Сирия: Това е гражданска война. По улицата има тела

В страната започна голямо военно настъпление
Обновена: 30 яну 2012 14:53 | 30 яну 2012 10:28, Елка Василева
129
Сирия:  Това е гражданска война. По улицата има тела
Снимка: Reuters

В Сирия вчера започна голямо военно настъпление, с което режимът иска да си върне части от Дамаск, които са под фактическия контрол на бунтовниците, ден след като Арабската лига съобщи, че спира наблюдателната си мисия заради растящото насилие, пише британският в. "Гардиън".

Силите на режима убиха най-малко 19 души в едни от най- кървавите сблъсъци в столицата от началото на 10-месечния бунт в Сирия. Очевидци в Дамаск съобщават за тежки сблъсъци. Военни обстрелват жилищни квартали.

"Това е гражданска война. По улицата има тела", заяви за Ройтерс активист от сирийското предградие Кфар Батна.

Десетки умират, докато режимът на Башар Асад обстрелва квартали на Дамаск, гласи заглавие на британския вестник "Дейли телеграф". Опозиционни активисти съобщиха за улици, осеяни с човешки тела, след като настъпващите военни стреляха с артилерия срещу четири от отдалечените предградия на Дамаск, отбелязва вестникът.

10-месечният бунт в Сирия навлезе в особено жестока фаза, което някои наблюдатели отдават на нервността на режима след поредицата бунтовнически победи в Дамаск и на други места. През първите седмици на изпратената миналия месец наблюдателска мисия на Арабската лига сирийските въоръжени сили проявиха относителна сдържаност в сравнение с кръвопролитията през есента, отбелязва "Дейли Телеграф".

Въпреки че стотици души бяха убити след пристигането на наблюдателската мисия, насилието се разрасна драстично с близо 250 жертви от миналия вторник насам. Най-малко 66 души са убити вчера според Сирийския център за наблюдение на човешките права. В знак на протест срещу увеличаването на жертвите Арабската лига прекрати през уикенда наблюдателската мисия в Сирия, посочва БТА.

Генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби пристигна вчера в Ню Йорк, за да настоява пред Съвета за сигурност на ООН за приемане на резолюция в подкрепа на мирния план на Арабската лига, който призовава за оттеглянето на Асад. Съветът за сигурност се очаква да обсъжда тази седмица събитията в Сирия, но Русия подчерта, че ще наложи вето на всяка резолюция, която предвижда санкции или намеква за смяна на режима.

Подкрепата на Москва за Асад изглеждаше колеблива към края на миналата година, но Русия отново застана зад бившия си съюзник, опасявайки се от разрастване на революционните промени след продемократичните протести в руската столица.

Без наблюдатели на място и дипломатическа перспектива конфликтът в Сирия между силите за и против Башар Асад се засилва опасно, пише френският в. "Фигаро". Главната опозиционна група - Сирийският национален съвет настоява повече отвсякога за международна защита на цивилните. Съветът призовава и за демонстрации в цял свят пред посолствата на Русия заради несъгласието й с проекторезолюцията, внесена в ООН.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: СирияБашар Асад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
1
 
! Отговори
До 63 преди 12 години
а това че си е гражданска война такава си е , това е точния термин
66
2
 
4
 
! Отговори
Булава преди 12 години
Там има руско морско сьединение и сега на нато му треперят гащите.
65
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
В прогнозите за тази година дават на Ирак 10.9 ръст на икономиката по висок от този на Китай естествено това се дължи на ужасно ниския старт и естествено е базирано основно на износа на петрол , да не мислите че по нещо друго им сравнявам показателите но кервана си върви колкото и да лаят кучетата
64
2
 
1
 
! Отговори
До 60 преди 12 години
По-скоро сащ ще бьде изерит от картата.
63
2
 
3
 
! Отговори
Чул нещо,чел много преди 12 години
"Това е гражданска война ..."С кого се бие редовната армия? С мирни граждани ли? Въоръжени мирни граждани са си чиста проба наемници платени от някъде и от нягого. От кого - познайте от три пъти.Много, много скъпо ще им струва на подбудителите на т.н. арабска пролет. Впрочем, то вече в Либия и Египет се вижда. Ще последват и други държави. А не знам и кога ще завърши "мирния процес" на демократизация в Ирак.Следва Афганистан. Наред е Оман, а за Судан никой не говори.Демокрацията в ход
62
6
 
2
 
! Отговори
Сокол преди 12 години
Точно така: само бой за руснаците и *** им! *** северняшко-славянска ***!Повече от 130 годни не можем да се отървем от тях в България, дано Сирия се освободи по-скоро!
61
1
 
1
 
! Отговори
за 56 урода )) преди 12 години
а ти си на Бойко от лошия матрял ))
60
6
 
4
 
! Отговори
отново руска връзка преди 12 години
Свидетели сме на един топъл край на студената война. Арабската пролет ще доведе до Московска есен и тогава ще е налице дългоочакваният край на студената война - главата на империята на злото, Русия, ще го закъса много. Те и сега са в кошчето за ***, но все още са активно зло. Още малко и ще могат да изливат злобата си само в Правда.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти да не си от послоството на Сирия у нас , като те гледам си много информиран
58
3
 
8
 
! Отговори
И Б-рия е вътре преди 12 години
Тези бунтовници са прехвърлените от Либия ислямисти от Ал Кайда, коята се е поставила в услуга на Запада. Като видят зора, бягат в Турция. Само че дават много убити и затова е целия вой. Редовната армия на Сирия е над 200 хиляди, добре обучена, с боен опит във войните с Израел. самите евреи признаха това през 1967 и 1973 год. Американските войски от Ирак са на Сирийскойорданската граница. Готви се агресия срещу Сирия от НАТО. Българското оръжие в Либия се прехвърля на ислямистките банди.
57
2
 
1
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Ех СЕМ (втория син на Адам) защо трябваше да се родиш,от твойто семе само раздори има по света.
56
12
 
4
 
! Отговори
тъпи руснаци преди 12 години
Тъпите руснаци .... пак застанаха от страната на губещите....
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мно го време чака Асад и направи грешка също като Кадафи
54
4
 
2
 
! Отговори
главната причина преди 12 години
Гоцето щеше да изнася тока на АЕЦ Белене за Сирия, но ние не построихме централата и затова сега там пламна гражданска война - вай вай.
53
3
 
3
 
! Отговори
Мюра преди 12 години
Правителството на САЩ трябва много да внимава, бащиците създали америка са предвидили в конституцията, че народа има право да притежава оръжие, като гаранция за спазване на общшествения договор между държавата и хората. Да не извадят там патлаците, че ще стане страшно.
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И сега и тогава си ги знаят престъпниците , по онова време когато дойдеше конгрес прибираха всики чейчънджий от улицата , после ги пускаха защото им трябваха , правеха си си ги доносници и управляваха улицата по този начи. По същя начин процедираха с изманиците , нелегалния хазарт , имнярите , а в центъра на София имаше едно известно кафене Бразилия на Витошка където се събираше ширпотребата м които на практика си бяха частници и за това непрекъснато бяха клиенти на милицията.
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига с тая Сирия ,вземете вие от ДНЕС.БГ да напишете материал за това как в събота тежко въоръжена жандармерия използва сълзотворен газ палки и гумени куршуми и арестува повече от 300 души в Оукланд-САЩ при протест на хората от движението окупирай Уолстрийт ,ако това беше се случило при режисираните протести в Русия такъв циониски (демократичен ) вой щяха да наддадат продажните *** медии ,че ни е бедна фантазията ,толкова за (демокрацията) на запад и сащ
50
0
 
6
 
! Отговори
до 47 преди 12 години
Разликата е в наказанието, сега повечето престъпления се правят от рецидивисти, чието място е в затвора. Както казват медиите - от стари познайници на полицията :) Едно е сигурно, сега престъпленията са 4 пъти повече от преди 1989г. Даже цар Киро е бил в кауша, преди Желев да го амнистира.
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Достатъчно и при това бях свидетел на агонията му в последните му години тъй като между 85 и 90 скедвах във ВИИ " Карл Маркс " и всяка година учехме нов иконически механизаъм все по либерален , а преподавателите ставаха все по свободни в лекцийте си.
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вътрешните работи на Сиря не са наша работа. Ако бунтовниците имат подкрепата на населението, рано или късно ще победят, ако не, ще загубят и отново ще има мир.