НАТО ще обсъди мерки при повторен инцидент със Сирия

Алиансът изрази пълна солидарност с Турция
Обновена: 26 юни 2012 13:47 | 26 юни 2012 13:44, Елка Василева
93
НАТО ще обсъди мерки при повторен инцидент със Сирия
Андерс Фог Расмусен. Снимка: архив, Reuters

Твърдата позиция на всички страни от НАТО е, че свалянето на турски изтребител от страна на Сирия е напълно неприемливо действие, което осъждаме решително. Това заяви генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен след днешното извънредно заседание на Северноатлантическия съвет, свикано по искане на Турция по силата на чл. 4 от Северноатлантическия договор.

Текстът предвижда общи консултации между страните от организацията, когато по мнение на която и да е от тях териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на някоя от страните от Алианса е застрашена.

Турция поиска това спешно съвещание, след като неин невъоръжен изтребител бе свален в края на миналата седмица при спорни обстоятелства от противовъздушната отбрана на Сирия.

Още по темата

По думите на Расмусен свалянето на самолета е поредното доказателство, че Сирия не уважава човешкия живот, мира и сигурността. Продължаваме да наблюдаваме със загриженост и отблизо ситуацията, съюзниците изразяват своята пълна солидарност с Турция, добави той.

В отговор на въпрос какво ще предприеме НАТО при повторение на подобен случай Расмусен изрази надежда сходни събития повече да не се случват, както и очакване напрежението в района да не продължи да се покачва. Ако нещо се случи, съюзниците ще продължат да наблюдават ситуацията и ако е необходимо, ще се консултираме и ще обсъдим какво друго би могло да бъде направено, заяви той. Очаквам Сирия да вземе всички мерки за избягване на подобни събития занапред, добави Расмусен.

Той уточни, че на днешното заседание на посланиците на 28-те страни от НАТО не е било обсъждано прилагането на чл. 5 от Северноатлантическия договор, според който въоръженото нападение на една или повече държави от организацията се приема за нападение срещу всички страни от Алианса. Този текст е влизал в сила само един път от основаването на НАТО през 1949 г. - след нападенията в САЩ през 2001 година, отбелязва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
f4 преди 11 години
vaz na vremeto turcite mn. vi ibaha za tva o6te vi boli no taya bolka nyama davi mine ve4no 6i ostane kvoto da komentirate turciya mn. silna darjava
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕТО ГИ ЛЕШОЯДИТЕ ЗАПАДНИ....ЗА ТЯХ ЧУМА САМО!!!
69
0
 
0
 
! Отговори
НАТОВСКИ ТЕРОРИСТИ преди 11 години
"Миролюбивите протестиращи' отново в действие. Това са фанатизираните алкайди спонсорирани от сащ ,колещи ,бесещи и вилнеещи из Сирия!Не ми се мисли какво ще направят на християните там ,ако вземат властта не дай си Боже!Ще се повтори Либийския сценарий където сега се колят ,като животни!Ето това е американската/натовска демокрация чиста отрова ,смърт и разруха!Сигурно трябва спокойно да реагирам и да ръкопляскам на тези *** гаврещи се с гробове и влачещи трупове по улицата! Ето и един канал на сириец опитващ се да пробие пропагандната блокада на запада относно ставащото в Сирия.Каналът е бил многократно блокиран от "демократите", но въпреки това човека не се отказва и прави нови и нови акаунти !Там може да разберете какво наистина се случва !Поклон пред куража и патриотизма му! youtube/user/SyriaTruthNetworkEN
68
0
 
0
 
! Отговори
hfrfhwkl преди 11 години
Американците са царе на измислените от самите тях "инциденти". Те винаги са "жертви". Западна европа следват примера им. Следват плановете на ционистко-американската върхушка. Толкова е елемнтарно. Турция се включи в този сценарий съвсем съзнателно. Какво ли ще стане ?
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МРАЗЯ И НЕНАВИЖДАМ АМЕРИКАНЦИТЕ!
66
0
 
0
 
! Отговори
Нина преди 11 години
И най-солидерен измежду солидарните сигурно и ББ.
65
0
 
1
 
! Отговори
.. преди 11 години
Светът е полудял и като нищо заради шепа хора ще влезем в 3та световна.В момента дават доста силна комедия по кината "Диктаторът" ,осмиваща именно ядреният проблем с Иран ,диктаторският режим в Сирия и империалистките стремежи на Запада .Можете и да го свалите от замунда ,макар че в момента е с доста лошо качество.
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напълно си прав, ако турците не бяха властвали няколко века над по-цивилизованите от тях народи и vmesto da pishesh na eyzust ay procheti istoriyata kogato turtsite prevzemat istanbul v kakvo polojenie sa 'по-цивилизованите ' i v kakvo polojenie sa turtsite i kakkvo pravyat po tova vreme 'по-цивилизованите '
63
2
 
5
 
! Отговори
До 60 преди 11 години
И не само това. "Ако нещо се случи/втора случка/, съюзниците ще продължат да наблюдават ситуацията и ако е необходимо, ще се консултираме и ще обсъдим какво друго би могло да бъде направено, заяви той". Значи пак същото. Турците да си сърбат попарата дето са си я дробили. Ердоган да продължава да слуша Килъри и ще го яде д.бел.
62
0
 
4
 
! Отговори
Краят преди 11 години
Бумммммммм ! - ядрената гъба ...
61
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма значение какво ви казват касапите от Брюксел - Сирия ще бъде нападната в скоро време! Ще намерят подходящ претекс, ако трябва - сами ще си го създадат. Свалянето на турския самолет разбира се, че е неприемливо, но истината е, че никой от нас, простосмъртните, не знаем какво точно е станало. От жизнене опит знам, че ако управник ти казва кое как е станало, това е сигурен знак, че това не е така станало!
60
2
 
0
 
! Отговори
до гурбетчия преди 11 години
имах един приятел майкаму се беше развела и тя носише електромери в къщи да оправя освен че работи по 8 часа на ден и завкъщи си носи жена . храни деца
59
1
 
5
 
! Отговори
до гурбетчия преди 11 години
колко турци познаваш с 7 разряд заварчик или турски жени който да работят в завод за автомобили например?
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и в германия има жени който работят в заводи не е лека работа но немкините си го работят
57
3
 
2
 
! Отговори
гурбетчия до 69 преди 11 години
Ами ще я върша мръсната работа ,що да не я върша ,нали затова ми плащат и ме уважават ! Ти кво искаш да я върша същата работа в българия без пари ли ? Еее ,не позна ,може да съм болен ,но не съм луд !
56
2
 
7
 
! Отговори
до гурбетчия преди 11 години
казваш в кърджали нямало хляб за турските *** , баба ми имаше 30 години стаж като заварчик в девня познавам жени електротехници , и жени който спояват платки и работят в заводи това беше преди 1990 година ние кво сме виновни че турците не искарвате жените си от къщи . страх ва е да не се е.ат
55
1
 
3
 
! Отговори
до 67 от славянин преди 11 години
Ще те искат разбира се, нали им вършиш мръсната работа, която те не щат да пипнат!
54
3
 
14
 
! Отговори
до 64 от славянин преди 11 години
Напълно си прав, ако турците не бяха властвали няколко века над по-цивилизованите от тях народи и не бяха си облагородявали дивашките гени чрез ''кръвния данък'' днес щяха още да танцуват маймунски танци с ножове между зъбите! Вместо да ни благодарят за цивилизаторската ни роля над тяхното племе те продължават да ни се подиграват! Но и техният край ще дойде, всеки който си служи с насилие ще загине от същото - това го казва и Библията и езотериката и всички духовни мъдреци от древността до днес!
53
4
 
3
 
! Отговори
гурбетчия до 64 преди 11 години
Не е важно дали в Турция или България ме искат ,важното и хубавото е ,че в Германия ме искат ! Хаст ду мих гут ферщанден ,майн Зохн ? /разбра ли ме добре ,синко ?/
52
1
 
16
 
! Отговори
до гурбетчия преди 11 години
ако Сирия победи във войната турци ? КВО ПРАВИМ?