Българин сред убитите чужди бойци в Сирия

Информацията е от проучване на институт във Вашингтон
Обновена: 5 юни 2013 14:46 | 5 юни 2013 09:28, Елка Василева
38
Българин сред убитите чужди бойци в Сирия
Много чуждестранни бойци се сражават на страната на бунтовниците в Сирия. Снимка: архив, Reuters

Двеста и осемдесет чуждестранни бойци, сражавали се на страната на бунтовниците в Сирия, са убити от юли 2012 до май 2013 г. Това се казва в проучване на експерти от Института за близкоизточна политика във Вашингтон и организацията Flashpoint Global Partners, които следят и анализират екстремистки сайтове.

Голям брой чуждестранни бойци отиват да се бият на страната на бунтовниците в Сирия, която се е превърнала в "поклонническа дестинация" за сунитски бойци, също както Испания е била дестинация за леви активисти в гражданската война през 30-те години, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

Най-много са убитите чужди бойци от съседни или близки на Сирия страни, обхванати от конфликти в резултат на Арабската пролет, посочва Ройтерс, като цитира проучването. Най-голям брой - 60 - са от Либия, следват 47 убити тунизийци, 44 саудитци, 32 йорданци, 27 египтяни, 20 ливанци. Освен това има седмина руснаци, петима кувейтци, петима чеченци и трима иракчани.

Американски служител от сферата на сигурността каза, че няма официални данни за броя американците, отишли в Сирия, за да се бият срещу режима на Башар Асад.

Сред убитите чуждестранни бойци в Сирия има данни за по един от България, Дания, Франция, Узбекистан, Ирландия, Мароко, Алжир, Косово, Великобритания, САЩ, сочи проучването.

Авторите отбелязват, че "лъвският пай" убити в Сирия чужди бойци са се били на страната на най-екстремистката организация, участваща в бунта - фронта Ан Нусра, който според Вашингтон е клон на Ал Кайда, добавя Ройтерс.

Повечето чуждестранни бойци уреждат и плащат сами пътуването и контактите си в Сирия, където влизат през Турция или Ливан, се казва в проучването, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
истина преди 10 години
Защо в сериала "Стар трек" няма араби?- Защото действието се развива в бъдещето.
28
2
 
2
 
! Отговори
bg преди 10 години
Maimunska Turcia e terrorist naravno s nacistite ot USA.
27
0
 
3
 
! Отговори
ss wafen преди 10 години
тука трябва да ги изчистим тихомълком
26
1
 
22
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Да, е, аз не, че искам да пропагандирам излишен патриотизъм, но повечето сирийски специалисти в различни области са завършили своето Висше образование в България, сирийците като чуят за България правят все все още само положителни асоциации. А и сирийската армия много грамотно побеждава терористите, въпреки инструктурите от Франция, Англия, турция, Израел, Катар и т.н.Браво на сирийците, не остава много до пълната победа, бързо възстановяване, че даходим на плаж на тяхното средиземноморие скоро)
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя Башар не излезе съвсем книжен тигър, като Кадафа. Евала на сирийците, излязоха образован народ.
24
1
 
19
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
И още прекрасни новини, скоро ще можем да поздравим сирийският народ с неговата бляскава победа над терористите.Правительственные войска Сирии снова взяли под контроль единственный пограничный переход между Израилем и Сирией на Голанских высотах, после того, как он был захвачен повстанцами.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мандарини, мандарииини.....Уахабитите у нас.... привършват всеки ден и час
22
0
 
13
 
! Отговори
bg преди 10 години
E da ama amerikanskite satanisti revat s/u hizbola.
21
1
 
32
 
! Отговори
9667 преди 10 години
Създадената от ЦРУ Ал Кайда напада ... САЩ, в отговор САЩ напада Ирак, а Франция, и Великобритания, и пр. подпомагат САЩ в борбата срещу Ал Кайда, Ал Кайда подпомага "опозицията" в Либия, и Сирия и пр., докато САЩ, и Франция, и Великобритания, и Турция, и Израел, и ... подпомагат либийската, и сирийската "опозиция" и т.н. и т.н ...И ние, простолюдието, се чешем по главите и се мъчим да разберем чие ръце в чии *** са!
20
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сегодня в 5 часов утра начался решающий бой за город Аль-Ксейр - важнейший стратегический пункт и оплот так называемой сирийской оппозиции на севере страны, на границе с Ливаном.В течение одного часа армейские подразделения выбили боевиков из города, ликвидировав более 900 членов бандформирований, количество раненых-около 1500 боевиков.Кроме того, 300 террористов различных национальностей захвачены живьм. Десятки - сдались без боя. Конфискованы огромные партии оружия американского производства.
19
3
 
40
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Що се касае новината, спомняте ли си, че идваха някакви тук, които бяха членове на сирийската свободна армия...дали този предател и долен евреин Младенов не изгради мрежата на Ал Кайда и в България??? Тази новина трябва да се разследва обезателно и много хора да отидат в затвора за съдействие на терористични групи...новината наистина е много сериозна...надявам се прокурор Цацаров да се заеме и с това, защото все пак националната сигурност е сериозно застрашена.
18
2
 
31
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Да, от Сирия идват вече повече хубави нови, все пак Доброто трябва да Победи злото и терора:ДАМАСК, 5 июня. Сирийские военные обнаружили во взятом городе Кусейр кладбище, где похоронены около 400 боевиков вооруженной оппозиции.Как сообщает агентство "Синьхуа", надписи на могильных камнях свидетельствуют о том, что повстанцы были убиты в течение последних нескольких дней в ходе боев с правительственной армией.
17
1
 
33
 
! Отговори
yoyo:) преди 10 години
Както казах и сега го казвам Европа праща терористи към Сирия чрез България и Турция
16
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
къв го дири там ?
15
0
 
10
 
! Отговори
Понко преди 10 години
Sorry !Имах предвид паспорт
14
1
 
30
 
! Отговори
Понко преди 10 години
Българин или притежател на български, има разлика.
13
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е бог да го прости човекът, но той за пари е отишъл. Знаел е за риска. Но си е бил де факто терорист.
12
0
 
4
 
! Отговори
АХА преди 10 години
До 187Сирия - попытка спасти раненого бойца FSA.Ей това напиши и ще намериш отговора в края на клипа
11
6
 
8
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
IMAM_ALI преди 1 часАз много искам да се бия но страната на Хизбула и Асад--------------------------------------------------------------------И на този 16 души с сложили плюсове , известни ли са ви господа политическите възгледи на въпросния Али , не сте ли успяли до сега да го разберете по писанията му. Жалко
10
0
 
6
 
! Отговори
187 преди 10 години
До АХАдавай давай може и на руски да е...дай клип, да видим все пак