Танкове навлязоха в сирийския град Тафас

Властите заявяват, че насилието се финансира отвън
Обновена: 8 май 2011 18:03 | 8 май 2011 17:57, Елка Василева
76
Танкове навлязоха в сирийския град Тафас
Снимка: Reuters

Сирийски правителствени войски навлязоха в южния сирийски град Тафас близо до Дераа, съобщи Ройтерс, като се позовава на очевидци. Най-малко осем танка влезли в 30-хилядния град в 06.00 часа местно време (03.00 часа по Гринуич).

Местни жители съобщили, че чули изстрели и видели войници и полицаи да нахлуват в къщите и да арестуват младежи.

Хиляди селяни от долината Хауран вчера се събраха на демонстрация в Тафас и скандираха искания за оставката на президента Башар Асад.

Армията попречила на селяните да отидат в Дераа, който е център на протестите и остава обграден от танкове, затова те се прехвърлили в Тафас, на 12 км северозападно от Дераа.

През нощта сирийски военни части, подкрепени от танкове, са навлезли в два квартала от град Хомс. Това е първото военно нахлуване в жилищни райони на третия по големина сирийски град, отбелязва Ройтерс.

Очевидци съобщават за стрелба с автоматично оръжие и артилерийски обстрел. В едномилионния град са разположени най-малко 8 танка и неколкостотин войници.

Според правозащитната организация "Инсан" вчера в Хомс са убити 16 демонстранти, когато силите за сигурност открили огън по протестно шествие, предаде Франс прес.

Сирийската армия продължава операцията си в Банияс, където в неделя бяха задържани над 200 души, сред които и 10-годишно момче, предаде Асошиейтед прес.

От началото на антиправителствените протести в Сирия в средата на март са убити над 580 цивилни и 100 войници. От тях само в Дераа са убити над 350 души според правозащитни организации. В петък в Банияс силите на реда убиха 30 демонстранти, отбелязва агенцията.

Сирийските власти заявиха, че насилието в Дераа е предизвикано от "терористи", които получили пари от живеещ в Саудитска Арабия човек, предаде ДПА.

Сирийската телевизия излъчи късно снощи предполагаемите признания на трима мъже, които казват, че получили пари от "външни източници" и купили оръжия в опит "да се възползват от протестите, за да нападнат армията и силите за сигурност".

Още по темата

Те казват, че получили парите от мъж на име Сауд ал Отайби, с когото лидерът им Ахмад Мохамад Аяш се срещнал в Саудитска Арабия.

Сирийската телевизия вече е излъчвала няколко подобни предполагаеми признания, включително от група, която твърди, че получила пари и оръжия от Ливан, за да разпали протести и да дестабилизира Сирия, отбелязва ДПА.
 
                                                                                                                                                                           (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: Сирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
в преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

естествено че е отвън Англия и нейните амбиции за доминация над света са виновните навсякъде където са разделят и владеят те са владетелите на света днес колкото и да не ви се вярва