" ?!.Какво трябва да е отношението "вода-мазут" в един язовир,за да бъде опасен мазутът?."ЕКСПЛОЗИВИ" ?!..Жив да не бех да науча,че ЕКСПЛОЗИВИ са намирват в язовирните води като..миди..!..И най-веселото:-"И други НЕИЗВЕСТНИ вещества"..НЕ с
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще ми липсва българското черноморие...
43
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най интересното е какво е имало в тоя язовир и какви са тези неизвестни вещества с които укрите са го напълнили преди да дойдат руснаците.Като зная каква мизерна страна е Украйна не се учудвам.Пълна мизерия е в Украйна и ако бяхте ходили щяхте да знаете.Единствено в Киев и Одеса се живее що годе добре а на другите места е страшна човешка мизерия.
42
1
 
19
 
! Отговори
до 43 преди 11 месеца
Къв Туристически Сезон, че то ще е Така през следващите 1000 години - ти как мислиш Пестицидите и Радиацията се изчистват за 1 сезон?!