Великобритания се отказа от военни действия в Сирия

Обама ще вземе решение, изхождайки от интересите на САЩ
Обновена: 30 авг 2013 14:31 | 30 авг 2013 08:40, Елка Василева
180
Великобритания се отказа от военни действия в Сирия
Дейвид Камерън в британския парламент. Снимка: Reuters

Евентуалната военна интервенция срещу Сирия получава все по-малка подкрепа. Британският парламент отхвърли възможността за участие на страната в такива действия, предаде Bulgaria On Air. 285 депутати гласуваха „против“, а 272 дадоха вота си „зa“ военно участие, с което премиерът Дейвид Камерън получи звучен шамар от опозицията. Министър-председателят беше критикуван от лидера на лейбъристите Ед Милибанд, че е проявил безразсъдност и угодничество на Вашингтон. Според Милибанд опозицията е защитила желанието на британците за мирна дипломация.  Така Камерън преживя тежък удар върху авторитета си дори в рамките на собствената си партия, демонстрирайки, че губи контрол върху външната политика и политиката на отбрана на Обединеното кралство.

След като Великобритания заяви, че няма да участва във военна операция срещу Сирия, Белият дом съобщи, че американският президент Барак Обама ще вземе решение по сирийския въпрос, изхождайки от интересите на Съединените щати.

Американският държавен глава смята, че "ключови интереси на САЩ са заложени на карта" и че "страните, които нарушават нормите за химическото оръжие, трябва да бъдат държани отговорни", посочва още Белият дом. „САЩ ще продължат да се консултират с британското правителство, един от най-близките ни съюзници и приятели", посочи още говорителят на Белия дом Кейтлин Хейдън.

Още по темата

САЩ също така продължават да търсят международна коалиция за Сирия. "Съединените щати ще продължат усилията за сформиране на международна коалиция, която да отговори на предполагаемото използване на химическо оръжие срещу цивилни от режима в Дамаск", заяви шефът на Пентагона Чък Хейгъл.

Междувременно руската агенция ИТАР-ТАСС съобщи, че според добре информирани източници в Брюксел над 10 държави от НАТО са отхвърлили възможността за каквото и да било участие във военна намеса в Сирия.  Сега въпросът е дали Вашингтон би действал самостоятелно, без мандат от ООН и без някои от най-сериозните си съюзници в НАТО? Бави се и представянето на доказателства, обещани от Белия дом, които уличават сирийския режим в употреба на химическо оръжие. Днес инспекторите на ООН в Дамаск трябва да приключат своята работа по разследването и утре да докладват на генералния секретар на организацията Бан Ки Мун. Днес той ще проведе заседание с дипломати от страните постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.
 
На фона на последните новини в Сирия, руското издание "Независимая газета" отбелязва, че част от жителите на сирийската столица Дамаск се готвят за война. Те са спрели да ходят на работа, запасяват се с храна и остават по домовете си. Много от тях бягат към съседен Ливан. Военните учреждения, включително щаба на армията и разузнавателните служби, са били евакуирани, а войниците са преустановили работа край контролно-пропускателните пунктове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само че У.Чърчил е играл за интересите на САЩ, а не за британските интереси.Гласуването е в резултат от нежеланието, дори страха, от конфронтация с Китай и Русия...
140
2
 
4
 
! Отговори
разбирач преди 10 години
Англия затова е най-великата империя съществувала на земята някога, тъй като знае кога да се каже стоп. Няма да влизат във война, която не могат да спечелят и същевременно насъскаха големия брат сащ да си троши главата. Елегантно ги ****аха. Е, какво можем да кажем, брилятна тактика в стил У. Чърчил. Държави като Франция и Германия могат само да се учат от империята, където слънцето никога не залязва!
139
0
 
8
 
! Отговори
До edin tam? преди 10 години
Не е така просто. Aмериканската икономика се финансира като правителството печата бондове, а някой ги купува за пари на борсата. Този някои е Китай. Ако спре да купува цената на бондовете пада, лихвата/доходността скача и става все по-трудно за държавата да се финансира. Китай вече не купува чак толкова затова самия Федерален Резерв е принуден, като си печати сам парите: по 85милиарда месечно! Това не може да продължава безкрайно. А ако Китай реши да хвърли на борсата това което има ... срива
138
0
 
2
 
! Отговори
Novobranec преди 10 години
Ami shte se otkaje anglia tia znae kakvo znachat ruskite raketi s iadreni boini glavi i tejko i ako nahlue v Siria.Po vreme na voinata v Kosovo nesluchaino angliiskia general Maik Djeksan se uplashi da atakuva riskite voinici na letishteto v Prishtina zashtoto znaeshe kakvo shte mu se sluchi.Sled tova doidoha oshte 309 ruski voinika veche v sastava na KFOR koito preletiaha prez Bulgaria sled kato na 9 juli 1999 Bulgarskia parlament glasuva koridora za Rusia i kacnaha da zarediat v gabrovnica
137
1
 
8
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
"Великобритания се отказа от военни действия в Сирия"....Световният Тероризъм,продуциран от: 1.Могъщи военно -промишлени предприятиия .2.Тайни Еврейски Задруги.3.Други Тъмни Икономически Субекти.получиха Шамар от това, което е останало от усещането за Справедливост на Британския Гражданин.
136
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Башар, мачкай турския башибозук !!!
135
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има грешка в под-заглавието, трябва да бъде:Обама ще вземе решение, изхождайки интересите на САЩ
134
0
 
20
 
! Отговори
Aнонимен преди 10 години
Не е баш така, Миро...САЩ дължи пари на Китай в особено големи размери...ама мнооооооооооого големи. Иначе Китай е зависим от Русия и Иран, без техните енергийни мощности- китайска икономика на кукуво лято....
133
5
 
39
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 10 години
Вразумили са се ! Видяха , че Путин започна да си плюе по шепите и загряха ,че ще има шамари !
132
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето едно мъдро решение.
131
0
 
55
 
! Отговори
Диян Георгиев преди 10 години
Ето че вълка се показа изпод овчата кожа! USA ще вземат решение според интересите си. Та те кога не са се водели от тази максима?! Били велика демокрация - ГРЪНЦИ, по скоро са едни интересчии, войнолюбци които обаче забележете НИКОГА НЕ СА ПРЕЖИВЯЛИ ИСТИНСКА ВОЙНА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ (за разлика от съперниците им - Русия).
130
0
 
20
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Всички боеприпаси имат срок наа годност. Американците имат количства всякакви бомби на които им изтича срока на годност и са решили да направят "суперпромоция" на Сирия. Аз така преди време се скъсах да ям пудинги на които срока на годност изтичаше скоро и цената беше нищожна. Нали се сещате колко би струвало обзвреждането на тези боеприпаси та Сирия май се очартава да "набара промоцията"
129
2
 
29
 
! Отговори
hellfire преди 10 години
точно така....Башар Асад винаги се е допитвал до народа си а ние кадето с голи газове и то *** схте си даваме пространството и гласа за удар с-у Сирия кадето това допитване тука в Бг не съществува кадето българския народ е против а тея от парламента като Паси не са на това мнение .....Липсваш ни Адолф.
128
5
 
39
 
! Отговори
seira преди 10 години
В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ ОСНОВНА СИЛА ТРЯБВА ДА БЪДЕ НЕ USA, РУСИЯ, КИТАЙ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И Т. Д., А ООН!!!РЕШЕНИЯТА НА ООН СА АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА ВСЯКА ЕДНА ДЪРЖАВА!КОГАТО ООН ПРЕЦЕНИ И ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ, ЧЕ НА СИРИЙСКИЯ НАРОД МУ Е ОТНЕТА ВЪЗМОЖНОСТТА САМ ДА ОПРЕДЕЛИ СЪДБАТА СИ, ТОГАВА МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ И ДЕЙСТВА ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ТАКАВА ВЪЗМОЖНОСТ!СИРИЙСКИЯТ НАРОД Е ТОЯ, КОЙТО ЩЕ ОПРЕДЕЛИ КОЙ ДА ГО УПРАВЛЯВА. АКО РЕШИ, ЧЕ ТОВА МОЖЕ ДА Е БАШАР АСАД, НИКОЙ НЕ БИВА ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ!!!
127
3
 
25
 
! Отговори
hellfire преди 10 години
Най-големия терорист-САЩ създадоха думата "тероризъм"и по тая линия точат милиарди ресурси и долари.
126
3
 
12
 
! Отговори
Pesho преди 10 години
Сирийци са нападнали сирийци. Следователно Американци трябва да нападнат сорийци. Желязна логика, просто...А това, че се срива доверие и подкрепа на ваши съюзници за множество проекти напред?
125
1
 
12
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Вестникът подчертава, че китайските зенитни ракети са сходни по показателите си на американските "Стингър" и биха представлявали сериозна опасност за гражданското и военното въздухоплаване в района, ако попаднат в ръцете на екстремисти. Екстремистите от пентагона ще се озорят с Иран
124
0
 
6
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
През януари в Ормузкия пролив е била заловена иранска шхуна с голямо количество оръжие на борда, съобщи вестник "Ню Йорк таймс". Гемията била натоварена в иранско военно пристанище и оттам се отправила към Йемен, но била спряна от миночистача "Фарагът" от ВМС на САЩ и от йеменски крайбрежен патрул, предаде БТА.Сред намереното на борда оръжие имало 10 китайски преносими зенитни ракетни системи с топлинно насочване, произведени през 2005 г., посочва вестникът.Китайската компания, производител на този тип ракети - Национална корпорация за внос и износ на прецизна техника, - е в списъка на
123
0
 
6
 
! Отговори
---- преди 10 години
Колко невинни цивилни граждани може да умрат след ракетни атаки срещу Сирийския режим......,ще загинат десетки хиляди
122
0
 
17
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Путин:В отговор на разполагането на американски ракети в Европа, поради опасност от страна Иран, Русия може да почувства опасност от Парагвай и да разположи свои ракети в Куба.Буш:Но Парагвай нямат ядрени ракети!Путин:Вече имат, ние им продадохме.