Нетаняху готов да сформира възможно най-широка коалиция

Приоритет ще е Иран да не се сдобие с ядрено оръжие
Обновена: 23 яну 2013 09:10 | 23 яну 2013 09:01, Елка Василева
4
Нетаняху готов да сформира възможно най-широка коалиция
Бенямин Нетаняху. Снимка: Reuters

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, чиято партия Ликуд се очертава с най-голямо представителство в бъдещия парламент след днешните избори, заяви, че ще се опита да сформира възможно най-широка правителствена коалиция, съобщи Асошиейтед прес.

Нетаняху заяви тази нощ в реч по повод победата на партията му на парламентарните избори, че приоритет на новото правителство ще бъде да не допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие, предаде Ройтерс.

Още по темата

"Горд съм да бъда ваш премиер и ви благодаря, че ми дадохте възможност за трети път да ръководя Израел", каза той пред ликуващите си съпартийци в централата на дясната партия Ликуд.

Нетаняху обяви също, че смята да състави възможно най-широка управляваща коалиция, намеквайки, че може да потърси съюз и с други десни и религиозни партньори.

Междувременно стана ясно, че израелският парламент ще бъде разделен поравно между десния блок на премиера Бенямин Нетаняху и неговите левоцентристки съперници, съобщиха израелските медии. Според официалните резултати от преброяването на 99,8 на сто от бюлетините, публикувани тази сутрин на сайта на ЦИК, всеки от блоковете ще разполага с 60 места в 120-членния парламент, предаде Асошиейтед прес.

По данни на екзит пол от по-рано партията Ликуд на израелския премиер Бенямин Нетаняху печели най-много гласове на произведените вчера парламентарни избори и ще може да разчита на 31 депутати в 120-местния Кнесет. Изненадващо на второ място е новата центристка партия Йеш Атид с 19 места, следвана от левоцентристката Партия на труда и крайнодясната Еврейски дом. Предстоят преговори за съставянето на коалиционен кабинет.

Приоритет на новото правителство ще бъде да не допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие, заяви в речта си Нетаняху. Той подчерта още, че освен Иран други приоритети на следващото правителство ще бъдат икономическата отговорност и намаляването на разходите за издръжка, дипломатическите усилия за постигане на истински мир с палестинците и по-справедливото разпределение на военната повинност сред израелските граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе как се справяте САМО със 120 души в парламента.Я ни вижте нас - 240 и пак зор виждаме. А и сте богати отгоре на всичко.
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 1++++
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя *** сигурно ще е първия политик, който ще си спази предизборното обещание - Иран да не се сдобие с ядрено оръжие, тъй като изобщо не възнамерява да го прави