Сирия е в състояние на война, обяви Башар Асад

Армията остава вярна на режима според американски представители
27 юни 2012 09:56, Елка Василева
103
Сирия е в състояние на война, обяви Башар Асад
Башар Асад. Снимка: Reuters

Сирийският президент Башар Асад заяви, че страната му се намира в състояние на война и нареди на новоназначеното си правителство да не пести усилия, за да постигне победа, докато най-ожесточените боеве в 16-месечния конфликт достигнаха предградията на столицата, предаде Ройтерс.

Видео, заснето от активисти, показа експлозии и тежки престрелки в предградията на Дамаск. Държавната агенция САНА съобщи, че "въоръжени терористични групи" са блокирали стария път, свързващ Дамаск и Бейрут.

"Живеем в истинско състояние на война, в прекия смисъл на думата", подчерта пред членовете на кабинета Асад. "Когато сме във война, цялата ни политика, всичките ни усилия и всички сектори трябва да бъдат насочени към спечелването на тази война".

Още по темата

Речта, в която Асад скачаше от тема на тема, засягайки дори ползата от обновяемите енергоизточници, не съдържаше никакъв намек, че президентът е готов на компромиси с бунтовниците. Той заклейми Запада, който по думите му "само взима, без да дава, което е било доказвано на всеки един етап".

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че вчера в Сирия са били убити 115 души, което прави деня в един от най-кръвопролитните от началото на конфликта.

Според американски служители сирийската армия остава вярна на режима въпреки значимите случаи на дезертиране напоследък, а опозицията продължава да бъде разпокъсана и неспособна да действа като единна сила, което предвещава продължителен конфликт, съобщи Асошиейтед прес.

Според цитираните служители от разузнаването сирийското правителство поддържа верността на армията, като редовно плаща възнагражденията на военнослужещите, въпреки че останалата част от населението страда от недостиг на храна и гориво.

По думите им режимът също така използва милиции за нападения срещу сунитски квартали, вместо да праща съставената предимно от сунити армия.

Служителите смятат, че опозицията усвоява ефективна партизанска тактика, но все още е твърде дезорганизирана, за да задържа територия. Това по тяхно мнение вероятно ще доведе до продължителна битка с променливо надмощие на двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
ои са бунтовниците преди 11 години
Сътрудници на ЦРУ, по сведения на Фигаро, следят за разпределението на оръжието вече на място. Изданието смята, че подобни доставки трябва да стимулират дезертьорството в правителствените войски и да принудят Башар Асад да подаде оставка.
84
0
 
1
 
! Отговори
кои са бунтовниците преди 11 години
Сирийските въстаници ги снабдяват с оръжие, закупено с пари на монархии от Персийския залив, а процесът на доставките се контролира от сътрудници на ЦРУ. За това пише френският вестник Фигаро.Изданието съобщава, че това оръжие, преди всичко от запасите на армията на С. Арабия, се доставя през територията на Турция. Един от участниците в тези опозиционни групировки съобщил на кореспондент на вестника, че достъп до тези арсенали, ръководителите на въстаническите групировки получили още през май
83
0
 
1
 
! Отговори
bg ko4 преди 11 години
URUDI........
82
0
 
1
 
! Отговори
DD преди 11 години
youtube/watch?v=_orfcGnaseE&feature=related
81
0
 
1
 
! Отговори
DD преди 11 години
youtube/watch?v=_orfcGnaseE&feature=related
80
1
 
5
 
! Отговори
НАТОВСКИ ТЕРОРИСТИ преди 11 години
"Миролюбивите протестиращи' отново в действие. Това са фанатизираните алкайди спонсорирани от сащ ,колещи ,бесещи и вилнеещи из Сирия!Не ми се мисли какво ще направят на християните там ,ако вземат властта не дай си Боже!Ще се повтори Либийския сценарий където сега се колят ,като животни!Ето това е американската/натовска демокрация чиста отрова ,смърт и разруха!Сигурно трябва спокойно да реагирам и да ръкопляскам на тези *** гаврещи се с гробове и влачещи трупове по улицата! Ето и един канал на сириец опитващ се да пробие пропагандната блокада на запада относно ставащото в Сирия.Каналът е бил многократно блокиран от "демократите", но въпреки това човека не се отказва и прави нови и нови акаунти !Там може да разберете какво наистина се случва !Поклон пред куража и патриотизма му!youtube/user/SyriaTruthNetworkEN
79
0
 
7
 
! Отговори
Не е важно преди 11 години
Ок бе едно не разбирам,май сирийците си го харесват Башар,поне повечето или аз се лъжа?Може би те си знаят най добре нещата отвътре,за нас остава само кой каквото му изнася да показва та не сме наясно
78
0
 
1
 
! Отговори
91 до ,84 преди 11 години
Поправка долното до 84
77
6
 
1
 
! Отговори
До 87 преди 11 години
А ти откъде си пък толкова сигурен,ми като не може да помогне да се махне да не пречи,ама нали неговите деца са скри ти извън Сирия,що да не си поиграе на войник на гърба на народа,ами чуй го как скача без явна връзка от тема на тема и ми кажи че е нормален,с тоя налудничав поглед,опозицията...други ом дърпат конците,за много пари и обещания за власт
76
1
 
6
 
! Отговори
Мен преди 11 години
Британски командоси ама друг път,сирийци избиват сирийци,а около тях световни сценаристи си плетат козните на гърба на изстрадалите хора,това е планувано отдавна,жалко,сирийците са едни от малкото готини и цивилизовани хора в арабският свят,и мирни при това.Сирия е пешката с която трябва да се даде шах на Иран,но бога ми дано това не стане,защото..тежко на цяла Европа да не кажа на всички.Че нас защо ни приеха в ЕС че много им трябваме ли,не,защото сме на важно стратегическо място
75
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой избива сирийските жени и деца: "Британски командоси са нахлули в Сирия от Турция. Това съобщи израелският сайт Дебка файл, като се позовава на информация от свои британски, френски и турски източници. Отряд на кралските спецчасти са в северната част на размирната страна, като вече се намират на 10 км от браздата с Турция. ". Да им пожелаем приятен път към Отвъдното и скорошно пристигане там.
74
1
 
11
 
! Отговори
do 84 преди 11 години
Ти добре ли си, не лъжи най-безсрамно. Единствения недостатък на Асад е, че не успява да опази държавата си и народа си от кланета. Кой ли не призна, че кланетата са извършени от опозицията и приписани на Асад. голяма шматка си очевидно, щом още не си разбрал това.
73
5
 
2
 
! Отговори
АЗ бе преди 11 години
Асад трябва да бъде по гъвкав ама а де,от всеки човек политик не става
72
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Само Иран да не пипат,че тогава почва началото на края,да се оправят всеки сам,и да не гледат в чуждата паница,на говняната а ненаситна Америка накрая ще и преседне
71
10
 
2
 
! Отговори
човек преди 11 години
Тоя Асад е психопат,толкова ли не го виждат всички сирийци та не го свалят,но явно парите за повечето хора са над живота на децата и близките им,не ги е срам,пфу!
70
6
 
1
 
! Отговори
YORGO преди 11 години
GANQVCITE KAKTO VINAGI SA SE SPRETNALI DA UMUVAT I DA SPASQT SVETA :)))))
69
2
 
3
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
A NQKOI KATO TEB GANIO NQMA KAKVO DA KAJAT AKO 6TE I S EIROGLIFI DA PI6AT SA SI TAPY
68
5
 
8
 
! Отговори
Ганьо преди 11 години
СТИГА СТЕ *** С ТАЯ ЛАТИНИЦА, НЕЩАСТНИЦИ
67
0
 
9
 
! Отговори
djeki преди 11 години
IMA REZON V MNENIETO NA 61 .V BALGARIQ KOI NIE PITAL DALI ISKAME NATO ILI ES. V NORMALNITE DARJAVI MASA REFERENDUMI SE PROVEDOXA ZA ES. V BALGARIQ REFERENDUM E MRASNA DUMA I NIKOI NE POSMQ OT PRODDAJNITE NI POLITICI DA NAPRAVI EDIN REFERENDUM ZA CELI 23 GODINI .POZNAITE ZA6TO INTERESITE NA UPRAVLQVA6TATA MAFIQ NIKOGA NQMA DA BADAT PODKREPENI OT NARODA A GLAS NARODEN E GLAS BOJI NO NE I U NAS
66
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Новините от Сирия не са никак интересни а по скоро трагични , не виждам нищо интересно в това един сатрап да малтретира и убива народа си , но за съжаление всички диктатори по света винаги са реагирали като него иначе нямаше да са диктатори нали.