ЕС затяга санкциите срещу Сирия

НАТО не вижда условия за намеса
Обновена: 1 авг 2011 17:20 | 1 авг 2011 17:20, Елка Василева
14
ЕС затяга санкциите срещу Сирия
Град Хама, Сирия. Снимка: Reuters

Европейският съюз ще засили санкциите срещу режима на сирийския президент Башар Асад след операцията на сирийската армия в град Хама, при която само вчера загинаха близо 100 души, предаде Франс прес, като цитира европейски дипломатически източници.

Новите санкции срещу сирийския режим ще влязат в сила незабавно, посочи и говорител на дипломат номер едно Катрин Ащън.

Пет нови имена на приближени на сирийския президент ще бъдат включени утре в списъка на сирийците, които нямат право на европейски визи и чиито авоари бяха замразени.

ЕС вече прие три пакета санкции срещу Дамаск. Те са насочени срещу лидерите на режима, в това число и самия президент, както и срещу фирми, свързани с властта. Някои от санкциите визираха и ръководители на Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран, обвинени, че подпомагат режима на Башар Асад да потуши протестите.

При операцията на сирийската армия в Хама и други градове, обхванати от протестите и от бунта срещу Башар Асад, само вчера загинаха 139 души, посочва Франс прес, като се позовава на сирийски правозащитници.

Хама е сцена на големи протести срещу режима и е символ на борбата срещу сирийския режим след кървавата репресия през 1982 г. на бунт, организиран от Мюсюлманските братя. Смята се, че тогава са загинали 20 000 души.

Още по темата

Същевременно генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен заяви в интервю за френския в. "Миди либр", че няма необходимите условия за интервенция на многонационалните сили в Сирия. Той направи паралел с Либия и припомни, че в северната африканска страна НАТО води операция, основаваща се на ясен мандат на ООН и ползваща се с подкрепата на страните от региона.

По отношение на Сирия тези две условия не са изпълнени, каза генералният секретар.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
neshto kogato nee ydobno i ima interesi predimno amerikanski,e rejim,kogato e sa hybavi hora ,ia zaformrte edna svetovna voina ta kvoto takova ,pone shte se razchisti malko ima dostatachno boklyk za reciklirane.
13
0
 
0
 
! Отговори
Петров до 10 преди 12 години
За кой Асад говориш - за татко Хафес Асад ли? Същия, който даде заповед през 1982 година за избиването на 10 000 /ДЕСЕТ ХИЛЯДИ!!!/ граждани на Сирия? А Вие, Господине, сте луд.
12
1
 
0
 
! Отговори
тактически преди 12 години
1 чака се сирийската армия да узрее и да застане на страната на народа 2 обстановката около обяването на палестина разсейва интересите в региона 3 турция и израел не са заинтересовани в момента от ескалация причина точка 2 4 всичко е предрешено асат си отива но биби сьщо
11
0
 
1
 
! Отговори
Железарския магазин преди 12 години
Аууу какво виждам на снимката това май е Т 55 или китайския му аналог Type 59.Въхх какво "съвременно чудо" на "великата" съветско-китайска инженерна мисъл! Сигурно ще разпердушини нищо не струващите М1 А1 Ейбрамс и Леопард 2 или Меркава МК 4! "Страховита" и "непобедима" сирийска армия..:))
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на Асад!
9
0
 
2
 
! Отговори
do 6 преди 12 години
за мюсюлманските сестри лоша дума да не сам чул
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
te zatui ne iskali iran da ima atomno orajie da mogat da si praviat kakvoto si iskat
7
2
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
do # 1-Asad trebva da se podkrepja,toi ne e arabin.
6
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
Spored ES i USA Musulmanski Bratja sa demokrati4no dvijenie.
5
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
Prijatelstvoto m/u USA i Sauditska Arabia e za primer.
4
0
 
3
 
! Отговори
bg преди 12 години
Musulmanskite Bratja sa mnogo mili.Uorlik gi podkrepja v Libia,Siria,Bulgaria,Kosovo,4e4nja.
3
2
 
6
 
! Отговори
никой преди 12 години
В Тунис когато броят на убитите стигна до 200, Бен Али избяга. В Египет когато стигна до 300 Мубарак си подаде оставка, и в двата случая междонародната общонст обяви, че тези лидери загубиха своята лигитимност и застанаха на страната на народа. В Либия при около 300 жертви, съвета за сигурност на ООН обяви война на Кадафи, а в Сирия в момента броят на убитите мирни граждани надмина 2450 души а международната общонст мълчи...
2
4
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
ко ти пука за сирия пии си узото и се насалаждаваи на живота
1
11
 
5
 
! Отговори
Гърция преди 12 години
EС трябва от един път да сложи точка на Асад - да пратят сухопътни сили и 70% от военния капацитет и точна за 24 часа Асад ще бъде даден на народната любов.Садам Хюсеин Младич и други диктатори много се бавихаАсад извършва престъпления срещу човечеството и трябва да бъдат взети мерки- ЕС неможе да си мълчи за тази варварщина и геноцит срещу народа на Сирия Военна намеса с пълен капацитет на страните членки и Асад ще бъде решен за 24часа а Сирия свободна и демократична