Обама призова Египет бързо да състави цивилно правителство

Ще се решава въпросът с отпусканата от САЩ финансова помощ за Египет
Обновена: 4 юли 2013 13:53 | 4 юли 2013 11:07, Елка Василева
1
Обама призова Египет бързо да състави цивилно правителство
Снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама призова в Египет бързо да бъде избрано ново цивилно правителство и изрази дълбоко безпокойство от обстановката в страната, предаде Франс прес.

Призовавам египетската военна власт да предаде бързо и по отговорен начин всички правомощия на демократично избрано цивилно правителство чрез открит и прозрачен процес, заяви в комюнике Обама след съвещание в Белия дом със съветниците си по националната сигурност.

Египетската армия свали вчера президента Мохамед Морси и го замени с председателя на конституционния съд, без да уточни колко ще трае преходният период.

В този период на несигурност призоваваме армията да гарантира, че се спазват правата на всички египтяни, особено правото на мирни събрания и на справедлив и независим процес пред граждански съдилища, каза Обама, апелирайки към всички страни да избягват насилието и да се обединят, за да гарантират трайното възстановяване на демокрацията в Египет.

Още по темата

Президентът на САЩ обяви, че ще поиска съответните агенции и министерства да проучат законовите последици от новата ситуация във връзка с помощта от 1,5 милиарда долара, която Вашингтон отпуска ежегодно на Египет и която съгласно американските закони не може да се предоставя на страна, в която е извършен държавен преврат.

Малко по-рано влиятелният сенатор Патрик Лихи предупреди, че американският Сенат може да преразгледа въпроса за финансовата помощ за Египет след последните събития, посочва ИТАР-ТАСС. Египетските военачалници твърдят, че не възнамеряват да управляват страната и се надявам да изпълнят обещанието си. Американското законодателство в това отношение обаче е категорично: американската помощ се прекратява, ако демократично избрано правителство бива отстранено от власт чрез военен преврат, изтъкна Лихи.

Генералният секретар на ООН нарече "обезпокоителна" намесата на армията за свалянето на президента Морси, като същевременно заяви, че исканията на протестиращите египтяни са легитимни. От решаващо значение ще е бързото укрепване на цивилния ред в съзвучие с демократичните принципи, каза Бан Ки Мун.

Европейският съюз призова всички страни в Египет да се върнат бързо към демократичния процес, най-вече чрез нови президентски избори. Великобритания призова към спокойствие, а Франция изрази надежда, че новите избори ще бъдат подготвени в обстановка на граждански мир, плурализъм, зачитане на личните свободи и на достиженията на демократичния преход. Канада призова за конструктивен диалог.

Саудитският крал Абдула поздрави новия египетски ръководител Адли Мансур, а Судан изрази надежда, че мирът и стабилността ще надделеят в братски Египет. Бразилското правителство заяви, че е разтревожено от тежката ситуация в Египет и призова за диалог без насилие, за да се излезе от институционалната криза.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" отправи към египетската армия апел да направи всичко възможно да гарантира човешките права и сигурността на всеки в Египет независимо от политическите му разбирания.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
6
 
! Отговори
sasho преди 10 години
обама ,обама изгуби още една позиция никой не иска да ги управлява дупедавец и фанатик като ердоган и бойко пожарникаря. само ние балканджиите си оставаме най прости ,може би затова цял свят ни се подиграва еле сега с тази нова тройна коалиция ,която е жива пародия .направо трепем запада .националисти(расисти) турци и комунисти на една маса хах хаха или пък даскал по физическо и премиер наркотрафикант хахах майко мила ,родино мила