Сирия: Това е гражданска война. По улицата има тела

В страната започна голямо военно настъпление
Обновена: 30 яну 2012 14:53 | 30 яну 2012 10:28, Елка Василева
129
Сирия:  Това е гражданска война. По улицата има тела
Снимка: Reuters

В Сирия вчера започна голямо военно настъпление, с което режимът иска да си върне части от Дамаск, които са под фактическия контрол на бунтовниците, ден след като Арабската лига съобщи, че спира наблюдателната си мисия заради растящото насилие, пише британският в. "Гардиън".

Силите на режима убиха най-малко 19 души в едни от най- кървавите сблъсъци в столицата от началото на 10-месечния бунт в Сирия. Очевидци в Дамаск съобщават за тежки сблъсъци. Военни обстрелват жилищни квартали.

"Това е гражданска война. По улицата има тела", заяви за Ройтерс активист от сирийското предградие Кфар Батна.

Десетки умират, докато режимът на Башар Асад обстрелва квартали на Дамаск, гласи заглавие на британския вестник "Дейли телеграф". Опозиционни активисти съобщиха за улици, осеяни с човешки тела, след като настъпващите военни стреляха с артилерия срещу четири от отдалечените предградия на Дамаск, отбелязва вестникът.

10-месечният бунт в Сирия навлезе в особено жестока фаза, което някои наблюдатели отдават на нервността на режима след поредицата бунтовнически победи в Дамаск и на други места. През първите седмици на изпратената миналия месец наблюдателска мисия на Арабската лига сирийските въоръжени сили проявиха относителна сдържаност в сравнение с кръвопролитията през есента, отбелязва "Дейли Телеграф".

Въпреки че стотици души бяха убити след пристигането на наблюдателската мисия, насилието се разрасна драстично с близо 250 жертви от миналия вторник насам. Най-малко 66 души са убити вчера според Сирийския център за наблюдение на човешките права. В знак на протест срещу увеличаването на жертвите Арабската лига прекрати през уикенда наблюдателската мисия в Сирия, посочва БТА.

Генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби пристигна вчера в Ню Йорк, за да настоява пред Съвета за сигурност на ООН за приемане на резолюция в подкрепа на мирния план на Арабската лига, който призовава за оттеглянето на Асад. Съветът за сигурност се очаква да обсъжда тази седмица събитията в Сирия, но Русия подчерта, че ще наложи вето на всяка резолюция, която предвижда санкции или намеква за смяна на режима.

Подкрепата на Москва за Асад изглеждаше колеблива към края на миналата година, но Русия отново застана зад бившия си съюзник, опасявайки се от разрастване на революционните промени след продемократичните протести в руската столица.

Без наблюдатели на място и дипломатическа перспектива конфликтът в Сирия между силите за и против Башар Асад се засилва опасно, пише френският в. "Фигаро". Главната опозиционна група - Сирийският национален съвет настоява повече отвсякога за международна защита на цивилните. Съветът призовава и за демонстрации в цял свят пред посолствата на Русия заради несъгласието й с проекторезолюцията, внесена в ООН.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: СирияБашар Асад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой ти каза че е нямало по време на комунизма , нямало е паради и мен ме дразнят с афиширането си , но винаги си ги е имало и проституция винаги си е имало и кражби си имало е не в такива в мащаби защото е нямало пазар къде да се пласира и най-вече не е могло да се парадира имало си е убийства , разликата е в осведомеността.
46
1
 
5
 
! Отговори
до 35 преди 12 години
Ти колко години си живял по време на социализма?
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 40 хайде да не си говориме за цени защото имаше такива аномалии от които държавата печелеше безумно.
44
0
 
7
 
! Отговори
до 41 преди 12 години
*** е израз на демократично разбиране , през комунизма *** не се пооштряваше дори не знаехме какво е това , ти ако си гей аз не съм
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 40 да те осведомя ,че до 2000 година нямаше пенсионе фонд , комунистите го бяха премахнали още в началото на 50 години , вноски се внасяха директно в Бюджета и едва правителството на ОДС отдели фонда и той започна наново да се формира . Пенсийте винаги са били малки с изключение на активните борци срещу фашизма.
42
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Долу диктаторската хунта на Асад!Да живее свободна Сирия!
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 38 Долен комунуиден педрарст, пълен сирак е от ПСВ и цял живот е работила като вол, но *** като теб едва ли ще могат да го разберат и точно в това ние грешката в прехода.Апропо колко е била тогава пенсията на твоята баба.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Номер 36, а колко пенсионни вноски е направила баба то за тези 44 лева пенсия? Нула или нула?. А с тези 44 лева баба ти можеше да си купи 293 типови хляба по един килограм или 169 хляба Добруджа по един килограм? Сега каква пенсия ти трябва, за да си ги купиш?
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Номер 36, сещаш ли се че тези 44 лева дето ги е взимала баба ти, сега се равняват на 500-600 или 1000 лева пенсия.......
38
1
 
5
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
ами ако баба ти е вирела краката на младини то тези нейни 44 лева са напълно оправдани ! нали знаеш че некадърниците винаги се оплапкват и реват .
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
31-моите ценности са всяка държава да си печели сама от природните ресурси ,да не ми втълпяват ,че педерасията е (нормално) нещо ,че *** престъпност трябва да остане ненаказана ,защото този специфичен етнос е слабост на *** ,както и сащ да спрат се месят във вътрешната политика на суверенни държави ,а на въпроса ти за информацията която черпя ,,,е тя не е от чифутските продажни медии,мога да мисля
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 33 убийства е имало винаги , баба ми на село взимаше 89 година 44 лева пенсия , това не са били никога пари , няма по- голяма неправда от тази да ти експлоатират земята 45 години без пари , което направиха комунистите просто ми е писнало от комунистическите ви глупости .
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 30 в това няма лошо , но нали имат възможност , пазара на труда е свободен , едни ще отидат други ще се върнат , трети ще останат , не си затворен зад телени мрежи които пазят социалистическия рай от капиталистическия ад и на мен не ми харесва всичко , което се случи през последниете 20 години , но за това сме си виновни ние и никой друг и за нищо на света не бих искал да се върне старото безвремие.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Време е да се въведе конституционния ред ,смърт на американските и евреиските провокатори на гражданска война в Сирия ! Действай Асад ако не искаш съдбата на Либия !
33
1
 
7
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
ИЗРОДЕ,ЧОВЕКА ТИ ГОВОРИ ЗА ТОЗИ ГЕНОЦИД КОЙТО СЕ ИЗВЪРШИ НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СЛЕД 89 Г , А ТИ С ТАЯ ТВОЯ (ДЕМОКРАЦИЯ) .ЗАЩО НЕ ОТИДЕШ ДА ГОВОРИШ ЗА НЕЯ ПРИ РОДНИНИТЕ НА ОТВЛЕЧЕНОТО И УБИТО МОМИЧЕ В ПЕРНИК ,ПРИ БЛИЗКИТЕ НА УБИТИТЕ МОМЧЕТА ОТ *** В КАТУНИЦА,ПРИ ХИЛЯДИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ПО СЕЛАТА ,КОИТО СА ПОДЛОЖЕНИ ПОСТОЯННО НА *** ТЕРОР,ХОДИ ДА ГИ РАЗТЯГАШ ТИЯ ЛОКУМИ ПРЕД РАБОТНИЦИТЕ КОИТО БАЧКАТ И НЕ МОГАТ ДА СИ ВЗЕМАТ ЗАПЛАТАТА ,ТАМ ГИ ГОВОРИ ТИЯ ГЛУПОСТИ *** НЕ ТУКА АНОНИМНО
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Смачкай ционистките плъхове Асад! Да живее Сирия!
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пескачам квалификацийте , но ми отговори , какъв е твоя свят , какви са твоите ценности , какви са източниците ти на информация и най- накрая наистина се развива света ето миналата година автирирарни режими с по 30 и кусуср годишна история паднаха от власт , тази ще ги последват други , следва продължение нали знаеш.
30
0
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
И какво ти даде демокрацията в БГ, ако си бивш комунист или ДС то те разбираме, но за младите хора, които не са е по-добре да бягат на запад както и правят чудно защо.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 23*** по полека серераско шаломче не си хаби нервите ще ти трябват тепърва ,защото светът върви и се развива в посока която хич няма ви изнася ,затова успокой топката , пий си хапчето ,накисни с краката в студена вода и си пусни CNN ,за да си получиш дневната доза от дезинформация която да ти напълни кухата кратуна ,че да продължаваш да си живееш в твоя илюзорен свят на евро-атлантическите ти (ценности)
28
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 26 бетонна глава , която дори не осъзнава какво и е дала демокрацията , а най-малкото е това да има и тя мнение по въпроса и да го споделя в интернет пространството.