Сирийският министър на отбраната бе убит при атентат*

Бунтовници са стреляли по охраната на президентския дворец в Дамаск
Обновена: 18 юли 2012 14:47 | 18 юли 2012 13:57, Елка Василева
42
Сирийският министър на отбраната бе убит при атентат*
Башар Асад и генерал Дауд Раджиха. Снимка: архив, Reuters

Сирийският министър на отбраната генерал Дауд Раджиха загина днес при самоубийствен атентат, който беше извършен срещу сграда на силите за сигурност в Дамаск. Това съобщи сирийската държавна телевизия, цитирана от Асошиейтед прес.

Обект на нападението с кола бомба бе сградата на Службата за национална сигурност.  В момента на експлозията вътре се е провеждало заседание на министри и членове на службите за сигурност.

Няколко души са ранени, някои от тях са в критично състояние. Сред пострадалите, които са откарани в болницата „Шами“, са сирийският вътрешен министър Мохамед Ибрахим ал Шаар и зетят на Башар Асад - Асеф Шаукат, беше съобщено първоначално. Малко по-късно Ройтерс предаде, че е загинал и заместник министърът на отбраната и зет на Башар Асад – Асеф Шаукат. Той е починал от раните си, получени при експлозията.

Според ливанската новинарска телевизия Ал Маядийн няколко високопоставени служители на силите за сигурност са убити при експлозията.

Още по темата

Според източник от сирийските сили за сигурност, цитиран от Ройтерс, атентаторът е работел като телохранител на вътрешния кръг на президента Асад. Според "Ал Манар" обаче терористичният акт е бил извършен от роднина на едно от длъжностните лица, който успял да проникне в сградата.

Активисти в Дамаск съобщиха, че Републиканските гвардейци са отцепили столичната болница "Шами", където са закарани пострадали от нападението.

Телевизия Ал Арабия съобщи, че бунтовници са стреляли по охраната на президентския дворец в Дамаск.

Две опозиционни групировки поеха отговорността за атентата в Дамаск. Сирийската бунтовническа ислямистка групировка Лиуа ал Ислам (Бригадата на исляма) пое отговорността за атентата в Дамаск в изявление във Фейсбук, предаде Ройтерс. Говорител на групировката потвърди пред агенцията по телефона автентичността на съобщението.

Малко по-късно Свободната сирийска армия също пое отговорност за атаката. "Това е вулканът, за който споменахме, ние едва сега започваме," заяви нейният говорител Касим Саадедин.

Сирийската столица от неделя е зона на ожесточени боеве между сирийската редовна армия и бунтовниците. Това са най-тежките сражения в Дамаск от началото на въстанието през март 2011 г.

По-късно днес се очаква Съветът за сигурност на ООН да гласува по нова резолюция за Сирия, но Русия и Западът продължават да са на различни позиции за налагането на санкции, отбелязва БТА.

 

* Информацията е актуализирана в 14,33 ч.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Атентатите на 18.7. 2012 г. бяха два. Първият беше срещу президента на Сирия Башар Асад, при който загинаха няколко човека, включително, военният му министър-християнин. Вторият беше на летище Сарафово. Според Бенямин Нетаняху, премиера на Израел, между двата атентата има връзка, т.е. вторият в известен смисъл е следствие от първия. Българските власти за момента не поддържат тази версия, позовавайки се на това, че следствието в България не е приключило.
33
2
 
2
 
! Отговори
Асад сега да ги преди 11 години
размаже ! Това не са " БОРЦИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ " , а истински терористи !! Като тези в Бургас, само ,че там са борци ,щото така му изнася на някой в САЩ. Добре, че са Русия , Китай и Индия !! До къде стигна света - лидер да и е Индия, Китай ,Русия и Бразилия.....
32
2
 
17
 
! Отговори
Гошо преди 11 години
Убития министър се оказа християнин,бог да пази Сирийския народ от САЩ,зло от което скоро света ще се чуди как да се отърве..........
31
8
 
1
 
! Отговори
1 преди 11 години
neshtata sa prosti demokraciata ne e istinka i nikoi ne iska da se prisuedini dobrovolno. i za tva e vere za revolucia drug na4in nema
30
15
 
5
 
! Отговори
а преди 11 години
Башаре, намери ли си вече тръба като Кадафито? Да знаеш как ще те измъкнат от нея. А после.........То не е за приказка.
29
4
 
29
 
! Отговори
_Ястреб_ преди 11 години
И в Сирия ще дойде демокрация, права, свободи, свободна пазарна икономика, ровене по кофите за ***, гризане на ноктите на краката от глад и т.н. Пресните примери са Либия и Ирак, по-стария пример е България.
28
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сирия е Рубикон за янките по пътя към Иран.
27
8
 
29
 
! Отговори
антитерорист преди 11 години
Лека му пръст,не се продаде,защитаваше независимостта на Сирия срещу главорези терористи с промити мозъци,които не разбират,че това става за да се изчисти пътя към Иран в интерес на сатанистката ционистка единица.
26
14
 
6
 
! Отговори
а преди 11 години
Бягай Башаре в Москва, че бунтовниците да не те побарат. Хванат ли те, бедна ти е фантазията.
25
25
 
10
 
! Отговори
TR преди 11 години
Айде при Кадафи и Саддам,дето им е мястото на диктаторите!Свобода за сирийския народ!
24
21
 
6
 
! Отговори
а преди 11 години
Получили са си го!
23
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обективен много хубаво и точно ви го каза как е реалното положение на нещата!
22
2
 
14
 
! Отговори
спортен преди 11 години
Убективният да вземе сам да увисне на весилка.
21
23
 
12
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Сирия не е светска, а комунистическа страна, остатък от бившето руско/ съветско пространство. Нищо светско няма в комунизма, той е терористична система по- лоша и от ислямизма. Асад задължително трябва да овисне на бесилото, и това скоро ще бъде реалност.
20
7
 
22
 
! Отговори
до 24 преди 11 години
За каква свобода говориш? За онази , налагана от Саудинска Арабия и Катар ли???
19
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Около 3000 сирийски граждани водени от 2-*** бригадни генерали,преминаха през нощта на територията на Република Турция,напускайки диктаторския режим!Краят на диктатора Асад е все по-близо,дано има по-малко невинни жертви само.
18
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде при Кадафи и Саддам,дето им е мястото на диктаторите!Свобода за сирийския народ!
17
5
 
30
 
! Отговори
Една преди 11 години
Браво! Много хубаво си го казал! Като доказателство, че Сирия е светска държава искам да добавя, че Асма, съпругата на Асад, е сунитка. Сред населението до преди тези измислени и вносни "бунтове" не е имало проблеми, свързани с религиозна принадлежност. Какъвто и да е Асад като политик, но той е успявал да обедини нацията.
16
8
 
28
 
! Отговори
Путин преди 11 години
Хеликоптерите пристигат ,Башар ! Заедно ще размажем терористите!!
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Волжките Българи са се запазили благодарение на мюсюлманското си вероизповедание и ако те започнат борба за независимост ще ги подкрепя независимо от това кого подкрепят великите сили.