Албания легализира канабиса за медицински и индустриални цели

От опозицията обвиниха, че това е легализиране на наркотрафика
21 юли 2023 12:06, Елка Василева
24
Албания легализира канабиса за медицински и индустриални цели
Снимка: архив, БГНЕС

Албанският парламент при закон за използване на канабиса за медицински и промишлени цели.

По информация на албанската медия „Шчиптаря“ в закона се посочват и серия критерии, на които трябва да отговарят онези, които искат да получат разрешително за отглеждане на растението, както и санкции при евентуални нарушения.

Министърът на здравеопазването и социалната защита Огерта Манастирлиу заяви пред албанските медии през юни, че този закон определя регулаторната рамка за начина, по който ще се контролират отглеждането и преработката на това растение, както и производството на подпродуктите от него за медицински и промишлени цели.

По думите ѝ целта на закона е регулиране и гарантиране на контрол и наблюдение върху процеса на култивиране, производство, преработка и износ на канабис.

Манастирлиу каза, че по тази причина трябва да бъде създадена национална агенция за контрол на канабиса, която ще бъде подчинена на албанското министерство на здравеопазването.

За да осигури контрол и наблюдение на всеки етап от отглеждането и преработката на канабиса, тази агенция ще си сътрудничи с албанската полиция и няколко други структури в министерствата на здравеопазването, земеделието и вътрешните работи на Албания. Също така националната агенция за контрол на канабиса ще може да налага санкции при нарушение на условията или установената правна рамка.

Лицензът за култивиране и преработка на канабиса за тези цели ще бъде предоставян на компаниите за период от 15 години, като всички заинтересовани субекти ще бъдат одобрявани от албанското правителство. Максималната площ, която може да бъде засадена с канабис на територията на цялата страна, е 200 хектара.

В закона са заложени строги критерии за получаване на лиценз, като първото от условията е компанията да има тригодишен опит в култивирането, производството, преработката и транспортирането на растението. Практически нито една от албанските компании не отговаря на това условие, пише „Шчиптаря“.

Подобни критерии поставят въпроса за кого е изработен този закон и кой би спечелил от него, отбелязва Евронюз Албания.  

Албански експерти в областта на икономиката заявиха в края на юни, че заложеният в закона тригодишен опит в култивирането на канабис означава, че не албанските граждани, а чуждестранни предприемачи ще могат да се възползват от новия закон.

Още след като беше одобрен от министерския съвет на Албания в средата на юни, проектозаконът за легализирането на канабиса за медицински и промишлени цели предизвика различни реакции.

По-рано този месец бившият президент на Албания и лидер на опозиционната Партия на свободата Илир Мета заяви, че този проектозакон означава „де факто легализиране на наркотрафика“ в Албания.

Обсъждането на проектозакона за канабиса в албанския парламент вчера също беше съпроводено от дебати, тъй като опозицията изрази съмнения, че проектозаконът е одобрен по бърза процедура от управляващата Социалистическа партия на Албания, съобщи „Топ ченъл“. Те заявиха също, че няма проучване как биха се отразили на албанската икономика социалните, здравни и криминални рискове и последици, които носи употребата на марихуана.

Управляващото мнозинство все пак одобри проектозакона на заседанието, което продължи до след полунощ, като повтори, че контролът по отношение на канабиса ще бъде строг, а възможностите за финансови печалби и заетост са големи.
(БТА, Магдалена Димитрова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
При нас нема се легализира, аверите на Бук че изгубат маса пара
22
0
 
5
 
! Отговори
Защо Г а н ч о преди 9 месеца
Е цензурирано?!
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ще се ходи на море в Албания, плажовете страхотни, евтино и няма да те джобят п/з 200метра заради едно растение
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До българина__ти не си добре ве, но въпреки това, по-добре краварите, отколкото ***
19
0
 
8
 
! Отговори
Абе то уж е забранен преди 9 месеца
Канабисът в бг пък си се продава от милиционерските дилъри но тона е нещо с ниско качество и пръскано да това е вредно!В Холандия това които се продава като канабис е на сортове с гаранция за качество и е натурално е този катабис не е вреден!!!
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Растенията абсорбират въглероден диоксид (CO2) и отделят кислород (O2) във въздуха, за да можем да дишаме. Без дървета нямаше да сме тук. Доказано е, че конопът абсорбира повече CO2 на хектар от всяка друга известна горска или търговска култура, което го прави идеален за подсигуряване на непрекъснато нарастващата нужда от редуцирането на CO2 емисии в атмосферата. Това, съчетано с факта, че конопът израства над 13 фута само за 100 дни.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Конопът Регенерира почвата с всеки цикъл на растеж и предпазва от почвена ерозия.
16
4
 
2
 
! Отговори
българина преди 9 месеца
албания си е протекторат като Косово на сащ, краварите си искат поредния пазар и цру върши мръсната работа
15
0
 
5
 
! Отговори
Държаната ни е преди 9 месеца
Деградирала заради простите комуняри които я съсипаха и ограбиха не виждате ли че държави като Албания вакедония дори се управлява от по интелигентни хора!
14
0
 
9
 
! Отговори
Мечтата ми е преди 9 месеца
Да имам 10 декара нива с марихуана и документ с който ушев да Неможе са ми каже нищо!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия са по-хитри от нас...
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 10 По-скоро с по малко от грам ги хващат едини приятели ги хванаха по донус от дилъра с някакво смешно количество.3ма човека с 3 грама общо.Аз навремето пушех толкова на ден.
11
2
 
8
 
! Отговори
Браво на Албания преди 9 месеца
Бела държава за разлика от България
10
1
 
16
 
! Отговори
Тука не преди 9 месеца
През два дни полицията залавя мафиоти от калибъра на Ел Чапо-16 годишни с по 2 гр марихуана
9
1
 
10
 
! Отговори
Абе преди 9 месеца
Май не се чувствам добре, тръгвам към Албания с първия влак....
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не пипайте схемите на Тикквата и подобни на Семерджиев. Сакън да не им секнат кранчетата.
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
хората по света правят гуми, текстил, строителни материали от коноп, но у Бг растение без активна съставка е демонизирано, бг бизнеси с коноп се изнесоха отдавна в румъния да произвеждат и плащат данъци, до кога ще ни управляват нискочели лалугери?...
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
дори и Албания са по-напред от нас, декриминализира както всички бели държави, а у нас най-големите престъпници са тийнове с по един фас... нямам думи
5
2
 
7
 
! Отговори
Егати преди 9 месеца
пичовете!
4
0
 
15
 
! Отговори
Това е зелено преди 9 месеца
Стъблената дървесинна на конопа служи за производството на строителни и изолационни материали тухли, коноп-бетон, заздравяващ материал в напаравата на врати и др. От един декар индустриален коноп може да се произведе количество хартия, еквивалентно на добитото от 4 декара гора, при положение че конопът се отглежда за 20 седмици, а дърветата израстват за 20 години.