Танкове навлязоха в сирийския град Тафас

Властите заявяват, че насилието се финансира отвън
Обновена: 8 май 2011 18:03 | 8 май 2011 17:57, Елка Василева
76
Танкове навлязоха в сирийския град Тафас
Снимка: Reuters

Сирийски правителствени войски навлязоха в южния сирийски град Тафас близо до Дераа, съобщи Ройтерс, като се позовава на очевидци. Най-малко осем танка влезли в 30-хилядния град в 06.00 часа местно време (03.00 часа по Гринуич).

Местни жители съобщили, че чули изстрели и видели войници и полицаи да нахлуват в къщите и да арестуват младежи.

Хиляди селяни от долината Хауран вчера се събраха на демонстрация в Тафас и скандираха искания за оставката на президента Башар Асад.

Армията попречила на селяните да отидат в Дераа, който е център на протестите и остава обграден от танкове, затова те се прехвърлили в Тафас, на 12 км северозападно от Дераа.

През нощта сирийски военни части, подкрепени от танкове, са навлезли в два квартала от град Хомс. Това е първото военно нахлуване в жилищни райони на третия по големина сирийски град, отбелязва Ройтерс.

Очевидци съобщават за стрелба с автоматично оръжие и артилерийски обстрел. В едномилионния град са разположени най-малко 8 танка и неколкостотин войници.

Според правозащитната организация "Инсан" вчера в Хомс са убити 16 демонстранти, когато силите за сигурност открили огън по протестно шествие, предаде Франс прес.

Сирийската армия продължава операцията си в Банияс, където в неделя бяха задържани над 200 души, сред които и 10-годишно момче, предаде Асошиейтед прес.

От началото на антиправителствените протести в Сирия в средата на март са убити над 580 цивилни и 100 войници. От тях само в Дераа са убити над 350 души според правозащитни организации. В петък в Банияс силите на реда убиха 30 демонстранти, отбелязва агенцията.

Сирийските власти заявиха, че насилието в Дераа е предизвикано от "терористи", които получили пари от живеещ в Саудитска Арабия човек, предаде ДПА.

Сирийската телевизия излъчи късно снощи предполагаемите признания на трима мъже, които казват, че получили пари от "външни източници" и купили оръжия в опит "да се възползват от протестите, за да нападнат армията и силите за сигурност".

Още по темата

Те казват, че получили парите от мъж на име Сауд ал Отайби, с когото лидерът им Ахмад Мохамад Аяш се срещнал в Саудитска Арабия.

Сирийската телевизия вече е излъчвала няколко подобни предполагаеми признания, включително от група, която твърди, че получила пари и оръжия от Ливан, за да разпали протести и да дестабилизира Сирия, отбелязва ДПА.
 
                                                                                                                                                                           (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: Сирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЦРУ нямат почивка :)
20
4
 
14
 
! Отговори
Tina преди 13 години
Имаше едно предсказание на Ванга. Не си спомням точно, ставаше въпрос кога ще започне Третата световна война или нещо подобно, на което тя отговаря "Сирия още не е паднала".Тези "промени" в арабския свят не ми вдъхват доверие. След тези промени и след падането на Мубарак, в Египет са убити 10 християни и запалени 2 църкви. Дано Сирия не падне.
19
6
 
13
 
! Отговори
Избирател шефът ви преди 13 години
Със или без вашия жалък сайт.Със или без вас тая държава върви по пътя на Египет,Либия,Сирия и т.н.Вие с нищо не помагате на Вожда си,само хвърляте масло в огъня на изригващия народен бяс.И повярвайте ЖАЛКИ СТРАННИ ХОРИЦА,..когато тоя народен бяс изригне,ще се намерят достатъчно паметливи да се сетят и за вас.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
i tuka shte im spretnat edna demokraziika - zapadno-isliamska
17
4
 
27
 
! Отговори
Избирател шефът ви преди 13 години
Когато Албания пуснала своя телевизия,при всяко вклю1ване говорителите се обръщали с поздрава ''Добър ден/вечер емир ходжа/или както там им било обръщението към тогавашния им диктатор/''ТАКА НАПРАВЕТЕ И ВИЕ В ТОЯ СТРАНЕН САЙТ.ПРЕМАХНЕТЕ ОПЦИЯТА ЗА КОМЕНТАРИТЕ НИ и оставете възможност само Бойко Борисов да пише.А вие пишете само и единствено ,каквото ТОЙ ВОЖДА ВИ НАРЕДИ.
16
6
 
9
 
! Отговори
ДПА преди 13 години
Според неназовани източници от ЦРУ Леон Планета е обяснил,че Осама финансира бунтовете от небето.Водят се преговори с Холивуд за участието на "Пинко-розовата пантера".Според неназован източник от пентагона при неутрализиране на терорист N1 е учавсвал "Пинко-розовата пантера".Пинко е държал Осама за топките до като Джон Рембо(Силвестър Сталон) го нацели с лъка.Оххх,Тоз път мъ уцели са били последните думи на Осама.Бил е предоставен за операцията от Холивуд.Леон Планета от ЦРУ лично е водил преговорите с Холивуд .Президент Обама обмисля награждаването на "Пинко" с кило магданоз за героизма му, както гальовно го нарича."Пинко-розовата пантера"лично е потвърдил за смърта на Осама.Който не верва у модерните технологии да ходи да го пита.
15
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Скъпи мъдерасти,какъв е смисъла от коментарите щом като ги триете всичките?
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо просто не махнете възможността да се коментират статиите и да се свърши с тия простотии?Така ще станете нищо повече от обикновен вестник и никой повече няма да стъпи тук...
13
2
 
32
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
модераторе колко ти платиха цру да продадеш родината си?
12
0
 
8
 
! Отговори
moderatorovy prdel преди 13 години
Konski kokot do prdele ti vole namrdany!
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
от 14,15,16,17,18,19 и 20:Хахахахаха :)) Не е истина как ме развеселихте. Премахнахте ми коментарите, в които пише това, което е на 14 и 20, със същото твърдение, което пишете там :))))) Че и бан получих. Как не ви е срам бе!!! Пожелавам ви да не останат читатели на тоя сайт!!!
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Премахнат поради нарушение на правилата на сайта
9
4
 
19
 
! Отговори
ТОВА Е ..... преди 13 години
..ЦЕНЗУРА , *** ЧЕРВЕНО...!!!!ДГД!!!!
8
5
 
22
 
! Отговори
АБЕ, МОДЕРАТОРА... преди 13 години
...ТИ СИ *** КОМУНИСТИЧЕСКИ ***!!
7
3
 
12
 
Отговори
Гуньо преди 13 години
Същите като арабите бяхме преди 20 години. Все бяхме мноооого особени, всинца бяхме голяяяяма работа, Запада трябвало да се учи от нас и т.н.После погладувахме десетина години, доста от нас отидоха на запад с преклонена глава и се разбра, че сме също като европейци, само че по-прости, невъзпитани и наивни. Сега ги тичкаме след европейците страхопочтително и с молба в очите чакаме за нещо да ни похвалят.
6
0
 
0
 
! Отговори
Е. Дж. преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Таман като свършат с Либия и момента в Сирия ще е назрял. Нема се плашите, умни хора работят в тая област.
5
0
 
0
 
! Отговори
В СИРИЯ , ЗРЕЕ... преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

...ГРОЗНА КАСАПНИЦА И ГРАЖДАНСКА ВОЙНА!!С ТАНКОВЕ ,СРЕЩУ ДЕМОНСТРАНТИ----ТОВА Е БЕЗУМИЕ, СТРАХ И ОТЧАЯНИЕ НА РЕЖИМА!ОТГОВОРА ,ЩЕ БЪДЕ СТРАШЕН!!!!
4
1
 
30
 
Отговори
мастер оф пупетс преди 13 години
*** е премахнат поради нарушение на човешките правила
3
0
 
0
 
! Отговори
Смърт за НАТО!!! преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Преди да ме изтрият :"СМЪТ за НАТО И ЕС!!!!
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Не се хабете, след малко на всеки коментар ще пише "Премахнат поради нарушение на правилата на сайта".Предлагам бойкот!