Българин сред убитите чужди бойци в Сирия

Информацията е от проучване на институт във Вашингтон
Обновена: 5 юни 2013 14:46 | 5 юни 2013 09:28, Елка Василева
38
Българин сред убитите чужди бойци в Сирия
Много чуждестранни бойци се сражават на страната на бунтовниците в Сирия. Снимка: архив, Reuters

Двеста и осемдесет чуждестранни бойци, сражавали се на страната на бунтовниците в Сирия, са убити от юли 2012 до май 2013 г. Това се казва в проучване на експерти от Института за близкоизточна политика във Вашингтон и организацията Flashpoint Global Partners, които следят и анализират екстремистки сайтове.

Голям брой чуждестранни бойци отиват да се бият на страната на бунтовниците в Сирия, която се е превърнала в "поклонническа дестинация" за сунитски бойци, също както Испания е била дестинация за леви активисти в гражданската война през 30-те години, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

Най-много са убитите чужди бойци от съседни или близки на Сирия страни, обхванати от конфликти в резултат на Арабската пролет, посочва Ройтерс, като цитира проучването. Най-голям брой - 60 - са от Либия, следват 47 убити тунизийци, 44 саудитци, 32 йорданци, 27 египтяни, 20 ливанци. Освен това има седмина руснаци, петима кувейтци, петима чеченци и трима иракчани.

Американски служител от сферата на сигурността каза, че няма официални данни за броя американците, отишли в Сирия, за да се бият срещу режима на Башар Асад.

Сред убитите чуждестранни бойци в Сирия има данни за по един от България, Дания, Франция, Узбекистан, Ирландия, Мароко, Алжир, Косово, Великобритания, САЩ, сочи проучването.

Авторите отбелязват, че "лъвският пай" убити в Сирия чужди бойци са се били на страната на най-екстремистката организация, участваща в бунта - фронта Ан Нусра, който според Вашингтон е клон на Ал Кайда, добавя Ройтерс.

Повечето чуждестранни бойци уреждат и плащат сами пътуването и контактите си в Сирия, където влизат през Турция или Ливан, се казва в проучването, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
19
 
! Отговори
АХА преди 10 години
Има клип в ЮТУБ на който се чува българска реч - ДАВАЙ, ДАВАЙ. Едни се опитват да измъкнат един за да не го до дооправи армията на Асад, ама не им мина номера.
8
4
 
28
 
! Отговори
СС преди 10 години
А такааа! И ние имаме вече членове на Ал Кайда :)Външно министерство естествено спи...то и как няма с този новия "министър" ***.
7
0
 
30
 
! Отговори
ттт преди 10 години
Изключително важно е да се установи дали нашият е воювал на страната на фронта Ан Нусра. Ако да, да се търси мрежата на тази организация в България. И ако търсещите не я намерят да бъдат уволнени и заменени с други.
6
6
 
35
 
! Отговори
До Рашко Мирния преди 10 години
По скоро са ГЕРБаджиски калинки. Кой министър покани в БГ цялата сбирщина на Сирийската опозиция в БГ а, Дали не беше външният министър от ГЕРБ Ники Младенов а?Нищо чудно някой негов фен или такъв на Боко тиквата да е отишъл в Сирия да подкрепи позицията на ГЕРБ в конфликта която е точно позицията на САЩ и Израел
5
12
 
10
 
! Отговори
Рашко Мирния преди 10 години
Ами то е ясно по -страшно от ТОКА И РАКА СИ ОСТАВА ПРОСТАКА . Гладът го е принудил да ходи да се бие в Сирия . Няма да се почудя ако наемници от БГ се бият в Сирия те може да са само от ДПС или АТАКА е лекторатът на БСП са предимно на преклонна възраст или меки кидки неспособни да държат оръжие
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
4ujdi boici.. .es bg uto4nete koi to4no sazdade al kaida..teroristi li sa cionisti li..osama ben laden na koi ostrov se pe4e na plaj sega..ne 4e nema riba ama se e svar6ila
3
0
 
103
 
! Отговори
мм преди 10 години
а дано и онези брадатите от пазарджик ги последват, та да ни избавят сирийците от тях. Ясно е, че на българския съд не може да се разчита
2
1
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
............bravooooo ...mnogo ste prav...otivat si da pıjnat guşite ..no gospod gi nakazva.........lek den na teb ......bravooooo...
1
1
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
200 и осемдесет чуждестранни бойци, сражавали се на страната на бунтовниците в Сирия, са убити от юли 2012 до май 2013 г.- mnogo poveche sa, zastoto mnogo ot ubitite sa obezobrazeni i ne mogat da se identifiziat.Повечето чуждестранни бойци уреждат и плащат сами пътуването и контактите си в Сирия,razbira se , otivat da grabqt, da izmuchvat i ubivat beznakazano, i da zadowolqwat izvratenite si strasti.