Амазонките на Асад са на бойна нога в Хомс

"Ще пожертваме и кръвта, и душата си за теб, Башар!"
Обновена: 28 яну 2013 14:45 | 28 яну 2013 13:04, Елка Василева
69
Амазонките на Асад са на бойна нога в Хомс
И от двете страни на конфликта в Сирия участват жени. Снимка: архив, Reuters

Абир Рамадам, специалистка в лаборатория по радиология в Хомс, на 40 години постъпи в Силите за национална отбрана, за да се превърне в една от амазонките, врекли се във вярност на сирийския президент Башар Асад, пише Франс прес.

В камуфлажна униформа и шапка с козирка Абир марширува на стадион на входа на град Хомс, в централната част на страната, вдигнала високо юмрук и скандирайки: "Аллах, Сирия, Башар, това е всичко" - бойния вик на привържениците на държавния глава, който бунтовниците се опитват да свалят.

Входовете на стадиона са пазени от жени, въоръжени с автомати "Калашников". Отвън други въоръжени жени претърсват колите, спрени пред пропускателен пункт. Тези жени се наричат "федаяте", което в буквален превод от арабски означава "тези, които се жертват".

"Съпругът ми ме насърчи да постъпя в армията и идеята ми хареса. Явих в се в наборен център и лесно ме приеха", разказва Абир Рамадан, която е от трето поделение.

"Преди не можех да боравя с оръжие и не смеех да остана сама вкъщи, за да не бъда нападната. Исках да се науча да си служа с оръжие и да помагам. Ето защо се явих като доброволка, защото страната ми е ранена", казва Абир.

Първата женска част към Силите за национална отбрана - паравоенни сили, предназначени да помагат на сирийската армия в борбата й срещу бунтовниците, наброяват 450 жени воини на възраст между 18 и 50 години, твърди Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Но защо тази част е била сформирана първо в Хомс? "Заради трагедиите, преживени от града. Това не е нормална война. Тя не прилича по нищо на войната от октомври 1973 г. срещу Израел. Това не е врагът, с когото се сблъскахме тогава", разказва запаснячката Нада Джахджах, която надзирава тренировките на амазонките.

"Този път врагът е от нашето семейство. Той е сред нашите съседи. Той е от съседните страни, които доставят оръжия и разпространяват интегристки идеи. Тези врагове убиват и колят сирийците. Това е жестока война", допълва тя.

Бунтът, подет през март 2011 г., прерасна във война срещу репресиите на режима на Асад, който твърди, че се защитава от терористични групи, близки до Ал Кайда, въоръжавани и финансирани от чужбина.

За 22 месеца по данни на ООН конфликтът вече е отнел живота на над 60 000 души.

Наречен от бунтовниците "столица на революцията", Хомс беше първият град, който се вдигна на въоръжената борба, преди войниците на Асад да възстановят контрола над голяма част от него. Но в този град с население от 1,5 милиона души, сред които има сунити, християни и алауити, насилието на религиозна основа достигна своя връх.

Името на квартала, което е вписано в личните карти на жителите на Хомс, често пъти има смъртоносни последици, защото директно сочи религията на техните притежатели. Ето защо нито една от "федаяте" не иска да каже къде живее.

Сунитите, които съставляват 80 процента от населението, в по-голямата си част подкрепиха бунта, докато алауитите, към които принадлежи Асад /10 процента/ и християните /5 процента/ се присъединиха към властта.

Постъпването в Силите за национална отбрана е доброволно и тренировките се извършват или от 8 до 12 ч., или от 12 до 16 ч. , за да могат амазонките да не прекъсват работа. "Тренировките включват стрелба с калашников и с картечница, боравене с гранати, нападение на противникови пропускателни пунктове и контрол на нашите пунктове, извършване на обиск и курсове по военната тактика“, обяснява Джахджах.

Итидал Хамад, 34-годишна чиновничка и майка на три дъщери, признава, че мъжът й я насърчил, но допълва, че е постъпила в силите преди три месеца, водена от желанието да помага на сирийската армия и да защитава страната си.

И по време на парада по повод завършването на подготвителния курс федаяте продължават да викат с цяло гърло: "Ще пожертваме и кръвта, и душата си за теб, Башар".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
osnovna prichina nefta amerika e v kriza ne vzeme li nefta falira totalno na shtati anglia e sashto izrael bez amerika e nula tyrcia sashto si otiva ,taka che asad ako pobedi shte ima voini oshte po golemi .
56
0
 
4
 
! Отговори
Russia Today преди 11 години
Дръж се Асад !!!! Русия, Китай и Иран идват на помощ, сега е момента веднъж за винаги да се унищожи САЩ и света да си почине от тях за толкова много години на терор !!!!!Нека се пращат войски !!!!!! Никой от НАТО няма да посмее да тръгне срещу вас !!!!
55
5
 
1
 
! Отговори
eмил преди 11 години
през 1982 работех в сирия.тогава избухна въстание на сунитите /над 50% от населението/ главно в градовете хама и хомс.армията на хафъз асад се разправи с въстаниците по най-брутален начин.бяха избити десетки хиляди, а там няма съд и присъда.от тогава над сунитите, които вече са над 60% от населението тегне непоносима диктатура на семейство асад.и това е основна причина за тази гражданска война.и русия и сащ и всички останали гледат да се възползват.но основна причина за всичко е семейство асад.
54
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдателен преди 11 години
Кой вярва на западната пропаганда? Отговор - мистър Даун и мистър Олиг Френ. Гледах филмче за правителствените снайпери. Работят само с руски СВД /Драгунов/. На снимката е болтова карабина от модел, който не се произвежда в Русия. Всичко изглежда като калпава фалшификация.
53
3
 
33
 
! Отговори
С НАМИ БОГ преди 11 години
АСАД СТАРШИ ЗАВАРИ СИРИЯ БЕДНА РАЗРУШЕНА И НЕГРАМОТНА -29 % ГРАМОТНОСТ !СЕГА 92 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО Е ГРАМОТНО И СИРИЯ Е СВЕТСКА ДЪРЖАВА - БИЛ СЪМ ТАМ НЯКОЛКО ПЪТИ !ИМАХА РАЗВИТО СЕЛСКО СТОПАНСТВО И СРЕДНА ИКОНОМИКА !СЕГА ЮДЕЙСКИТЕ МЕКЕРЕТА МЮСУЛМАНСКИ БРАТЯ Я ПРЕВЪРНАХА В ОПУСТОШЕНА ДЪРЖАВА КОЯТО ИСКАТ ДА ПРЕВЪРНАТ В ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА ПО ЗАКОНИТЕ НА ШИРЯТА !ТОЕСТ БУРКИ ЗА ЖЕНИТЕ БЕЗ УЧИЛИЩЕ И ЗА МЪЖЕТЕ САМО АЛАХ АКБАР !ВСИЧКО ТОВА Е ДЕЛО НА ЦИНИСТИТЕ В САЩ И ИЗРАИЛ !
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
56, не Спецназ ги уплаши, а арсенала от неутронни бомби на Русия. С една-две бомби на правилното място ще изчезне голям брой войска, без значение каква е. Така през миналия век руснаците спират 30+ хилядна китайска армия, влязла на руска земя.При атаката на летището в Багдад, САЩ също използва неутронна бомба, с която унищожава 70% от спец. войските им, съсредоточени на летището. След това отбраната на Ирак се разпадна.
51
0
 
41
 
! Отговори
Марто преди 11 години
Определено руснаците този път треснаха по масата и псетата подвиха опашка! Аз съм на 55 г. и не помня някога Русия да е събирала толкова кораби на едно място! Никога! Даже при Кубинската криза нямаше кораби от 4-те им стратегически военноморски съединения, както сега! Този път сигналът към Запада беше: хайде да се пробвате! И какво стана? Тишина! Шубето е голем страх! Това не е като да млатиш по камиларите на Кадафи и Садам! И ***, дето са яли хурката на руския спецназ в Чечня се нас^аха!
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен komynizma e vid kapitalizam -kapitalizma e vid komuynizam v balgaria dvete formi sa izopacheni pod formata na xaos.ostava samo edno, edna nacia edna partia edin lider .a...x...r
49
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
53 мръсен долен *** много добре познавам вълчия ти нрав , само се правиш на хрисим а си чудовище , на времето преди 23 години с какво удовлствие би извадил танковете срещу студентите , но времената бяха други , в Кремъл го нямаше Путин.
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
bravo moeto momiche ,bii vraga .kolkoto poveche ybiesh tolkova po dobre bog da te pazi i zakrilia.jalko che sashtite takiva predateli i izmenici gi ima i v balgaria ,no niakoi den moje i texnia red da doide.
47
2
 
6
 
! Отговори
BUMER преди 11 години
Гурбечия да ти го нафакла !
46
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
49 *** ти си срам за свбодолюбивия дух на българина точно заради такива като теб отанахме 5 века без държава , а само преди 20 години бяхме васали на най-мракобесната империя в историята
45
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Некадърна снимка. Задприкладното устройство не може до види целта, защото оптическата ос на прицела е точно върху тухлата. И още - истинският снайперист няма до си показва дулото на оръжието навъв - веднага ще го разкрият.
44
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Основният проблем пред сирийската армия в жилищната среда останаха терористите снайперисти - "смъртници", които са оставени от изтеглилите се терористи с цел да забавят бързото прочистване на района, заобиколени са отвсякъде, но продължават да стрелят, докато войската не ги елеминира.Въпрос на време е Асад успешно да приключи с агресията до 3-4 месеца. Това е една национална трагедия - би могла да се нарече сирийска отечествена война. За нас - срамота е изгонването на посланика им от България!
43
1
 
32
 
! Отговори
asd преди 11 години
Както виждате, по медиите все по-малко се говори за Сирия, а това е защото Асад взема превес над терористите, корабите и морските пехотинци на Русия са в Сирийски води, Иран е утроил военните доставки през последните седмици, ....всичко което не е изгодно на западните медии-манипулатори. Това е първото съобщение на днес.бг по темата още от когато Килъри получи инсулта. Истинските новини за Сирия са на anna news, напишете го в гугъл и ще отидете там, западните медии са манипулатори.
42
0
 
8
 
! Отговори
bg преди 11 години
Buntovnicite kazvat "allah akbar"okolo 20 puti na minuta.
41
1
 
20
 
! Отговори
С НАМИ БОГ преди 11 години
VENCEREMUS - НА ДНЕШНИЯ ЛЪЖЛИВ ПРАЗНИК НА ЮДЕИТЕ ВСИЧКИ КОИТО ГИ "ОБИЧАМЕ" СМЕ С ВАС !!!ВСЕКИ НАРОД ИМА ПРАВОТО САМ ДА РЕШИ КАК ДА Е УСТРОЕНА ДЪРЖАВАТА МУ И НИЕ СА ЮДЕЙТЕ - ЦИОНИСТ ТЕЗИ КОИТО ДА РЕШАВАТ ДАЛИ ТОВА Е ПРАВИЛНО !!!МАЙЧЕ НАИСТИНА Е ДОШЛО ВРЕМЕ ЗА ЕДНА ИСТИНСКА "ХОЛОКОСТА" НАД ВСИЧКИ ЦИОНИСТИ ЗА ДА СЕ ОПРАВИ СВЕТА ?!?ЦИОНИЗМА Е ЗАБРАНЕН С РЕЗОЛЮЦИЯ 3379 / 1975г. НА ООН !!! А СЕ ДОПУСКА ДА СЪЩЕСТВУВА БЕЗНАКАЗАНО ЦИОНИСТКА ДЪРЖАВА В-У ЗАГРАБЕНА ОТ МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ ЗЕМЯ ???
40
0
 
17
 
! Отговори
свещенна земя преди 11 години
В новия световен ред се изисква вярност към сатаната,голяма е омразата към християните и миролюбивите мюсулмани и към свещенните сирийски земи,където Исус се е явил на свети Павел и го е избрал да разпространи християнството сред тези,които не били под закона на Стария завет за спасение на всички хора.Целта е да се раздроби Сирия на враждуващи помежду си единици.
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Machkai Bashar, izbivai teroristite
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До боян Ей я да не се хвалиш, че уши колкото си искаш, ще те изпеят и .... глобата за ритнато куче е по голяма от глобата за изяден човек.