Какво ще стане след падането на ракетите "Томахоук"?

Опасността за населението в Сирия едва ли ще намалее...
31 авг 2013 14:10,
160
Какво ще стане след падането на ракетите "Томахоук"?
Снимка: Reuters

Водена от Съединените щати военна намеса в Сирия изглежда неизбежна, макар самият американски президент да обявява публично, че не е взел крайното решение.

Вашингтон даде да се разбере, че няма съмнение в използването на химическо оръжие срещу цивилно население от страна на режима на Башар Асад. А Обама продължава да настоява, че подобно действие на сирийската власт е прекрачване на червената линия и ще доведе до неминуема реакция.

По пътя на логиката въпросът за провеждане на офанзива срещу Сирия всъщност има съвсем ясен отговор и той е „да“. Но той е последван от редица други особено важни въпроси и един от основните е „Какво ще се случи след намесата на американците?“, пита Би Би Си.

Още по темата

В евентуална операция Съединените щати могат да разчитат на съюзници в лицето на поне Турция и Франция. Великобритания и Германия няма да се включват (засега).

Очакванията са, че Вашингтон ще заложи на добре изпитаните в бойна обстановка крилати ракети „Томахоук“. Те ще бъдат използвани за поразяване на стратегически цели и ще бъдат изстрелвани от сравнително безопасно разстояние от бойни кораби в Средиземно море.

От Би Би Си посочват, че тези ракети всъщност няма да бъдат използвани за неутрализиране на запасите от химически оръжия на сирийския режим по простата причина, че взрив на ракета може да разпръсне отровен газ във въздуха. 

Основни цели на интервенцията ще са придимно военни обекти – радарни центрове, командни постове, ракетни установки.

Като цяло операцията на САЩ и съюзниците им трябва да протече сравнително бързо. Кратка и остра по подобие на „Пустинна лисица“ през 1998-ма година в Ирак.

Разбираемо е, че Обама иска да се намеси и да отправи категорично послание към Асад, но в същото време не желае да влиза в кръвопролитни сухоземни битки. Ракетите от морето са идеалното средство – животът на американски войници няма да бъде поставян в опасност.

Повечето американци биха приели подобен подход – над 50 на сто са „за“ намеса, ако това не доведе до рискове за военнослужещите.

Експерти на Би Би Си обаче считат, че е твърде вероятно с такива методи операцията да не е достатъчно ефективна. Доказателство от Ирак – през 2003-та година САЩ приложиха истински „Шок и ужас“ изсипвайки десетки, стотици бомби над Багдад.

Но истината е, че без сухопътна инвазия шансът за оцеляване на Саддам Хюсеин щеше да е много голям.

Успехът на стратегията с бомбите и ракетите зависи изключително много от прецизността на разузнавателните данни, а от Сирия те са много далеч от пълни и точни.

Много често се случват и ужасни грешки – по време на войната в Косово американски снаряд удари китайското посолство в Белград.

Самият Обама споделя, че всеки военен удар ще дойде като предупреждение към Башар Асад да не използва химическите си оръжия отново.

Какво ще стане след изпращането на сигнала трудно може да се прогнозира.

Най-очакваното нещо е да се даде време на Асад за реакция – ще продължи ли репресивният му натиск върху опозицията? Ще се опълчи ли на Запада? Реално тогава е моменът, в който може да настъпи промяна в американския план и да се стигне до широкомащабна операция.

Но при „орязаната“ версия отново сред най-тежко пострадалите и най-уязмите ще се местните цивилни хора!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
5
 
! Отговори
Какво ще стане ли? преди 10 години
Нищо особено!Просто ще си изразходват залежалите боеприпаси, а после ще трябва да си поръчат нови при производителите!И някой яко ще спечели от поръчките, а някой ще спести разходи за утилизация на залежало въоръжение...Не като при нас - да ни кърмят старите бомби из Челопечене и Петолъката...
114
0
 
5
 
! Отговори
Новобранец преди 10 години
Ракетите томахоук не са опасни ако се прихванат и унищожат навреме.Руската и сирииската ПВО имат такива ракети за прихванат томахоук.По време на войната в югославия 1999 докато служех в ПВО горна баня и брезник бяха бомбардирани от натовски ракети Харм.След обявявянето на бойна готовност против нато от началника на генералщаба ген Михо Михов в занятията стана ясно че в случай на война против нато България може с една съветска ракета от ЗРК Нева С 125 да прихване и унищожи 3 томахоук
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 150Допълнението Ви е перфектно....за Вас се отнася.
112
11
 
6
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААА...149... преди 10 години
..."СИРИЯ , НЕ БИЛА ОЩЕ СЪСИПАНА"....ха,хах,хааааа.....КАТО ГЛЕДАМ ПО ТЕЛЕВНИЗИЯТА РЕПОРТАЖИТЕ Е ЦВЕТУЩА ГРАДИНА , А САМОЛЕТИТЕ НА БАША АСАД СА КАТОЖ БЕЛИ ГЪЛЪБЧЕТА НА МИРА....ХА,ХО,ХАААААА....И РУСНАЦИТЕ СА ТАМ ЗА ДА ГИ ХРАНЯТ С ЖИТЦЕ...!КОЛКО СА ТИ РЕЗКИТЕ В МОЗЪКА ,БЕ ....МАЙ ТИ Е , КАТО ВИТ."С" БЕЗ РЕЗКИ , ДУПЕДАВЕЦО РУСКИ..??!!!
111
2
 
6
 
! Отговори
667 преди 10 години
тор 2 и бук м се справят добре с томахавките,а сирия ги има.да не говорим за с 300
110
2
 
18
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 10 години
каквото стана в Ирак , Афганистан - разруха , смърт .....
109
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По време на априлското въстание 1876, което е потушено с много кръв, великите сили умуват дали да се намесят. Едни искат намеса от хуманна гледна точка а другите са против - няма доказателства за кланета. Българския народ не го е вълнувало кой какви геополитически интереси преследва а е искал свободата си. Изводите си ги правете сами.В допълнение: омръзна ми от *** конспиратори за които подобни събития са шанс да си развихрят болната психика и да сер***т мъдрости и конспиративни теории!
108
8
 
24
 
! Отговори
Бай Онзи преди 10 години
Мечтаят си американците да съсипят Сирия, до сега война са водили само с крайно умрели и съсипани държави,които не могат да окажат никаква съпротива.Но Сирия още не е съсипана и умряла, каквато се иска на юдейте.След година две може и да стане това нещо ,но засега Сирийската армия има зъби и може да ръфа.Сега юдейте може само да храчат чорабе и да сипят заплахи...
107
32
 
11
 
! Отговори
смешници преди 10 години
Падам от смях, когато чета как някакви русофили подценяват яко американската армия и разчитат на руска военна техника отпреди 50-60 години. Много си вервате... хахахах
106
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво ще стане след падането на ракетите "Томахоук"?Асад ще отиде на гости при Кадафи, а Путин заради глупавия си инат ще загуби базата си в Сирия :)))
105
36
 
10
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Между другото, Турция сега е по-демократична държава от Путинская Русь. Факт неоспорим.
104
16
 
10
 
! Отговори
До 137 преди 10 години
О, неразумний кухако ... нито Обама, нито Нетаняху са светци, обаче сравнени с Башар Асад, аятолах Хаменей и шейх Хасан Насрала са нещо като непорочни девици. Ако желаеш да живееш в свят управляван от абсолютни шизоиди като последните трима, ти си просто неспасяем случай.
103
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Море, Шопе насрал си се до ушите!
102
10
 
3
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До чичо пейоЕ, що па се нъсра, бе Пейчо? Ний ни съ нъсраами, а вий па що тъйка?
101
1
 
6
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
ЧИЧО......ЗАЩО КАШЛЯШ?
100
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи имаме център на обединение- Турция!
99
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да сте виждали Гурчо, че имам да го чегаря едно хубаво?!
98
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се отстранят агресорите САЩ и Израел от лицето на картата и ще настъпи хилядолетен мир!
97
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чиче, бъди по конкретен.
96
2
 
12
 
! Отговори
чичо пейо преди 10 години
много сте отворени ,но се насрахме като палета когато стана атентатакво правим като плюнчовци като вас ни откроят отново като мишена за терористичен акттогава кво кои ще сочите,чие ново въоръжение ще повикатетолкова сме прости че няма думи