7000 сирийски войници прочистват квартал в град Хомс

От месец градът е мишена на ракетни удари и артилерийски обстрел
1 мар 2012 07:12, Елка Василева
94
7000 сирийски войници прочистват квартал в град Хомс
От месец Хомс е мишена на ракетни удари и артилерийски обстрел. Снимка: Reuters

Най-малко 7000 сирийски войници и офицери започнаха операция за прочистване на квартал Баба Амр в град Хомс от членове на опозицията, предаде Ройтерс.

Високопоставен представител на Свободната сирийска армия съобщил за Ройтерс, че на подразделенията на опозиционните сили е дадено нареждане да активизират действията си срещу правителствените части в цялата страна, за да помогнат да бъде отслабен натискът срещу Хомс.

Градът от близо месец е мишена на ракетни удари и артилерийски обстрел, посочва агенцията.

Според чуждестранни дипломати в Дамаск в операцията срещу Баба Амр участва и сирийската 4-та бронетанкова дивизия, командвана от Махер Асад, по-малкия брат на президента Башар Асад, която вече стана известна с безкомпромисните си действия срещу антиправителствените бунтовници.

Според ливанския телевизионен канал "Ал Манар", който е под контрола на ислямистката организация "Хизбула" - основен съюзник на сирийския режим в Ливан - "антитерористичната" операция в Хомс вероятно ще приключи след броени часове.

Войници от специалните части на армията прочистват всяко здание в квартала и търсят скрити членове на опозицията и чуждестранни журналисти.

Сирийската армия прочиства от опозиционери и съседните на Хомс градове Растан и Ал Кусейр. Съобщава се за боеве в района на градовете Хама, Алеп и Идлибу посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: СирияХомс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
26
 
! Отговори
kireza преди 12 години
Радвам се че вие младите успяхте да разгадаете характера на "революционерите" в Сирия,че там се води пълномащабна война на запада срещу един цял народ!Но това е само прелюдията на много по-страшни сражения - след Сирия идва ред на Иран....а той не е Ирак,не ще допусне грешките на Либия,а и Китай ще се намеси - изявление на главният щаб на китайската армия.НАТО,основно САЩ,иска световна термоядренна война,за да реши финансовите си проблеми....Предсказанията на Ванга....
21
1
 
21
 
! Отговори
Халаз преди 12 години
Браво на Сирийците! Всички наемници - чужди и свои, по законите на ... нормалните държави: на изменниците смърт!
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
samo taka chistka,i balgaria taka triabva za edna vecher .
19
1
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
Nqkoi zapadni medii saobstiha che Holms e prochisten ot demonstrantite.Tuka nesto se zakusnqwa da se kaje.
18
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
интересно преди време какво стана със същите мирни демонстранти но в Беларусия , май Лукашенко овреме ги изтри от лицето на Земята , още преди да бяха гъгнали
17
4
 
30
 
! Отговори
мислещ преди 12 години
Ако сирийската армия се биеше със зле въоръжени демонстранти, щеше да ги е прегазила за 1 ден. Тука се случва нещо друго - неофициална война на Запада с Асад. Откъде демонстранти ще се снабдят с калашници, РПГ, картечници, гранати? Да не ги раздават на промоция в супермаркетите? Липсата на информация от западни журналисти какво реално се случва е достатъчна информация, за хората които мислят. А Асад си е диктатор, само че от удобните, както бяха Кадафи и Мобарак.
16
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
само искам едно единствено нещо американските талибани да кажат - от къде тази мирна опозиция се появи с оръжие .. , и кой я снабдява толкова време с боеприпаси .... само това
15
2
 
10
 
! Отговори
юнака преди 12 години
тая снимка е от столипиново.
14
4
 
45
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
Във този град има хамерикански,френски,катарски,английски офицери които са влезнали незаконно и тайно,да ама сега след като башар е заградил града те не могат да излезнат и натискат Башар уж да си приберат ранени журналисти да им пусне червения кръст да ги прибере.Разил....
13
3
 
24
 
! Отговори
коко преди 12 години
и аз го харесвам Асад, а 9 номер не си прав!!
12
3
 
45
 
! Отговори
много преди 12 години
Ми е интересно откъде така наречени бунтовници са снабдени с оръжие!! автомобили, минохвъргачки даже и бронирани коли. Същото беше в Египет и Либия .Дали доставчика не е един и същ????
11
4
 
34
 
! Отговори
Акъл море преди 12 години
Диктатура и здрава държава е рай,ако се сравнява с "демокрация" и хаос! Ако можеше Бай Тошо да се върне и да раздаде мотики и кирки на мутрите и 'бизнесмените",България ще светне! Сирия може да се окаже първата държава,в която "международната общност"да се препъне.Ако това,дай Боже стане,ще им е много по-трудно да продължат да раздават "демокрация".Тогава светът може и да си поотдъхне от тях!...Не виждам много БГ "демократи"да поддържат бандитите в Сирия!Още по-тихи ще станете!
10
3
 
51
 
! Отговори
P преди 12 години
Аз съм твърдо зад Башар Асад.Не знам как има ***, дето вярват, че армията вече почти 1 година се бие с мирни демонстранти, който, о, чудо! искат демокрация!Армията се бие срещу вкарани вътре чужди наемници и професионалисти, добре въоръжени, безкомпромисни и изпълняващи чужди интереси... няма как мирни демонстранти, скандиращи за братство и равенство да дават вече почти година силен отпор на бронирана техника и професионална армия... тоя гроб на сирийците им го копаят отвън...
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
9-ти, доста са ти промили мозъка за да пишеш такива глупости!
8
3
 
42
 
! Отговори
9К79 Точка У преди 12 години
Най-после стана ли ясно, че в Сирия армията се сражава не с демонстранти, както тръбят западните медии .. а с отлично обучени и въоръжени от Катар и С. Арабия банди. Тези хора са командвани от опитни главорези от френският чуждестранен легион затова и боевете продължават толкова време! Целта е свалянето на проруския Асад и поставянето на американска марионетка! В Сирия руснаците разполагат с радар, с който "виждат" какво става в Израел, та чак до Малта, което не се нрави никат на грингосите!
7
49
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аSSад е на път да надмине Саддам и Кадафи,взети заедно,по жестокост спрямо собствения си народ!Кръволок от класа.
6
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
прочистване - изтребване ли означава. да не остане жив организъм в тази територия. така го разбирам.
5
3
 
36
 
! Отговори
??? преди 12 години
Абе как никой не видя, че тъй наречената "Арабска пролет" се случи ПОСЛЕДОВАТЕЛНО, а не едновременно в различните страни???Това само по себе си е ФАКТ, който обяснява нещата!!!
4
1
 
41
 
! Отговори
масонското гадно око преди 12 години
\И ти да имаш терористи по градовете дето да трепат народа ти и ти ше вдигнеш армията да ги избие!!! Бунтовниците са терористи наети от запада да трепат невинни и да провокират армията...
3
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Горе долу звучи като Българската армия прочиства квартал Столипеново от терористи.За съжаление това може да се окаже новина след 20тина години . Имайки предвид как *** в българия са подкрепяни от Америка и техните организациии и протежета .Цветан Цветанов на първи Януари беше поканил *** да го сурвакат това е показателно