Неизбежна ли е военна намеса на САЩ в Сирия?

След решението на ЕС за ембаргото спекулациите се засилват сериозно
Обновена: 2 юни 2013 18:47 | 2 юни 2013 18:47,
155
Неизбежна ли е военна намеса на САЩ в Сирия?
Контролен пункт в Дамаск. Снимка: Reuters

Великобритания, която е най-близкият съюзник на Съединените щати, успя (с много усилия) да свали ембаргото за внос на оръжия за сирийската опозиция, наложено от Европейския съюз.

Този ход неизбежно доведе до коментари, че международна намеса в Сирия срещу режима на Башар Асад е въпрос на време.

От друга страна, макар и да изглежда, че Лондон и Вашингтон бавно, но сигурно правят постъпки за военни действия срещу Асад, подобно развитие не е напълно сигурно.

Според анализ на Би Би Си последните събития са опит за оказване на натиск, но не и реална предпоставка за война.

Британската обществена медия хвърля поглед върху спекулациите отвъд Океана, че Белият дом вече е поискал от Пентагона изготвяне на план за установяване на забранена за полети зона над Сирия. С други думи план за обезвреждане на ВВС на сирийския режим от страна на американската авиация (и нейните съюзници).

Пред Би Би Си официален източник от Вашингтон коментира, че това на практика не е новина. По простата причина, че от месеци насам американското правителство повтаря едно и също, а именно: „Всички опции за намиране на изход от сирийската криза са на масата”.

Но тази позиция си остава просто позиция. Конкретни действия няма.

Пентагонът счита военна намеса в Сирия за сложна и рискова операция. Доказателство е, че НАТО не само няма план за интервенция в Сирия, но дори и не обсъжда евентуален такъв (въпреки сирийските атаки по страната-членка Турция).

Великобритания и Франция положиха много усилия за вдигане на европейското оръжейно ембарго за сирийските бунтовници, но не направиха решителната крачка. ЕС по никакъв начин не се ангажира да въоръжава съпротивата. Въпреки призивите такъв ангажимент не поемат и Съединените щати.

Последствията от евентуална намеса биха били непредсказуеми. Най-малкото Русия обяви, че е готова да подкрепи с оръжие режима на Асад, ако Западът започне да въоръжава опозицията.

Американският президент Барак Обама е показал, че на международната сцена е изключително внимателен, изключително предпазлив. Той знае, че без „зелена светлина” от Вашингтон нищо няма да бъде предприето. По всичко личи и че такава няма да бъде дадена скоро – за Обама бездействието е най-малкото зло, посочва Би Би Си.

Такава е позицията и на мнозинството световни лидери. Такава е позицията и на повечето американци, уморени от непрестанните военни конфликти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
1
 
! Отговори
истина преди 10 години
Защо в сериала "Стар трек" няма араби?- Защото действието се развива в бъдещето.
126
0
 
1
 
! Отговори
та та та преди 10 години
КЪМ 141 И 144!ЕЙ ТАКИВА КОМЕНТАРИ ОБИЧАМ ДА ЧЕТА!ИНТЕЛЕГЕНТНИ СТЕ ЕЙ!!!БРАВО!!НАИСТИНА,С РУСИЯ ШЕГА-НЕЕЕЕЕ!
125
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Геополитически! А *** ти съвсем ли не можеш да мислиш?А за газта се точи Израел, даже има претенции за морските територии на новите находища.
124
5
 
1
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Интересно какви руски интереси, след като ставало въпрос за сирийския газ? 145, на *** у ... ще ги давам :)))
123
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ShopА на кого ще ги даваш бе ръб?
122
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някои май се вземат много на сериозно ама ... като се сетят за Русия и Китай и подвиват опашки! Този път на Русия и е през *** за западното "обществено мнение"! Тук се засягат Руски интереси и президент на Русия не Горбачов или Бог да го почерпи Елцин а ПУТИН и с майтапите до тук!
121
1
 
9
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
142, ти какъв си, че да решаваш чужди природни ресурси къде и как да отиват, сирийският народ сам решава за себе си. Сирия беше богата и красива страна, но западът я съсипа, защото той иска да управлява нейните ресурси. Реално приликата тук между българският и сирийският народ са големи, разликата е, че нашите политици подариха златните ни находища на запада без война, но Асад като патриот не дава ресурсите доброволно, нашите политици могат само да се учат от Асад на патриотизъм.
120
8
 
2
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Е, щом има и газ, значи трябва час по-скоро да се свали Асад. Няма още цял век да си даваме последните стотинки на руснаците.
119
1
 
12
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
Някога си пишехме със сириец, състудент. Работеше при Хафез Асад и даже го виждах по ТВ. Пишех му на адрес "SAR, Damascus, Presidential Pallace". Хафез и Башар са обичани от своя народ.Сирия беше една цивилизована, модернизираща се страна с невиждана за Ориента веротърпимост и равнопоставеност на различните етноси - асирийци, кюрди, арменци и др. За разлика от Турция!Всичко това, което ви показват продажните медии, е лъжа!Не правителствените войски избиват народа си!А ислямските фундаменталисти!
118
4
 
1
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Нещо май ви издиша логиката. Като имат газ, при тия цени можеше добре да заработват, нали? Газпром как си продава природните ресурси на Европа, сирийците защо да не може да изкарат някое евро?
117
5
 
3
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Да докараме направо сирийски газ, ще си плащаме честно.
116
6
 
2
 
! Отговори
Shop преди 10 години
А защо Русия не позволи на Сирия да си продава газа на нас например? Хем няма да има война, хем ще ни излиза по-евтинко?
115
2
 
11
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Защо Запада и турция насъскаха крайните ислямисти и срещу Сирия? Отговорът се крие в природните ресурси на Сирия-запасите от нефт възлизат на 2,5 млрд. барела, а от природен газ - към 270,7 млрд. куб. м. Важните индустриални райони са тези около Халеб, Дамаск и в района около Хомс и Хама.Но Русия този път не ще позволи Запада да богатее за сметка на купищата кости на невинни хора, които са "виновни" единствено за това, че страната им има природни ресурси.
114
2
 
12
 
! Отговори
Анибал преди 10 години
Бунтовниците са терористи, главорези и убийци изпратени да предизвикат хаоса.Всички тяхни злини /медиите собственост на илюминати/ преиначават като золуми на Асад.Сценарият за обладаване на независимите и "нешпослушни" държави е един и същ- диктатор, престъпления срещу човечеството /Садам, Милошевич, Кадафи/ истината е точно обратна, САЩ искат да се докопат до ресурсите на Сирия, да поставят тяхно марионетно правителство и да разположат ракетни бази около Русия.
113
2
 
12
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Какъв газопровод те гони, тук става въпрос за разграбване на сирийските ресурси по подобие на Либия. Използване на Ал-Кайда и фанатици, които да съсипят Сирия като държава, и така лесно да я разграбят. Типичен колониален способ, дивашки принцип на Запада...това са ресурси изцапани с кръвта на много невинни хора, това са омърсени ресурси, миришещи на кръв, откраднати чрез насилие и убийства...
112
6
 
0
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До буркана Защо е толкова скъп?
111
0
 
7
 
! Отговори
буркана преди 10 години
Средна цена на компресирания природен газ от Катар - 642 USD/1000m3. Евтино, нали ? Или викаш като стане тръбата, катарците ще продават на Бай *** на половин цена, за да правят сечено на Газпром.Цената в България не е най-ниската в Европа, това можеш да го провериш на сайта на Евростат. Ама то така е, като вярваш на празните приказки на Цар-Тиква, и пригласяни от папагалските медии. Цел - вдигане на пушилка и отклоняване на вниманието от истинските проблеми в енергетиката.
110
9
 
2
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До 666 Не си прав. Поне не в случая със Сирия. Там Асад подлага народа си на заколение, за да запази високите цени на Газпром. Поинтересувай се от факти, не се задоволявай с това, което пропагандата на Кремъл удобно афишира.
109
2
 
8
 
! Отговори
666 преди 10 години
До Shop Тъпчо, тъпчо жалко е че ти е дървена главата и не виждаш нещата по далече от носа си! В света сега борбата е срещу християнството и главно за ресурси ,За сега ти стига толкова инфо да не ти прегрее мозъка!
108
13
 
2
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Не сте прави, много бъркате. Виновниците за проблемите на Сирия са в Кремъл. Час по-скоро трябва да се помогне на сирийската опозиция да изгони руската марионетка Асад. Замислете се и ще видите, че съм прав.