Танкове навлязоха в сирийския град Тафас

Властите заявяват, че насилието се финансира отвън
Обновена: 8 май 2011 18:03 | 8 май 2011 17:57, Елка Василева
76
Танкове навлязоха в сирийския град Тафас
Снимка: Reuters

Сирийски правителствени войски навлязоха в южния сирийски град Тафас близо до Дераа, съобщи Ройтерс, като се позовава на очевидци. Най-малко осем танка влезли в 30-хилядния град в 06.00 часа местно време (03.00 часа по Гринуич).

Местни жители съобщили, че чули изстрели и видели войници и полицаи да нахлуват в къщите и да арестуват младежи.

Хиляди селяни от долината Хауран вчера се събраха на демонстрация в Тафас и скандираха искания за оставката на президента Башар Асад.

Армията попречила на селяните да отидат в Дераа, който е център на протестите и остава обграден от танкове, затова те се прехвърлили в Тафас, на 12 км северозападно от Дераа.

През нощта сирийски военни части, подкрепени от танкове, са навлезли в два квартала от град Хомс. Това е първото военно нахлуване в жилищни райони на третия по големина сирийски град, отбелязва Ройтерс.

Очевидци съобщават за стрелба с автоматично оръжие и артилерийски обстрел. В едномилионния град са разположени най-малко 8 танка и неколкостотин войници.

Според правозащитната организация "Инсан" вчера в Хомс са убити 16 демонстранти, когато силите за сигурност открили огън по протестно шествие, предаде Франс прес.

Сирийската армия продължава операцията си в Банияс, където в неделя бяха задържани над 200 души, сред които и 10-годишно момче, предаде Асошиейтед прес.

От началото на антиправителствените протести в Сирия в средата на март са убити над 580 цивилни и 100 войници. От тях само в Дераа са убити над 350 души според правозащитни организации. В петък в Банияс силите на реда убиха 30 демонстранти, отбелязва агенцията.

Сирийските власти заявиха, че насилието в Дераа е предизвикано от "терористи", които получили пари от живеещ в Саудитска Арабия човек, предаде ДПА.

Сирийската телевизия излъчи късно снощи предполагаемите признания на трима мъже, които казват, че получили пари от "външни източници" и купили оръжия в опит "да се възползват от протестите, за да нападнат армията и силите за сигурност".

Още по темата

Те казват, че получили парите от мъж на име Сауд ал Отайби, с когото лидерът им Ахмад Мохамад Аяш се срещнал в Саудитска Арабия.

Сирийската телевизия вече е излъчвала няколко подобни предполагаеми признания, включително от група, която твърди, че получила пари и оръжия от Ливан, за да разпали протести и да дестабилизира Сирия, отбелязва ДПА.
 
                                                                                                                                                                           (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: Сирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
anti isliam преди 12 години
ako amerika ne vodi voina s gadnite miuslita na tehna teritoria to gadnite miuslita 6e vodiat voina na na6a teritoria tova nikoga niama da spre vaprosat opira do tova imali prezident koito da im hvarli nioakolko atomni bombi ta da si sednat na gaza za pone 100 godini ili ne bilo to medvedev ili obama ili kitaicite za mene niama zna4enie koi 6e im hvrali atomnite bombi
40
0
 
3
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Ето ви тоталното решение за целия сайт:Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
39
3
 
2
 
! Отговори
БАТО преди 12 години
Сега НАТО ще отиде ли вече и там да сипе бомби ? За едни може, за други не. Интереса клати феса. HAIL TO NATO ( the army of Israel ).
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Долу ръцете от Сирия. ЕС трябва да спре контрабандата на оръжие от ислямистки източници, с което се въоръжават бунтовниците в Сирия, Либия и др., а не да праща умиротворяване от въздуха. Крайно време е ЕП да вземе правилната позиция.
37
3
 
5
 
! Отговори
revlio преди 12 години
до 58 софиянец е ти де видя демокрация в София на погребението на И.Славков контрабандиста и мошенника ли
36
3
 
15
 
! Отговори
софиянец преди 12 години
тия пичове не ги е ударила демокрацията все още :-) като ги тресне ще си искат танковете ама те вече ще са отипли за скраб...
35
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И тук трябва да влезат танковете. И да изринат Бойко,Дянков,ЦЦ,Трайков, Плевналиев и тем подобни *** от държавата.
34
5
 
8
 
! Отговори
jackbg преди 12 години
Священная война е руска патриотична песен написана за 1-вата световна война.Комунистичвските плагиатори сменят само едно нещо.Вместо"Тевтонская"става "фашисткая".
33
3
 
11
 
! Отговори
шефа преди 12 години
Чакаме ги в София!
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много *** ей
31
13
 
10
 
! Отговори
щ2 преди 12 години
И в Сирия петролът ще премине в ръцете на народа. От комунистическата чума ще се отърваваме малко по-малко, защото комунистите не посмяха да разпалят световна война, че тогаз щяха да последват съдбата на фашистката чума и Хитлер.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
vlado li?toi znae.
29
1
 
17
 
! Отговори
topcho преди 12 години
Molia da predadete na moderatora na saita ot vchera che e goliam pederast i maika mu e ***..
28
6
 
9
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Къде е сега НАТО да направи въздушни удари!!!
27
6
 
37
 
! Отговори
Mango преди 12 години
Само липсата на петрол в Антарктида,все още спасява пингвините от грозящото ги унищожаване, чрез "демократичните бунтовници", финансирани от Америка!
26
5
 
41
 
! Отговори
Леон Планета преди 12 години
И да си припомним крилатата фраза на ЦРУ.Създай проблем.Реши проблема.Контролирай положението.Проблем лесно се създава.Решение няма.Осирането е пълно!
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че вие си бяхте suiz с фашистите, докато не ви нападнаха
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тест
23
4
 
5
 
! Отговори
do nomer 40 преди 12 години
Da jivee zarska Rusiq, dolu SSSR!
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вън агресорите!!