Какво ще стане след падането на ракетите "Томахоук"?

Опасността за населението в Сирия едва ли ще намалее...
31 авг 2013 14:10,
160
Какво ще стане след падането на ракетите "Томахоук"?
Снимка: Reuters

Водена от Съединените щати военна намеса в Сирия изглежда неизбежна, макар самият американски президент да обявява публично, че не е взел крайното решение.

Вашингтон даде да се разбере, че няма съмнение в използването на химическо оръжие срещу цивилно население от страна на режима на Башар Асад. А Обама продължава да настоява, че подобно действие на сирийската власт е прекрачване на червената линия и ще доведе до неминуема реакция.

По пътя на логиката въпросът за провеждане на офанзива срещу Сирия всъщност има съвсем ясен отговор и той е „да“. Но той е последван от редица други особено важни въпроси и един от основните е „Какво ще се случи след намесата на американците?“, пита Би Би Си.

Още по темата

В евентуална операция Съединените щати могат да разчитат на съюзници в лицето на поне Турция и Франция. Великобритания и Германия няма да се включват (засега).

Очакванията са, че Вашингтон ще заложи на добре изпитаните в бойна обстановка крилати ракети „Томахоук“. Те ще бъдат използвани за поразяване на стратегически цели и ще бъдат изстрелвани от сравнително безопасно разстояние от бойни кораби в Средиземно море.

От Би Би Си посочват, че тези ракети всъщност няма да бъдат използвани за неутрализиране на запасите от химически оръжия на сирийския режим по простата причина, че взрив на ракета може да разпръсне отровен газ във въздуха. 

Основни цели на интервенцията ще са придимно военни обекти – радарни центрове, командни постове, ракетни установки.

Като цяло операцията на САЩ и съюзниците им трябва да протече сравнително бързо. Кратка и остра по подобие на „Пустинна лисица“ през 1998-ма година в Ирак.

Разбираемо е, че Обама иска да се намеси и да отправи категорично послание към Асад, но в същото време не желае да влиза в кръвопролитни сухоземни битки. Ракетите от морето са идеалното средство – животът на американски войници няма да бъде поставян в опасност.

Повечето американци биха приели подобен подход – над 50 на сто са „за“ намеса, ако това не доведе до рискове за военнослужещите.

Експерти на Би Би Си обаче считат, че е твърде вероятно с такива методи операцията да не е достатъчно ефективна. Доказателство от Ирак – през 2003-та година САЩ приложиха истински „Шок и ужас“ изсипвайки десетки, стотици бомби над Багдад.

Но истината е, че без сухопътна инвазия шансът за оцеляване на Саддам Хюсеин щеше да е много голям.

Успехът на стратегията с бомбите и ракетите зависи изключително много от прецизността на разузнавателните данни, а от Сирия те са много далеч от пълни и точни.

Много често се случват и ужасни грешки – по време на войната в Косово американски снаряд удари китайското посолство в Белград.

Самият Обама споделя, че всеки военен удар ще дойде като предупреждение към Башар Асад да не използва химическите си оръжия отново.

Какво ще стане след изпращането на сигнала трудно може да се прогнозира.

Най-очакваното нещо е да се даде време на Асад за реакция – ще продължи ли репресивният му натиск върху опозицията? Ще се опълчи ли на Запада? Реално тогава е моменът, в който може да настъпи промяна в американския план и да се стигне до широкомащабна операция.

Но при „орязаната“ версия отново сред най-тежко пострадалите и най-уязмите ще се местните цивилни хора!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Писанчев, на протеста на сирийската Ал Кайда довечера КАМЕРИ. Сигурен съм, че сарафовските терористи изверги ще лъснат!ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ИЗБИТИТЕ НЕВИННИ ЕВРЕИ!
94
1
 
7
 
! Отговори
чичо пейо преди 10 години
До Влади-МиpДо чичо пейоЧичо Пейо, ти трябва да престаниш да дъфчиж рософилзки акита, понял?Много е вредно... ----------------------------а ти престани да ни връзваш ту към тоя,ту към оня,като бебетата сте все трябва някои да ви дундуркаи да ви сменя пеленитеа като ти се дъфчат лаина=да ти е сладко
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ал Кайди от Сирия не ги щеме никакви, да си ходят при ОБАМА!
92
5
 
2
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До чичо пейокво правим като ги изгоните с простотията си??? -------------- Ми...ще ти осигурим *** за близане, ако те натисне г***зоблизаческата абстиненция... Аз лично не виждам какво общо имат руските тоористи с Башар Аасад.
91
0
 
8
 
! Отговори
чичо пейо преди 10 години
нащия интерес е националната ни цялост-не заиграването с моментни политически игрикогато имахме интерес и в либия и в сирия-тои беше премахнат заради чуждия интересили си забравил кои построи либииските летища,болници и кво ли не -които твоите дружки бутнаха...плюете по руснаците -но кво правим без суровините им...или недовиждаме че над половината летуващи по черноморието са руски туристикво правим като ги изгоните с простотията си???
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дървото си е ок, виждал съм го! А ти потърси Аризал...ако ти стиска!
89
5
 
1
 
! Отговори
Влади-Миp преди 10 години
До чичо пейо Чичо Пейо, ти трябва да престаниш да дъфчиж рософилзки акита, понял? Много е вредно...
88
0
 
3
 
! Отговори
dady преди 10 години
6te valqt raketi .dano rejima padne po birzo da nqma mnogo civilni jertvi
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Де бе Калтин, това Дърво е за всички, дори и за теб! Трябва строга дисциплина, но си и заслужава! Пробай!)
86
0
 
6
 
! Отговори
чичо пейо преди 10 години
одисеичо-пушката,мешката и пътя вземи и шопа за компания1 човек аидук,2 опълчение,3 закво ви е ние българите ще си гледаме нашия интерес и няма как да промениш тоя факт
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до стария дъбСпри доброто, ще спре и злото и се прехвърляш на Дървото на живота! Търси Аризал...
84
0
 
16
 
! Отговори
555 преди 10 години
Уважаеми редактори, или не знам там какви сте, чудя се как спите спокойно и хора ли сте изобщо .. ние не сме американският народ да ни съчинявате тъпотиите си и да ни пробутвате пладнешки номера .. като тази измислена статия .. искам просто да ви информирам че българите, не са ТЪПИТЕ американци, и ДА, говорим и други езици и четем и други новинарски сайтове (Слава Богу) .... защото тука всичко прецедено .. Бог да пази Сирия!!!
83
13
 
3
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Тука вече не става дума за никакви доказателства. Факта, че руснаците се подиграват на нерешителността на Обама е достатъчно доказателсто, че те имат пръст в провокацията. Обама директно трябва да обвини Путин и да му слагат чатала на врата и да млатят.
82
3
 
8
 
! Отговори
Иванчо преди 10 години
Сирийски терористи от Ал Кайда, НЕ ВИ ИСКАМЕ В БЪЛГАРИЯ! ВЪРВЕТЕ СИ!
81
0
 
5
 
! Отговори
do Одисей 1 преди 10 години
Na teb naistina ti plastat za da pises kakwoto ti kajat.Inache nema kak da stane. 99 имам си достатъчно извори da de tova imam predwid
80
4
 
1
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Ако не сте наясно с историята на Света, войни винаги ще има, това в ДНК-то на човека, все едно да си махнеш хард диска от компа. Това кара света напред, за съжаление по доста грозен начин, не можем да се преселим на друга планета....трябва да изкараме пълната програма която ни предлага така или иначе краткия живот 90% мъки и 10 процента положителни неща-цекс, дрога, деца и т.н
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
I dezata znaqt che Asad ne e izpolzwal zarin! No koi togava ako ne buntovnizite?Stava wapros za edin snarqd, ne se znae otkade e izstrelqn!Moje bi ot Jordania, moje bi ot amerikanski ili izraelski bezpilotnik?Zatova nqma nikakwi dokazatelstwa.
78
0
 
2
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До Одисей:Писах ти да се информираш, ако можеш от извора!Ако не си платен имаш шанс!
77
1
 
1
 
! Отговори
Do 75 verg преди 10 години
Haha mizernik majkati ako ti bie Eden Shamar nemozes da I kazes nisto kakva voina kakvi gluposti ti notmalen li si ?!
76
0
 
5
 
! Отговори
xari potar преди 10 години
odisei4o tvoqta e lesna bratko pla6tat ti na bukva tuk.az trqbva da ba4kam xaide do skoro)))))