Сирийски танкове навлизат в град Банияс

Операцията е насочена към сунитските райони
Обновена: 7 май 2011 10:20 | 7 май 2011 10:18,
36
Сирийски танкове навлизат в град Банияс
Снимка: Reuters

Сирийски военни части щурмуваха тази нощ размирния град Банияс, съобщи Ройтерс, позовавайки се на активисти на движението за човешки права в Сирия.

Военни и танковете навлезли в града, населен предимно със сунити, от три направления. Операцията е насочена именно към кварталите, населени със сунити, които се обявиха против режима на президента Башар ал Асад.

Хората изградили „живи прегради“ по улиците, за да не допуснат навлизането на танковете. Електричеството и комуникациите с града са прекъснати.

Още по темата

В морето южно от Банияс патрулират и кораби на сирийските военоморски сили. Сунитските и смесените райони на града са напълно обсадени.

В пристанищния град Банияс има райони, населени от алауити – секта в шиитския клон на исляма, към която принадлежи и президентът Басар ал Асад. Армията не се насочва към тях, съобщава Ройтерс.

Протестите срещу режима на Башар ал Асад започнаха в града на 10 април. Същия ден привърженици на президента откриха огън по демонстрантите и убиха шестима души.

Властите в Дамаск твърдят, че Банияс е „център на салафисткия тероризъм“, а привържениците на режима твърдят, че ако президентът падне от власт, алауитите ще бъдат подложени на жестоки репресии.

Това води до разцепление сред жителите на градове със смесено население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
princes преди 12 години
do vsi4ki,koito mi slagat minusi,qvno nqmat i ni nai malka predstava kakvo stava v SIRIQ.i da vi stane qsno,4e ako darjavata na edna strana ne za6titava naroda ot vaorajeni prestapni grupirovki-to nqma koi drug,za6toto tezi "protestira6ti"sa to4no takiva.te prosto iskat vlast,a ne demokraciq ili kakvoto i da bilo drugo.IZVINQVAM SE 4e nqmam kirilica.ako uspeq da si doida vBG,za6toto sam na 30 km ot BANIQS,drugiqt pat 6te vi pi6a na balgarski.
33
0
 
0
 
! Отговори
До № 23 преди 12 години
Ние от Колорадо, Ню Мексико, Невада и Аризона сме с братята тексасци! Ще видим каляифорнийците с нас ли ще се обединят или с Мексиканска Калифорния. Шут на грингосите!
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Сирия още от самото начало протестите по разказ на очевидци не са били мирни, а въоръжени. Направете тук един въоръжен протест, да видите как ще реагира властта, всички в ареста и това ще е правилно. Мирни протести да, но не употребата на оръжие. А сега както виждам в Сирия се оформя религиозна гражданска война. Жалко
31
2
 
3
 
! Отговори
princes преди 12 години
i da poqsnq,4e ne sam protiv sonitite kato cqlo, a samo protiv tezi protestira6ti bokluci,koito za ni6to nestavat i zatova protestirat
30
5
 
1
 
! Отговори
princess преди 12 години
nomer 5 i nomer 9sa pravi.samo tankove za tazi *** ,koqto za ni6to nestava.vijda im se kraq i bravo na prezidenta.napalno go podkrepqm.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 27-------------Умният,гледам че ги разбираш нещата!!Изтриха ми коментара иначе ти бях приготвил факти!!Преди да се правиш на умен потърси в интернет и тогава се прави на умен!!Ти пък на мен си ми интересен!!!За първи път виждам такъв умник като теб!!!
28
0
 
4
 
! Отговори
ринго преди 12 години
с американците или без тях свадата и убийствата ще продължат защото това е религиозно противоречие .Сунити - те вярват че Мохамед е пророка на Аллах а алевитите са последователи на зета на Мохамед - Али и по негово име им казват алевити или така наречените казълбаши или шиити .Просто някой трябва да надделее.В Турция командват сунитите от векове и може да се каже че са по за предпочитане докато в Иран командват шиитите и религията е която води държавата.Турлю гювеч бих казал но властта е сладка
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много си *** мойто момче, не си ми интересен, поне да можеше да спориш с аргумени, а ти зацикли като развален грамофон, ходи си завърши средното образование че с основно си за никъде...
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 25---------------Ти си ***!!!!И да,откриха нефт в Афганистан!!!***!!!!!
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наскоро били открити находищата ОБАЧЕ гадните хамериканци ЗНАЕЛИ това още ОТ ПРЕДИ 10 години и затова ги нападнали ***
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТАЛИБАНИТЕ ЗАТРИЛИ БИЗНЕСА С МАКА ХАХАХАХАХАХАХА ПО-ГОЛЯМА ГЛУПОСТ НЕ БЯХ ЧУВАЛ, ТИ ПЪРВО СЕ НАУЧИ ДА СИ ПИШЕШ ИМЕТО ПРЕДИ ДА "РАЗСЪЖДАВАШ"
23
3
 
10
 
! Отговори
Патриот do16 преди 12 години
Точно така да подкрепим братята тексасци в битката им срещу тираничното федерално правителсвто!Да спрем федералния терор над невинни тесксаски граждани!Дръзки да се отправи незабавно към мексиканския залив!БЪЛГАРИЯ И ТЕКСАС ДРУЖБА ОТ ВЕКОВЕ ЗА ВЕКОВЕ!ДА ЖИВЕЕ СВОБОДЕН И НЕЗАВИСИМ ТЕКСАС!
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
19 - в Афганистан може и да няма нефт...има опиум. Друго?
21
2
 
7
 
! Отговори
Узунов преди 12 години
до 19---------------------В Афганистан има нефт!!Наскоро откриха няколко находища!!Имаше дори и статия в този и други сайтове!!Така че поправи си пропуска бе ***!!!!!!!!!!!!!!!!!!
20
3
 
9
 
! Отговори
A4o преди 12 години
Оф, как ме е яд да обяснявам на разни малаумни киндери, еми там няма нефта, но има интерес, има изгода, и тя е наркотика, макови полета и прочие.....Преди да талибаните да вземат властта в Авганистан, тази държава е произвеждала около 80% от мак-а, след като талибаните завземат със сила власта, те ликвидират този бизнес, почти го затриват, обаче на Америка това не им хареса и те се намесиха, сега Авганистан си върна водещата роля в пеоизводството на мак....! Сега и за мака ли да ти обяснявам?!
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Афганистан какъв нефт има бе ***?
18
3
 
7
 
! Отговори
A4o преди 12 години
И защо не се намесят Американците и компания там, аааа чакай, то там няма нефт!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това на снимката ли са сирийските танкове бе.....
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се подкрепят протестиращите Тексасци! Да им се изпрати оръжие! Да се затвори въздушното пространство над Тексас! НАТО да подкрепи протестиращите и да бомбардира останалата част от САЩ!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъй като Тексас е влязъл в САЩ бъдейки независима държава - то този щат е единственият, който има право да проведе всенароден референдум за несависимост.Така също - флафът на Тексас е единственият, който има право да е на едно ниво (на флагщока) с федералният флаг.