От Скопие: Ако ЕС иска, ще окаже натиск върху България, тя е най-слабата в Съюза

Проблемът на Северна Македония били престъпността и корупцията
8 юли 2023 10:05, Елка Василева
383
От Скопие: Ако ЕС иска, ще окаже натиск върху България, тя е най-слабата в Съюза
Снимка: архив, БГНЕС

„България е най-слабата държава-членка на ЕС и ние (Северна Македония) имаме проблеми не с най-силната, а с най-слабата държава в ЕС. ЕС е много по-нужен на България, отколкото България е нужна на ЕС. Никой не може да ме убеди, че най-големите столици на ЕС не могат да окажат натиск върху България. Ако смятаха, че Македония заслужава преговори, щяха да решат проблема за един ден, за един следобед. Ще изпратят един тежък дипломат, ще се срещне в София с когото трябва да се срещне, няма нужда дори да пренощува там, и работата ще бъде свършена”, пише в коментара си в последното издание на списанието „Фокус” зам.-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски.

Още по темата
Коментарът му е със заглавие „Колкото по-малко престъпност и корупция във властта, толкова по-малко изнудване от България”, а тезата му е, че „държава, отслабена от престъпност и корупция, е лесна мишена за агресивни съседи, в случая за една държава-България”.  

"От друга страна, заради престъпността и корупцията ЕС не оказва натиск върху България да се откаже от негативната си политика към Македония, като условие за начало на преговори. Това се оказа вярно в последните две години", пише Николоски.

Той цитира думите на „един европейски дипломат”, според когото „промените в конституцията нямат връзка с преговорите с ЕС, защото Северна Македония е имала 15 години, за да извърши реформи”, допълвайки, че „европейските дипломати вече не се крият зад клишета”, когато говорят за проблемите на страната.

За липсата на реформи и проблеми в съдебната система и корупцията в Северна Македония през последните месеци говориха посланиците на Нидерландия Дирк Ян Коп, който заяви, че проект, финансиращ Съдебния съвет, ще бъде спрян поради липса на резултати, на Австрия Георг Вуцас, който в открито писмо до медиите в страната разказа проблемите, с които се сблъсква австрийска фирма, която е спечелила арбитражно дело, но не може да получи присъденото, както и САЩ, чийто посланик Анжела Агелер смята, че като основно предизвикателство, пред което е изправена страната в момента, вижда корупцията и престъпността.

С правителство на ВМРО-ДПМНЕ и силна битка с организираната престъпност за шест до девет месеца Северна Македония може да бъде „поправена” и имиджът ѝ в ЕС да стане позитивен, твърди в коментара си Николоски.

Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ настоява за предсрочни избори и казва, че депутатите на опозиционната партия няма да гласуват промените в конституцията на страната, които са условие за отваряне на преговорните глави след втората Междуправителствена конференция с ЕС. След приемането на преговорната рамка преди година опозиционната партия започна серия от протести с аргумента, че включването на българите в конституцията на Северна Македония означава българизация на страната, а депутатите ѝ подписаха нотариално заверени декларации, че няма да гласуват промените в основния закон.

Промените в конституцията трябва да бъдат направени до приключване на скрининг процеса на страната, а според преговорната рамка при изпълнение на това условие втората междуправителствена конференция трябва да бъде проведена след това, по автоматизъм.
(Кореспондент на БТА Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
10
 
3
 
! Отговори
АМИ правилно.... преди 11 месеца
БЪЛГАРИЯ--- Е комуно-фашистка Държава /"соц- рептил"/!!!!!!
262
6
 
5
 
! Отговори
Румен преди 11 месеца
Ми истина е че сме слаба страна в ЕС . Има по малки но са силни в ЕС Словения, Хърватия . Тук се ширят някак ви си - За Руский Мир. И българи които нямат представа за думата Мир ги подкрепят. А то е Свят или подкрепа за руския Свят на руснаците. Къде има руснаци да ги подкрепяме . Добре де . Но канени ли са в България. Как са дошли с визи ли или като мигранти,
261
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Циганитеотскопие никога не са мислили да изпълнят задълженията си по договора с България, а как да дадат повече пари, с които да подкупят европейски лидери, и депутати, срещу България. Световните леви, предимно от еврейски и руски произход, също харчат луди пари и лобират за приматитеот РСМ, срещу България..Незнам, защо все още, има дебиликоито подкрепят агресора Русия, срещу Украйна.
260
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
до къде ви докараха америкавските слуги - от македония да ви кажат че сте най-слабата държава
259
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сърбите ни мразят неистово, имат комплекс за малоценност от нас, но макетата гледат от нас и виждат колко ни е сбъркана политиката, за това са прави :)))
258
3
 
21
 
! Отговори
да ама не преди 11 месеца
докато сръбската агентура продължавакомандва в Македони ще гледат Европа през крив макарон.Решението е в ръцете на самите македонци -лустрация и европейско бъдеще или заден двор на Сърбия
257
2
 
11
 
! Отговори
Храна за вкъщи преди 11 месеца
Това е за домашна консумация - набиват им канчето и трябва да се поежат малко, за да не се чувстват зле. Въпросът е, че това изказване е сериозна грешка за РСМ по (минимум) две причини: 1. С такова изказване показват що за стока (и то долнопробна) са и в ЕС вече всички разбират какво мислят да си вкарат...и дали да искат 2. Това може би всъщност е идеята - да се съботират да не влязат, защото всъщност не искат, ама не могат да го кажат. Та така за думите-нито е вярно, нито дразни, а вреди на ТЯХ
256
3
 
23
 
! Отговори
Абре Николоски преди 11 месеца
Абре пиле шарено.Очевидно е дека страдаш от липса на пипе!Че ако България е най-слабия член на ЕС, то Северна Македония е много по-слаб кандидат за същия този ЕС на който България ВЕЧЕ е член!Вдяваш ли?И в този ред на мисли защо ще му е на ЕС да праща някой тежък дипломат да оказва натиск да се приеме един още посалб кандидат за сметка на така или иначе вече приет такъв?Глупости и фантазии, дето няма да помогнат на Северна Македония с нищо!
255
1
 
2
 
! Отговори
до 277 преди 11 месеца
Има - ти!!!!!!!
254
1
 
27
 
! Отговори
Бико преди 11 месеца
Македонците са едни въшкари. Молят се да влезат в ЕС за да станат малко по забележими. Но колко са,я имат,я нямат 2,5 млн. От тях 40 % са шиптари и 5% са ***.Нещастници, мислят се,че като не са българи са нещо много голямо. Да ама,НЕ.
253
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
мЪкедонците повеждат на индотурките в борбата за най-прoстУ плeме по сите земни кълбета
252
3
 
11
 
! Отговори
Ето преди 11 месеца
Точно това е начинът им на мислене, на това разчитаха толкова време !
251
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трябва да си доста ограничен в главата Та да си мислиш че някой ще се хване да натиска българия заради ...СМ ?? Първо няма никаква полза от това за който и да е в ЕС Второ няма и да се реши да го прави Защото големите държави в ЕС за разлика от македонските аматьори Знаят много добре че за българия СМ е национален интерес И никой не може да я накара да пренебрегне националния и интерес Не го направи нито меркел, нито марков нито пък байдън.. .ЕС за СМ зависи от БГ и закони съд корупция и тн.
250
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гърци няма! Има Данайци - напридошли от Етиопия преди 13 век от преди новата ера. Направили градове колонии, покоряват народите на Белите Хора и в началото на 19 век стават държавата гърция!
249
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще видите ЕС през крив макаран.
248
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"ЕС е много по-нужен на България, отколкото България е нужна на ЕС. Никой не може да ме убеди, че най-големите столици на ЕС не могат да окажат натиск върху България"-----------------Нека позная- защото смятат плюнката РСМ за по-нужна от нас? :D :D
247
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Предлагам Макетата да си прекръстят сами държавата на Александрия, да престанат да сърбат попарата от времето на Югославия и да се пренесат всичките там където е била по времето на Александър Велики - Александрия - в Африка!
246
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Човек се качва на коня, става конник и започва да препуска! Препуска! Препуска! Препуска! Но идва време или коня се изморява или ездача и те трябва да се разделят!"
245
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Знам, че коренът ми е софийски, всяка нощ се возя на мотриса. И да си призная - арабийската - от провинциалистите ме втриса!
244
3
 
20
 
! Отговори
123 преди 11 месеца
Преди години и гърците "бяха най-слабите" в съюза, ама ви прекръстиха! България направи достатъчно отстъпки, сега е ваш ред да си оправите закони, политика и да си промиете вдървените социалистически мозъци! Дотогава ще обикаляте около портите!